Nekdanji Kralj zapletel uganko

Los Angeles ni izkoristil prve zaključne žogice za uvrstitev v finale Stanleyjevega pokala.

Objavljeno
29. maj 2014 21.59
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Chicago – Anže Kopitar in soigralci niso izkoristili prve zaključne žogice za uvrstitev v veliki finale Stanleyjevega pokala. V Chicagu so pri branilcih naslova po hudem boju ostali praznih rok v drugem podaljšku, gol odločitve je zabil Michal Handzuš. Zanimivo, da je nekoč ta slovaški napadalec igral prav za Kralje iz Los Angelesa.

Hokejist, doma iz Banske Bystrice, pri svojih 37 letih sodi med veterane onstran Atlantika, a zavoljo svoje nepopustljivosti ohranja tudi vzdevek vojak. V tej končnici je sicer daleč od vrha lestvice najučinkovitejših, kjer še naprej vodi Kopitar (23 točk, 5 golov + 18 podaj), a tokrat je zabil svoj drugi gol po koncu ligaškega dela, ta pa je bil silno pomemben. Zadel je z natančnim backhandom v 3. minuti drugega podaljška, priboril Chicagu zmago s 5:4 in tako znižanje v skupni seriji na 2:3 pred današnjim nadaljevanjem v Los Angelesu.

Če bi sodili zgolj po rednem delu sezone kot tudi razpletu lanske končnice, je vloga favoritov nedvomno pripadla Chicagu. Toda Los Angeles se mu je ob tretji zaporedni uvrstitvi med najboljše štiri v NHL silovito uprl ter si že po štirih tekmah priigral tri zmage. Resda je domači Chicago na tej tekmi vodil že z 2:0 in s 3:1, toda gostje so zgodbo zasukali. Za 2. gol je Marianu Gaboriku, izjemni slovaški okrepitvi, podal naš zvezdnik, po dveh tretjinah se je ob vodstvu s 4:3 zmaga že nasmihala Los Angelesu, pičlih 77 sekund pred koncem pa so branilci zadeli za podaljšek.

»Za takšno dramo moraš predvsem ohranjati samozavest. Če bi se ozrl k svoji igri pred to tekmo, nikakor ne morem biti zadovoljen, a vseeno sem nenehno verjel vase in poskusil kar najbolj uživati v prestižnem delu sezone,« je bil razumljivo nasmejan junak večera, v NHL že 16 let, med 2007 in 2011 pa Kopitarjev soigralec v Los Angelesu: »Takšna tekma ponuja izjemna čustva.«

Kajpak je bil edini slovenski akter, na čigar naslov spet dežujejo pohvale, po nesrečnem koncu potrt, a na domačem ledu se ponuja priložnost nove velike zgodbe. Po dveh letih Los Angeles spet sanja o najbolj prestižni lovoriki klubskega hokeja, uresničujejo se Kopitarjeve besede izpred nekaj let, da ko se bo v Kaliforniji začel niz uspehov in visokih uvrstitev, ga ne bo mogoče kar tako ustaviti …