NHL: Los Angeles Kings po vnovičnem preobratu in dveh podaljških na pol poti do lovorike

VIDEO: Los Angeles Kings so na drugi tekmi finala Stanleyjevega pokala po dveh podaljških premagali N. Y. Rangers s 5:4.

Objavljeno
08. junij 2014 00.31
Posodobljeno
08. junij 2014 01.00
NHL/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Los Angeles - Hokejisti Los Angelesa so na drugi tekmi finala Stanleyjevega pokala po dveh podaljških premagali New York Knicks s 5:4 in so le še dve zmagi oddaljeni od naslova prvakov.

Kralji so znova dokazali, da so mojstri za preobrate, saj so na tekmi kar trikrat zaostajali za dva gola (0:2, 1:3, 2:4), vendar se niso predali.

Newyorčani so po prvi tretjini vodili z 2:0, odlično pa je kazalo pred zadnjimi dvajsetimi minutami (4:2), v katerih pa sta pri domačih zadela Dwight King in Marian Gaborik ter poskrbela za podaljšek. Tekma se je končala šele po 91 minutah igre, ko je po podaji Anžeta Kopitarja in Willieja Mitchella zadel kapetan Dustin Brown za končnih 5:4 (njegov gol si lahko ogledate v spodnjem videu).

Pri Los Angelesu je bil najboljši posameznik Justin Williams s tremi točkami (0+3), medtem ko je Anže Kopitar v 34 minutah prispeval podajo in s 25 točkami (5+20) ostaja na prvem mestu najučinkovitejših igralcev končnice.

Pri New Yorku so se najbolj izkazali Mats Zuccarello, Derick Brassard in Ryan McDonagh s po dvema točkama (vsi 1+1).

Tretja tekma bo v noči s ponedeljka na torek v New Yorku.

1. tretjina

McDonagh izkoristil napako Williamsa

V prvih minutah so več pokazali gostje iz New Yorka, ki so vknjižili prve štiri strele na tekmi. Že po 26 sekundah je zbranost Jonathana Quicka preveril Rick Nash, v nadaljevanju pa sta poskusila še Carl Hagelin in Brad Richards, a je domači vratar ostal nepremagan.

Po krajšem pritisku Newyorčanov so na vrsto prišli gostitelji, pri katerih so po enkrat streljali Slava Vojnov, Marian Gaborik in Tyler Toffoli, vendar se izid ni spremenil. Gostje so v osmi minuti dočakali prvi power-play, potem ko si je Marian Gaborik zaradi spotikanja prislužil dvominutno kazen, v kateri pa so Kralji ustavili vse nasprotnikove napade, še več, v deseti minuti je Toffoli nevarno streljal, vendar mu je veselje preprečila vratnica.

V enajsti minuti je prvič na tekmi proti golu streljal Anže Kopitar, vendar ni resneje ogrozil Henrika Lundqvista. Le 38 sekund kasneje pa je New York povedel z 1:0. Justin Williams je izgubil plošček v svoji obrambni tretjini, ki ga je prestregel Dominic Moore in podal do Ryana McDonagha, ta pa je z modre črte premagal Jonathana Quicka.

Zuccarello podvojil vodstvo

Prav strelec McDonagh je v 16. minuti naletel na Dustina Browna in moral na kazensko klop, vendar Los Angeles v dveh minutah ni našel poti mimo Lundqvista.

To se je Kraljem maščevalo, saj so gostje v 19. minuti dosegli drugi gol. Akcijo je začel Derick Brassard, ki je izza gola Los Angelesa podal do Ryana McDonagha, ta je sprožil mimo desne vratnice, vendar je na njegovo srečo tam stal Mats Zuccarello in iz neposredne bližine plošček poslal v mrežo, s čimer je postal prvi Norvežan z golom v finalu Stanleyjevega pokala.

Gostje so po prvi tretjini vodili z 2:0, obenem pa so sprožili več strelov proti nasprotnikovim vratom (10:9).

2. tretjina

Stoll hitro znižal izid

Los Angeles Kings so se v nadaljevanju hitro vrnili v igro in izid znižali že v drugi minuti tretjine. Brad Richards si je privoščil napako v svoji obrambni tretjini, do ploščka se je dokopal Dwight Kings in podal pred gol do Justina Williamsa, ta je s strelom izsilil obrambo Lundqvista, nato pa podal do Jarreta Stolla, ki je zadel za 1:2.

Po 40 sekundah nadaljevanja si je domačin Matt Greene zaradi spotikanja prislužil dvominutno kazen, vendar se izid v tem času ni spremenil. V osmi minuti so si tudi Kralji izborili drugi power-play in v dveh minutah štirikrat sprožili proti vratom Lundqvista, ki pa je ostal nepremagan.

St. Louis natančen z igralcem več

Domači hokejisti so v 31. minuti storili napako pri menjavi in so bili zaradi prevelikega števila igralcev na ledu kaznovani z dvominutno kaznijo. Rangers so to kaznovali po 40 sekundah nadaljevanja, ko je Derek Stepan zadrsal v napadalno tretjino in z leve strani podal do Martina St. Louisa, ta pa je z močnim strelom dosegel tretji gol na tekmi.

Mitchell približal domače, Brassard odgovoril 11 sekund pozneje

Potem ko so gostje v 32. minuti prvič zadeli z igralcem več, je Los Angeles v 35. minuti storil enako. Willie Mitchell je sedem sekund pred iztekom dvominutne kazni natančno sprožil z modre črte in izid znižal na 2:3.

A veselje domačinov je bilo le kratko, trajalo je vsega enajst sekund. Po sodniškem metu si je Mats Zuccarello izboril plošček za golom Los Angelesa in podal do Dericka Brassarda, ki je iz bližine znova podvojil vodstvo Newyorčanov.

Izid se do konca tretjine ni več spremenil. V drugih dvajsetih minutah so bili podjetnejši gostje, ki so v okvir vrat sprožili strel več od Los Angelesa (12:11).

3. tretjina

King in Gaborik poskrbela za izenačenje

Los Angeles Kings so tudi zadnjo tretjino začeli s hitrim golom. Po minuti in 58 sekundah je Matt Greene sprožil z modre črte, njegov soigralec Dwight King pa je pred golom oviral Henrika Lundqvista in plošček poslal v mrežo. Gostje so zahtevali razveljavitev gola zaradi Kingovega oviranja vratarja, vendar so sodniki priznali gol.

Domačini so po tretjem golu hitro poskrbeli še za izenačenje. To se je zgodilo v 48. minuti, ko je Marian Gaborik izkoristil zmedo pred golom New Yorka in iz bližine zadel za 4:4, za Slovaka pa je bil to trinajsti gol v končnici.

Hokejisti New Yorka so bili po četrtem prejetem golu v manjšem šoku, njihovi nasprotniki pa so začeli nizati strel za strelom - v zadnji tretjini so goste nastreljali z 12:7 -, vendar pa se izid ni spremenil in sledil je podaljšek.

Podaljšek

King in Kreiger zapravila odlični priložnosti

Gledalci so v podaljšku videli vrhunsko predstavo obeh moštev, ki sta si pripravili številne priložnosti. Gostje so imeli najlepšo v deveti minuti, ko je Jake Muzzin izgubil plošček v svoji tretjini, vendar Chris Kreider iz bližine tega ni znal kaznovati.

Kralji so si v enajsti minuti podaljška izborili power-play, potem ko je Dominic Moore z visoko palico udaril Jeffa Carterja v obraz. Gostitelji so napadali minuto in 22 sekund, v katerih niso bili uspešni, nato pa je bil v njihovih vrstah kaznovan Justin Williams, s čimer sta bili ekipi številčno poravnani.

Domačin Jeff Carter je v 15. minuti podaljška podrl vratarja Henrika Lundqvista in moral za dve minuti na kazensko klop, kar pa za Kralje ni bilo usodno. Ti so imeli celo priložnost za zmago, vendar je Dwight King iz neposredne bližine sprožil mimo leve vratnice.

Sledila je odlična priložnost New Yorka, pri katerem je Kreiger v 17. minuti sam zadrsal pred Jonathana Quicka, ki pa se je izkazal z obrambo. Zadnji napad v podaljšku je pripadel gostom, natančneje Brassardu, ki je v zadnji sekundi poskusil z leve strani napadalne tretjine, a je bil Quick dobro postavljen. Moštvi sta bili tako izenačeni tudi po prvem podaljšku, v katerem je bilo razmerje strelov 8:6 za New York.

Drugi podaljšek

Brown odločil zmagovalca v 91. minuti

V drugem podaljšku so imeli pobudo Kralji, ki so v prvih sedmih minutah nasprotnike nastreljali s 4:1. Tudi danes se je ponovil scenarij s prve tekme, saj so domačini dokončali preobrat. Anže Kopitar je v 91. minuti začel zmagovito akcijo in podal do Willieja Mitchella, čigar strel je v mrežo preusmeril Dustin Brown za končnih 5:4.

 

 

Finale Stanleyjevega pokala

Los Angeles Kings : New York Rangers 5:4 (0:2, 2:2, 2:0; 1:0) /2:0/*

(Stoll 22., Mitchell 35., King 42., Gaborik 48., Brown 91.; McDonagh 11., Zuccarello 19., St. Louis 32., Brassard 35.)

 

*Moštvi igrata na štiri dobljene dvoboje po sistemu 2-2-1-1