NHL: Kralji finale z Rangerji odprli z zmago po podaljšku

Hokejisti Los Angelesa so na prvi finalni tekmi s 3:2 premagali ekipo New York Rangers. Tekmo odločil Justin Williams.

Objavljeno
05. junij 2014 06.17
Posodobljeno
05. junij 2014 06.17
NHL/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Začelo se ja zares, začel se je boj za naslov v Stanleyjevem pokalu. Za hokejisti moštva Los Angeles Kings je že prva tekma v velikem finalu in tudi prva zmaga. Ekipo New York Rangers so Kralji v domačem Staples centru premagali s 3:2 po podaljšku.

Junak uvodne zmage pri Kraljih je bil Justin Williams, ki je z natančnim strelom pod prečko odločil zmagovalca v 65. minuti. Slovenski zvezdnik Anže Kopitar ni vpisal v statistiko podajalcev ali strelcev.

Hokejski spektakel je z metom ploščka odprl sloviti Wayne Gretzky, nekdanji junak obeh moštev, ki se merita v finalni seriji. Kralji tekme niso začeli najbolje. Rangerji so bili v uvodnih minutah veliko bolj zbrani, delali manj napak in spretno izkoriščali tiste pri tekmecih. Tako so v 14. minuti že povedli: Benoit Pouliot ukradel plošček Drewu Doughtyju in prvič premagal Jonathana Quicka.

Že minuto in pol pozneje je sledila nova napaka Kraljev. Čeprav so imeli igralca več, so spet izgubili plošček. Carl Hagelin jim je pobegnil, Quick je plošček po njegovem strelu sicer ubranil, vendar je odbitek nesrečno v mrežo potisnil Slava Vojnov. Domači so tako v uvodnih minutah doživeli hladen tuš, a vajeni preobratov so se hitro zbrali in še pred koncem prve tretjine premagali vratarja New Yorka Henrika Lundqvista. Na 2:1 je zaostanek znižal Cyle Clifford.

V drugi tretjini je trener Kraljev Sutter premešal napade, Kopitar je tako zaigral ob Williamsu in Kingu. Igra razživela, vrstile so se priložnosti na obeh straneh, za edini gol pa je poskrbel Drew Doughty in se odkupil za napako pri prvem golu tekmecev. Po lepem slalomu je zabil za 2:2.

Na začetku zadnje tretjine je Kopitar zapravil odlično priložnost ob igralcu manj, Lundqvist je oba njegova poskusa zaustavil. Domači so bili podjetnejši, nadstreljali Rangerse s 14:1, a zadetka ni bilo. Tik pred koncem rednega dela so imeli Kralji še priložnost ob igralcu več, a tekma se je prevesila v podaljšek. 

Domači navijači pa v dodatnem delu niso dolgo čakali na zadetek. Rangerjem v 65. minuti ni uspelo spraviti ploščka iz svoje tretjine, do njega se je dokopal Williams in z natančnim strelom ob vratnici in pod prečko matiral Lundqvista za prvo slavje v finalni seriji.

Los Angeles se je tako dokopal do vodstva z 1:0 v zmagah, druga tekma bo v noči na nedeljo, znova v Kaliforniji.