NHL: Kopitar še tretjič zapored junak večera (VIDEO)

Slovenski hokejski as je prispeval odločilni gol za zmago s 3:2 na gostovanju pri moštvu NY Islanders.

Objavljeno
27. marec 2015 07.49
SPO-HKO-HKN-LOS-ANGELES-KINGS-V-NEW-YORK-ISLANDERS
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Hokejisti moštva Los Angeles Kings, ki se na vse pretege potegujejo za preboj v končnico in posledično ubranitev zmagovalne lovorike v ligi NHL, so zmagali še tretjič zapovrstjo (ponovno na gostovanju), tudi v tretje pa bi tenko piskali brez prispevka slovenskega reprezentančnega asa Anžeta Kopitarja, ki je bil vnovič - enako kot proti New Jerseyju, ko je dosegel gol in dve podaji, ter predvčerajšnjim proti NY Rangers, ko je bil spet dvakrat asistent - junak večera.

Sinoči so se Kralji še enkrat mudili v New Yorku, le da tokrat pri ekipi Islanders, od katere so bili po zelo izenačeni polnočni tekmi boljši s 3:2, 27-letni Hrušičan pa je štiri minute in pol pred zadnjim piskom sirene vpisal odločilni gol na tekmi. Kajpak sta ga tako uradna spletna stran lige kot priljubljeni športni portal ESPN izbrala za najboljšega igralca večera, vsaj točko pa je Kopitar v lastno statistiko vknjižil že v petem zaporednem obračunu. Skupaj jih je v sezoni zbral že okroglih 60 za 16 golov in kar 44 asistenc, kar ga na lestvici najboljših podajalcev drži na odličnem devetem mestu.

Sicer je Anže na ledu vnovič prebil največ med vsemi napadalci Los Angelesa, skoraj 20 minut, v tem času pa štirikrat sprožil proti slovaškemu čuvaju mreže Jaroslavu Halaku in bil torej enkrat uspešen. »To je bila izjemna moštvena zmaga, toda gledamo naprej. Pred nami je še osem pomembnih tekem in še nekajkrat moramo zmagati na poti do prvega cilja,« je poudaril Kopitar, ki je imel v mislih neizprosno borbo za napredovanje v izločilne boje, kamor vodi po osem najboljših mest z obeh konferenčnih razpredelnic.

In Kralji trenutno držijo ravno osmo mesto na zahodu, toda ob dejstvu, da za petim mestom zaostajajo pičle tri točke, ima pa sedmouvrščeni Winnipeg tudi tekmo več. A po drugi strani izza hrbta grozi nevarnost, saj je devetouvrščeni Calgary, ki še kot zadnji lahko realno upa na končnico, zgolj točko zadaj. Los Angeles ima še naprej rahlo nehvaležen razpored, saj ga čaka še pet gostovanj in le trije domači dvoboji, petkrat pa se bo udaril z moštvi, ki imajo slabši dosedanji izplen od njega. Morda utegne biti ključna prav predzadnja tekma 10. aprila - gostovanje pri neposrednem tekmecu Calgaryju.

Še o sinočnjem obračunu: v prvi tretjini se mreži nista zatresli, hokejisti New Yorka pa so prešli v vodstvo prek Danca Fransa Nielsena v šesti minuti druge tretjine, a jim je le pet minut pozneje vrnil 22-letni center Nick Shore, ki je v svojem 28. nastopu v NHL sploh prvič zadel. V drugem delu je Kralje celo ob igralcu manj na ledu v vodstvo popeljal še drugi (a precej bolj uveljavljeni) mladenič Tyler Toffoli, medtem ko je ob številčni premoči na ploskvi izenačil Johnny Boychuk. Kot rečeno, mož odločitve je bil Kopitar, ki je bil dobro postavljen po strelu slovaškega branilca Andreja Sekere z modre črte, ploščku spremenil smer in ukanil Halaka. Da je bila tretja zaporedna zmaga Kraljev - ki jih v noči na nedeljo čaka vroče gostovanje pri Minnesoti, ki je na lestvici tri točke spredaj - zaslužena, pritrjuje tudi razmerje strelov v okvir vrat, kar 37:27.