NHL: Kopitar & Co. le še zmago oddaljeni od velikega finala

Sanjski niz hokejistov Los Angeles Kings se nadaljuje. Kralji so v finalu zahoda z 2:1 dobili tudi tretjo tekmo s Phoenixom.

Objavljeno
18. maj 2012 08.07
Posodobljeno
18. maj 2012 08.07
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Hokejisti Los Angeles Kings v končnici prvenstva severnoameriške hokejske lige NHL še naprej nizajo izjemne predstave. Na tretji tekmi finala zahoda proti Phoenixu so slavili še tretjič, tokrat z 2:1, in v zmagah povedli s 3:0, tako da so le še eno zmago oddaljeni od velikega finala NHL.

Na tretji tekmi so sicer povedli kojoti prek Daymonda Langkowa v 22. minuti, vendar je za izenačenje že dve minuti pozneje poskrbel prav Anže Kopitar, ki mu je odlično podal Dustin Brown. Slovenski hokejist je ob tem vpisal že 14. točko v končnici NHL, s petimi goli in devetimi podajami pa je na 3. mestu med najkoristnejšimi igralci končnice. Kopitar je bil obenem po tekmi izbran v trojico najboljših igralcev.

Odločilni gol na tekmi je v začetku zadnje tretjine v 42. minuti dosegel Dwight King, ki je prišel do dobitega ploščka po strelu Jarreta Stolla.Tako je ob domačem vratarju Jonathanu Quicku, ki je zbral 18 obramb, postal eden glavnih junakov domače zmage.

»Domačim navijačem smo želeli pokazati, da se znamo boriti, da smo čvrsta ekipa. Kar nekaj časa je trajalo, da smo našli svojo pravo igro, a pomembno je, da smo jo. Zlasti v zadnji tretjini smo res zaigrali dobro,« je dejal  Stoll.

»Hokejisti Phoenixa so danes igrali veliko boljše, a vseeno nam je uspelo najti pravi recept za zmago. To je res razburljivo! V ekipi imamo veliko fantov, ki še nikoli niso izkusili česa podobnega, a se s tem odlično spopadajo. Spet smo si priigrali prednost s 3:0, kar je res neverjetno,« je po zmagi dejal kapetan kraljev Brown.

Za veliki uspeh manjka le še zmaga

Kralji, sicer šele osmouvrščena ekipa zahodne konference po rednem delu prvenstva NHL, so tako vpisali že osmo zaporedno zmago in so na dobri poti, da se že v nedeljo pred domačimi navijači v Staples Centru uvrstijo v veliki finale NHL.

»Za tri zmage ne dobiš še ničesar. Po tekmi nas čaka počitek, potem pa se bomo skušali čim bolje pripraviti na četrto tekmo. V tej zmagi bomo uživali le nekaj trenutkov, toda nato se nadaljuje trdo delo. Vemo, kaj je pred nami, kaj lahko dosežemo. Tega ne želimo izpustiti iz roka, a lahko pričakujemo, da se bo Phoenix uprl z vsemi močmi,« je bil po tekmi preudaren vratar Quick.

Kralji se lahko v finale tekmovanja za Stanleyjev pokal uvrstijo drugič v zgodovini in prvič po 19 letih. Nazadnje jim je to uspelo leta 1993, ko je zanje igral še legendarni Wayne Gretzky. Tedaj so s 4:1 izgubili proti Montrealu. Tokrat jihčaka zmagovalec dvoboja med New York Rangers in New Jersey Devils.

Razočarani kojoti

Na drugi strani pa bi morali kojoti zdaj, če želijo do finala, dobiti štiri tekme zapored; v vsej zgodovini lige NHL je doslej to uspelo le trem ekipam.

»Mislilm, da nismo igrali slabo. Večino tekme je šlo vse po načrtu, igrali smo po dogovoru, toda nikakor nismo našli poti do gola. Imeli smo nekaj priložnosti, a jih nismo znali izkoristiti,« je povedal kapetan Phoenixa Shane Doan, ki so ga po tretjem porazu novinarji spraševali, ali so že vrgli puško v koruzo. »Nihče ni načrtoval, da bomo zaostajali z 0:3. Smo precej razočarani,« je še dejal.

Končnica NHL, finale zahoda:
Los Angeles Kings - Phoenix Coyotes 2:1
(Anže Kopitar: 1 gol, 4 streli v 23 minutah za LA)
Los Angeles je v zmagah povedel s 3:0;

Oglejte si vrhunce tretje finalne tekme zahodne konference: