NHL: Chicago do prvega finalnega »brejka« (VIDEO)

V prvem dvoboju velikega finala hokejske lige NHL je Tampa na domačem ledu vodila do 53. minute, nato pa klecnila.

Objavljeno
04. junij 2015 10.30
SPO-HKO-HKN-2015-NHL-STANLEY-CUP-FINAL---GAME-ONE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Tampa - Hokejistom Chicaga se je že na uvodnem gostovanju v velikem finalu lige NHL posrečil prvi brejk, s čimer so pol koraka bliže Stanleyjevemu pokalu kot Tampa Bay, ki je doma pokleknila z 1:2, predvsem zavoljo odlične zadnje tretjine tekmecev. Druga tekma bo v noči na nedeljo prav tako v Tampi, naslednji dve pa v Chicagu.

Spomnimo: hokejisti Chicaga so z vsemi tekmeci v NHL opravili že v predlanski sezoni, medtem ko je Tampa Bay nazadnje na tron sedla v sezoni 2003/04. V rednem delu te sezone je šlo bolje moštvu z vzhoda, ki je vknjižilo 108 točk, tekmec pa na zahodu 102, a ob dejstvu, da je izgubil zadnje štiri obračune. V izločilnih bojih je imela Tampa nekoliko več dela, saj je le Montreal odpravila prej kot v odločilnem sedmem dvoboju, medtem ko so bili hokejisti Chicaga v konferenčnem finalu že na robu izpada proti Anaheimu.

Sinoči so gledalci videli obračun dveh odličnih obramb, čemur pritrjuje tudi razmerje strelov v okvir vrat (le 23:21 v korist Tampe). Tribune so šle prvič na noge že v peti minuti, ko je moral izkušeni gostujoči čuvaj mreže, 30-letni Corey Crawford, prvič na kolena. Poskus Šveda Antona Strålmana je še zaustavil, a je odbitek s palico v zraku za njegov hrbet pospravil Alex Killorn, ki je zadel že osmič v tej končnici. Vse do 54. minute je takšen razplet vzdržal ...

Tedaj pa so si gostitelji privoščili dve črni minuti, kar so igralci Chicaga znali kaznovati in povsem zasukati potek. Najprej je izenačil komaj 20-letni finski center Teuvo Teravainen, ki je usekal z razdalje, vratarju Benu Bishopu je Marcus Krüger zakril pogled in plošček je skozi vso gnečo našel pot v mrežo. Domače je izenačenje očitno šokiralo do te mere, da so manj kot dve minuti pozneje klonili še drugič, hudo napako njihove obrambe, ki je izgubila plošček, je kaznoval prekaljeni center Antoine Vermette s tretjim golom v izločilnih bojih, v rednem delu ni bil - zanimivo - uspešen niti enkrat.

Podajalec je bil prvi junak dvoboja Teravainen, ki je v prvem delu sezone zaradi zdravstvenih težav le občasno našel mesto v postavi Chicaga. »Je eden najbolj talentiranih hokejistov, kar sem jih kdaj videl - pa jih nisem malo. Iz tekme v tekmo postaja vse bolj samozavesten, umirjen je in prav po finsko hladen,« mu je polaskal desetletje in pol starejši in dosti izkušenejši Slovak Marian Hossa.

TAMPA BAY LIGHTNING : CHICAGO BLACKHAWKS 1:2 (1:0, 0:0, 0:2) - v zmagah 0:1

Alex Killorn 5.; Teuvo Teravainen 54., Antoine Vermette 56.