NHL: Kopitarjeva želja spet neuresničena, Kralji v finalu proti Chicagu

Hokejisti Chicaga so na sedmi tekmi konferenčnega polfinala z Detroitom po podaljšku zmagali z 2:1 in se uvrstili v finale.

Objavljeno
30. maj 2013 09.53
Red Wings Blackhawks Hockey
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Chicago - Hokejisti Los Angelesa se bodo v finalu zahodne konference v NHL merili s Chicagom. Vodilno moštvo rednega dela je sinoči na odločilni sedmi tekmi po podaljšku z 2:1 premagalo Detroit in tako le napredovalo v finale.

Slovenski hokejist Anže Kopitar, ki blesti v vrstah Kraljev, si je sicer v finalu za tekmeca bolj želel Rdeča krila. Kopitarju se želja ni uresničila že pred polfinalom, ko si je bolj kot San Jose želel igrati z Anaheimom. Finalno serijo bo Los Angeles začel v gosteh, prva tekma bo v soboto, 1. junija, v Chicagu.

Sedmo polfinalno tekmo med moštvoma je v dvorani United Center v Chicagu odločil Brett Seabrook, ki je zadel v 4. minuti podaljška. Chicago je tako napredoval s 4:3 v zmagah, potem ko je v seriji zaostajal že z 1:3. Detroit je zapravil kar tri zaključne žogice in ostal brez uvrstitve v finale.

Tako se je drugič v zgodovini NHL primerilo, da so zadnja štiri moštva, ki so še ostala v boju za Stanleyjev pokal, tudi prvaki zadnjih štirih let: Los Angeles je bil zmagovalec lani, Boston leta 2011, Chicago 2010 in Pittsburgh 2009. Chicago se je sicer šele prvič po osvojenem naslovu uvrstil v konferenčni finale.

Potem ko se je prva tretjina končala brez golov, je v drugi minuti nadaljevanja za domače zadel Patrick Sharp. Za izenačenje je na začetku zadnje tretjine poskrbel Henrik Zetterberg. 

Seabrook je v podaljšku ob odločilnem golu dobro izkoristil izgubljeni plošček Detroitovih branilcev in pridrsal do vratarja Jimmyja Howarda. Ob njegovem strelu je ploščica v nogo zadela branilca Niklasa Kronwalla in se odbila v mrežo. Seabrook je tako na odločilni tekmi dosegel prvi gol v končnici in razveselil več kot 22.000 ljudi v domači dvorani.

»Želel sem le prevzeti nekoliko več odgovornosti kot na prejšnjih tekmah. Trener nam je ves čas govoril, da mora obramba bolj garati in se več vključevati v igro. Čutil sem, da imam na ledu veliko prostora, zato sem se odločil za strel,« je dejal Seabrook. »Ploščka niti nisem videl, da bi šel v mrežo. Le slišal sem pisk sirene in fantje so skočili name. Tekma je bila tako fizično kot tudi psihično precej zahtevna, vendar menim, da je bilo proslavljanje s fanti po zmagi še bolj 'izčrpljujoče', saj so me porivali z enega konca ledu na drugega in me 'bockali' pod rebra,« je v smehu dodal Seabrook.

NHL, končnica:

Zahod, polfinale:

Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 2:1 (podaljšek)

(Chicago se je s 4:3 v zmagah prebil v finale zahoda)