NHL: Chicago izsilil »podaljšano igro« (VIDEO)

Hokejisti Chicaga so bili v šestem dvoboju konferenčnega finala premočni za Anaheim, ki je bil sicer več pri strelu.

Objavljeno
28. maj 2015 10.42
NHL/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Chicago - Oba konferenčna finalna dvoboja hokejske lige NHL sta izenačena in razburljiva, kot že dolgo ne, pred odločilnima sedmima tekmama pa sta izida v zmagah poravnana na 3:3. Po Rangerjih iz New Yorka so »podaljšano igro« izvlekli tudi hokejisti Chicaga, ki so pred domačimi privrženci s 5:2 odpravili Anaheim, ki pa bo v noči na nedeljo gostil odločilni sedmi obračun.

Po dveh zaporednih dvobojih, ki so ju odločili podaljški, je Chicago sinoči vzel vajeti trdno v svoje roke in ni ničesar prepustil naključju. V prvi tretjini se mreži nista zatresli, nič ni dišalo po tem, da bodo navijači videli kar sedem golov. No, v drugem delu pa so gostitelji v razmaku dobrih treh minut in pol manifestirali vso svojo moč in v začetku 33. minute vodili že z izdatnih 3:0.

Drug za drugim so nemočnega danskega vratarja Frederika Andersena na hrbet spravili Brandon Saad, Marian Hossa in zelo učinkoviti Patrick Kane, za katerega je bil to že jubilejni deseti gol v izločilnih bojih, s čimer je trenutno drugi najučinkovitejši igralec končnice. Vendar pa se Rački niso vdali kar tako zlahka. Izključitev Brada Richardsa je že po pičlih sedmih sekundah številčne premoči z golom za ublažitev razlike kaznoval Patrick Maroon, ki se je med strelce vpisal na treh od zadnjih štirih tekem.

Za kanček razburljivosti je ob koncu druge minute zadnje tretjine poskrbel prekaljeni 30-letni branilec Clayton Stoner s svojim drugim golom v sezoni in šele sedmim v karieri (odigral je 325 dvobojev). Za kaj več pa je Anaheimu zmanjkalo moči. Ko je tri minute in pol pred zadnjim piskom sirene Andrew Shaw povišal na 4:2, se je zdel zmagovalec že odločen, isti igralec pa je zmago Chicaga potrdil 49 sekund pred koncem, ko je zatresel prazno tekmečevo mrežo.

Poražencem ni pomagalo, da so bili dosti več pri strelu (razmerje 32:23), prvi mož dvoboja pa je bil branilec domače ekipe Duncan Keith, ki je kot podajalec sodeloval pri kar treh golih, skupno je v tej končnici zbral že 14 asistenc, kar ga uvršča na drugo mesto. Že drugo sezono zapored so hokejisti Chicaga v konferenčnem finalu izsilili sedmo tekmo, v kateri pa so jih lani šele v podaljšku ugnali poznejši prvaki, Kralji iz Los Angelesa, na čelu z Anžetom Kopitarjem. Anaheim se je zmagovalne lovorike v NHL zadnjič veselil leta 2007, Chicago pa predlani.

CHICAGO BLACKHAWKS : ANAHEIM DUCKS 5:2 (0:0, 3:1, 2:1) - v zmagah 3:3
Saad 29., Hossa 31., Kane 33., Shaw 57., 60. (EN); Maroon 35. (PP1), Stoner 42.