Nekoč coprnice, zdaj pa ris

Vrnitev slovenske hokejske reprezentance iz Koreje: selektor takoj v Los Angeles, drugi prispeli domov.

Objavljeno
28. april 2014 02.23
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Brnik – Dolge slovenske hokejske zime je konec, člani reprezentance, ki so se sinoči vrnili iz Koreje domov, so jo končali vrhunsko. Na Brniku je bilo kot že pogosto ob veličastnih dosežkih slovenskega športa veselo, najzvestejši privrženci pa so že sklepali načrte o odhodu na spektakularno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Češkem.

Dež je na nedeljski večer neusmiljeno pral čakajoče pred stavbo osrednjega slovenskega letališča, a dobre volje zlepa ni odgnal. O razposajenosti skupine najzvestejših privržencev naših hokejistov ni bilo dvoma, izstopali so predvsem sokrajani Jana Urbasa, strelca dveh golov na odločilni tekmi slovenske vrste v boju za uvrstitev v skupino A. Gre sicer za enega najvidnejših članov novega roda naših risov, nenavadno pri njem je vsekakor le, da prihaja iz Cerknice, kjer se resda ponašajo z jezerom, a tam je bilo doslej po izročilu več coprnic in v novi dobi pustnih šem kot pa hokejistov. »Lepo je, ko se takole domači kraj veseli hokejskih uspehov, upam, da bom s soigralci naslednje leto rojake razveselil tudi z obstankom v družbi najboljših,« nam je dejal Urbas, pred katerem bo poleti nevsakdanja izkušnja udeležbe na taboru moštva Washington Capitals …

Seveda so se hitro v objemih svojih najljubših kot tudi omenjenih navijačev znašli kapetan Tomaž Razingar, brata Rodman, novi kralj slovenskih vrat Luka Gračnar, drugi aduti iz prihajajočega vala. Na Brniku tokrat ni bilo selektorja Matjaža Kopitarja, ki je po koncu prvenstva iz Seula takoj odpotoval v svoj drugi kalifornijski dom in se tam po zadovoljstvu ob vrnitvi reprezentančnega moštva v svetovno skupino A s sinom Anžetom razveselil še druge zmage Kraljev. Po mučnem zaostanku proti Morskim psom iz San Joseja z 0:3 v zmagah se jim zdaj na domačem ledu ponuja priložnost popolnega izničenja prednosti tekmecev in nato boj na odločilni 7. tekmi za uvrstitev med najboljših osem moštev NHL.

V ameriškem prostoru je zdaj že tudi Aleš Mušič, član prvega napada z Janom Muršakom in Žigo Pancetom. Le da se je Ljubljančan sinoči vrnil na Brnik, a se nato že čez pet ur spet usedel na letalo za Chicago, kjer bo preživel del zasluženih počitnic. V ZDA bo na štirinajstdnevni oddih pot vodila tudi prvega zvezdnika slovenske reprezentance na tem prvenstvu Jana Muršaka, čigar dekle je v Detroitu, tam po nepozabnih dneh pri Rdečih krilih ohranja tudi številne prijateljske stike, hokejska prihodnost pa se bo zanj nadaljevala v vročem moskovskem poletju.

Harmonika je še kar odmevala, zimzeleni slovenski napevi so krajšali večer, risi so odhajali k zasluženem počitku. In z nasmehom spoznavali, da je pred njimi nova sezona izjemnih izzivov.