NHL: Kralji po hudem boju drugič zmagovalci Stanleyjevega pokala

Hokejisti Los Angelesa so osvojili drugi Stanleyjev pokal v treh letih. Junak pete tekme z New Yorkom Alec Martinez.

Objavljeno
14. junij 2014 05.57
Posodobljeno
14. junij 2014 05.57
NHL/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Los Angeles - Konec je, hokejisti moštva Los Angeles Kings so veliki zmagovalci Stanleyjevega pokala 2014! Napeta peta tekma finala z New York Rangers se je končala šele v drugem podaljšku, veliki junak zmage pa je z golom v 95. minuti postal branilec Alec Martinez, ki je Kraljem že v seriji proti Chicagu na sedmi tekmi priboril uvrstitev v veliki finale proti Chicagu. Skupno so Kralji v finalni seriji proti Rangerjem slavili s 4:1 v zmagah.

Anže Kopitar se na peti tekmi ni vpisal med strelce ali podajalce, skupno pa je v končnici zbral 26 točk za pet golov in 21 podaj in končal na prvem mestu strelcev, a znova ostal brez naziva MVP. Lovoriko za najkoristnejšega igralca je sicer dobil Justin Williams, ki je osvojil točko manj.

Po porazu na četrti tekmi v New Yorku so imeli hokejisti iz Los Angelesa v domači dvorani težko delo. Rangerji so se dvignili in povzročali domačim nemalo težav. Toda naposled se je srhljivka le razpletla v korist Kraljev: pred domačimi gledalci so še drugič v zadnjih treh letih dvignili prestižni Stanleyjev pokal.

Dober uvod Kraljev

Tekma se je začela po okusu navijačev v Staples Centru. Los Angeles prve igre z igralcem več sicer ni izkoristil, a že začel narekovati ritem. Potem ko je bil v protinapadu neuspešen Kopitar, je poskusil še Williams in po strelu od daleč zbezal plošček vratarju tekmecev med nogami v mrežo. V nadaljevanju se je moral izkazati tudi Jonathan Quick, predvsem ob strelu newyorškega junaka četrte tekme Dereka Stepana.

Po dobrem začetku je v drugi tretjini sledil hladen tuš za domače. Čeprav so proti vratarju Henriku Lundqvistu sprožili več strelov (10:6), jim to ni pomagalo do višjega vodstva. Vrstile so se napake v obrambi, tudi Quick se je v vratih igral z ognjem, Chris Kreider pa bi kmalu zadel prazen gol. Naposled je New York tudi prišel do izenačenja, ob številčni prednosti je prav Kreider podstavil palico pred golom in plošček preusmeril v vrata. Kralji so pred koncem tretjine zapravili svoj »power-play«, za kazen pa je na drugi strani Brian Boyle natančno zadel pod stičišče vratnice in prečke in poskrbel za vodstvo gostov z 2:1.

V zadnji tretjini so nato Kralji strnili vrste, Newyorčani se lahko le Lundqvistu zahvalijo, da so prejeli le en gol. Ob razmerju strelov 12:3 so se vrstili napadi Kraljev, Kopitar, Mitchell, Carter in še kdo pa bi lahko napolnili mrežo Šveda v vratih New Yorka. Zadel je le kralj strelcev v končnici Marian Gaborik, ki je za že 14. zadetek ob številčni prednosti spretno potisnil plošček v gol ter izenačil na 2:2. In ker je bil to tudi izid po 60 minutah, je še tretjič v Los Angelesu v finalu sledil dodatni del igre.

Srhljivka za konec

Podaljšek je prinesel novo srhljivko. Rangerji so se na led vrnili z novimi močmi in spet bili bolj nevarni. Najprej je zapretil Hagelin, potem Rick Nash, ob številčni prednosti pa je v 65. minuti Ryan McDonagh zadel vratnico. A tudi Kralji so imeli veliko priložnosti za konec sezone, najlepšo v 73. minuti, ko je Tyler Toffoli zadel prečko. Po 80 minutah je bilo tako še vedno 2:2, Lundqvist je imel 40, Quick pa 23 obramb.

V drugem podaljšku so Kralji spet hodili po robu; enkrat jih je po nevarnem strelu od daleč spet rešila vratnica, Slava Vojnov pa je v zadnjem hipu podstavil palico ob strelu Nasha, ki bi imel sicer prosto pot do gola. A z vse bolj nevarnimi akcijami Kraljev se je že napovedoval srečen konec v dvorani Staples Center. V 95. minuti so ga gledalci le dočakali: Martinez je bil na pravem mestu po napadu Toffolija in Clifforda, odbiti plošček pa je ob palici Lundqvista končal v mreži.

Tako se je začelo veliko slavje v Los Angelesu, drugič v zadnjih treh letih je pokal končal v Kaliforniji. V slovesni podelitvi je Williams s solzami v očeh dvignil lovoriko Conn Smythe za najkoristnejšega igralca, kapetan Brown pa je nato prejel najprestižnejšo hokejsko nagrado, kar ji je - Stanleyjev pokal, ki se tako po letu 2012 vrača tudi v Slovenijo.

Anže v Sloveniji 26. junija

Kopitar bo sicer kmalu na voljo za izjave tudi slovenski sedmi sili, v domovino pa se predvidoma vrača v četrtek, 26. junija 2014. Dan za tem ga že čaka tradicionalni dobrodelni golf turnir na Bledu.  Nekaj dni prej bo doma njegov oče in slovenski selektor Matjaž Kopitar.