NHL: Devilsi odložili slavje Kingsov, Kopitar prispeval podajo

Hokejisti Los Angelesa so na četrti tekmi morali priznati premoč New Jerseyju (1:3), ki je izid v seriji znižal na 1:3.

Objavljeno
06. junij 2012 23.55
Posodobljeno
07. junij 2012 00.30
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Los Angeles - Moštvo Los Angelesa je na domačem ledu danes zapravilo prvo zaključno žogo oz. plošček za osvojitev Stanleyjevega pokala, prvo v 45-letni zgodovini, potem ko je na četrti tekmi proti New Jerseyju izgubilo z 1:3.

Kralji so tako še tretjič izgubili četrto tekmo končnice, potem ko so doma izgubili že z Vancouvrom v prvem kolu končnice in s Phoenixom v konferenčnem finalu. Gledalci so vse štiri gole videli v zadnji tretjini, na njihovo žalost pa kar tri v mreži Jonathana Quicka. Anže Kopitar je na tekmi prispeval podajo pri edinem zadetku Kraljev, s katero ima zdaj v končnici že 19 točk, toliko kot Ilja Kovaljčuk, ki je danes zabil zadnji gol v nebranjeno mrežo. Oba hokejista sta na prvem mestu najučinkovitejših igralcev končnice, saj sta dosegla isto število golov (8) in podaj (11).

Oba vratarja, domači Jonathan Quick in gostujoči Martin Brodeur, sta tekmo končala z 21 obrambami, peta tekma finala pa bo v noči s sobote na nedeljo v New Jerseyju.

Vratnica dvakrat rešila goste

Prvi resnejši napad je pripadel New Jerseyju, ki je zapretil v 41. sekundi prek Dainiusa Zubrusa, a je Jonathan Quick njegov strel ubranil. Začetna ofenziva gostov je bil hitro prekinjena, saj je bil v četrti minuti izključen Zach Parise, vendar domači števične premoči niso uspeli izkoristiti. V dveh minutah sta si resnejšo priložnost pripravila Willie Mitchell in Alec Martinez, a je Martin Brodeur ostal nepremagan.

Potem ko so hokejisti Los Angelesa zapravili vse napade ob številčni premoči, so se podobno izkazali tudi pri New Jerseyju. Vragi so imeli namreč kar dvakrat igralca več na ledu - izključena sta bila Jarret Stoll in Dustin Brown - a v prvem primeru sploh niso sprožili strelja proti vratom Quicka, med prestajanjem druge kazni pa je močan strel sprožil povratnik Petr Sykora, a je domači vratar plošček ujel in preprečil prvo vodstvo na tekmi.

Za goste je tudi sicer značilna porazen učinek ob napadanju z igralcem več na ledeni ploskvi, saj proti Kraljem niso izkoristili niti ene izmed 14 priložnosti.

Domači igralci so bili do konca prve tretjine dvakrat blizu vodstva, a jim je v obeh primerih veselje preprečila vratnica. Najprej je v 17. minuti z modre črte streljal Slava Vojnov, nato je tri minute kasneje okvir vrat stresel še Anže Kopitar. Kralji so v uvodnih dvajsetih minutah sprožili sedem strelov proti nasprotnikovim vratom, gostje osem.

Brodeur in Quick odlično

Oba vratarja sta imela glavni vlogi tudi na začetku druge tretjine, ko sta uspešno ustavljala vse nalete nasprotnih igralcev. Domači Jonathan Quick je bil uspešnejši od Ilje Kovaljčuka, na drugi strani pa je Martin Broudeur ustavil poskuse Willija Mitchlla, Simona Gagneja in Slave Vojnova.

Hokejist New Jerseyja Bryce Salvador je moral v 29. minuti še drugič na tekmi na kazensko klop, a domači igralci tudi v tretjem poskusu niso zadeli, za nameček pa v dveh minutah niso sprožili niti enega samega strela v okvir nasprotnikovih vrat.

Najlepšo priložnost v drugem delu igre je v 36. minuti zapravil Simon Gagne. Napadalec Los Angelesa je sam zadrsal proti vratarju Brodeurju, vendar je Kanadčan z dobrim posredovanjem poskrbel za novo razočaranje domačih navijačev, ki tudi v drugih dvajsetih minutah niso videli gola. V tem času so Kralji vknjižili več strelov (7:3), vendar niti eden izmed njih ni končal v mreži New Jerseyja.

Štirje goli v zadnji tretjini

Če ljubitelji velikega števila golov v prvih štiridesetih minutah niso prišli na svoj račun, pa so v odločilni tretjini videli kar štiri zadetke.

Domači igralci so v 45. minuti zapravili veliko priložnost za prvo vodstvo na tekmi. Simon Gagne je z leve strani podal Trevorju Lewisu, ki je po sredini sam krenil proti vratarju New Jerseyja, a mu ni uspelo zatresti gostujoče mreže.

Nepisano pravilo pravi, da kdor ne da, dobi. To se je potrdilo tudi danes, ko so gostje izkoristili neizkoriščeno priložnost Gagneja. Njegovo napako je tri minute kasneje kaznoval Patrik Elias, ki je odbit plošček po strelu Bryca Salvadorja pričakal ob desni vratnici Quicka in poskrbel za vodstvo gostov. Kralji so po zaostanku hitro odgovorili, le minuto kasneje sta z igralcem več na ledu podala Mike Richards in Anže Kopitar, izenačil pa je Drew Doughty.

Hokejisti New Jerseyja, ki si novega poraza niso smeli privoščiti, so znova povedli v 54. minuti, med strelce se je vpisal Adam Henrique. V zaključku tekme je Los Angeles poskušal izenačiti tudi brez vratarja in z igralcem več v polju, kar je s prvim golom v končnici kaznoval Ilja Kovaljčuk in zadel za končnih 3:1.

Vragi so tako znižali izid v seriji na 1:3, naslednjo tekmo pa bodo v noči s sobote na nedeljo igrali pred domačimi navijači.

Vrhunci dvoboja: