Nesprejemljiv predlog, da bi na OI igrali le mladi

Hokejska zveza Slovenije: Dejan Kontrec upa, da ne bo črnega scenarija z izostankom igralcev iz KHL.

Objavljeno
07. november 2017 01.10
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Slovenska hokejska reprezentanca je včeraj odpotovala v Francijo, kjer bo imela uvodni zbor v sezoni. Tik pred odhodom se nam je glede morebitnega zapleta, ki bi lahko preprečil prihod na OI igralcem iz KHL, tako tudi štirim slovenskim adutom, oglasil Dejan Kontrec, vodja izbrane vrste in generalni sekretar HZS. 

Pri HZS ste se že dolgo tega morali sprijazniti z izostankom Anžeta Kopitarja, toda zdaj vam »grozi«, da boste ostali tudi brez Jana Muršaka, Roka Tičarja, Žige Jegliča in Roberta Saboliča.

Seveda bi nam bilo takšno stanje vse prej kot všečno, a je že tako, da moramo biti na vse pripravljeni. Za nas, ki smo sodelovali na jesenskem kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), te zadnje novice iz Rusije niso tako presenetljive. O tej možnosti smo namreč razpravljali že takrat. Potem ko je bilo jasno, da igralcev iz NHL ne bo v Pjongčangu, ni (bilo) nemogoče pričakovati nadaljevanja izostankov, torej tudi iz druge najmočnejše lige.

Pa se strinjate, da bi bila odsotnost štirih slovenskih asov iz KHL že prehud udarec za ambicije moštva na OI?

Za nas je bil seveda hud že prvi udarec, ko smo si bili na jasnem, da bomo tokrat – drugače kot pred štirimi leti v Sočiju – morali igrati brez Anžeta. Vsi, ki kakorkoli pripadamo hokejskemu utripu, smo si obenem hitro na jasnem, kako opazen je sleherni izostanek pri naši reprezentanci. In tako bi bilo seveda tudi v primeru, če ne bo mogla igrati omenjena četverica.

Kaj bi to pomenilo za olimpijski cilj, vratar Robert Kristan je denimo v pogovoru za naš časnik poudaril, da bi risi morali štartati vsaj na ponovitev dosežka z zadnjih iger, torej uvrstitev v četrtfinale?

So nekatere zadeve, na katere, žal, ne moremo vplivati. Naša naloga je tako po športni kot logistični plati zagotoviti reprezentanci kar najboljše priprave za olimpijski turnir. Moštvo pač moramo sestavljati iz baze, ki jo imamo, vedno poskusimo izbrati najboljše. Tako bo tudi v teh dneh v Franciji, kjer bomo imeli prav spodobno moštvo in le upamo, da bomo vsaj z večino teh igralcev nastopili tudi v Pjongčangu.

Kakšne so pravzaprav vaše zadnje informacije o možnosti olimpijskega bojkota KHL in ruske reprezentance?

Poznamo razmišljanje Reneja Fasela, predsednika mednarodne zveze, kako bi kazalo storiti vse, da se kaj takšnega ne bi pripetilo. Vsekakor je več optimizma kot v primeru igralcev iz NHL, kjer je vendarle šlo za povsem drugačno zgodbo. Obenem vsi upamo, da se odgovorni zavedajo pomembnosti in odmevnosti hokejskega turnirja na OI, verjamem, da napovedi bojkota še nimajo čvrstih temeljev.

Pa obstaja kakšen načrt B pod streho IIHF, kako v prihodnje igrati, če ne bo niti akterjev iz najmočnejše evropske lige?

Na dlani je bil tudi že predlog, da bi na OI igrale hokejske reprezentance do 20 let, kar je za nas kot tudi nekatere druge zveze povsem nesprejemljivo. Kanada, Rusija, Finska, denimo, imajo tudi v tej mlajši konkurenci široko izbiro hokejistov na visoki ravni, pri Sloveniji je drugače. Res upamo, da bo olimpijski turnir takšen, kot ga pričakujemo že več mesecev.