NHL: Lundqvist preprečil slavje Kraljev, serija se seli v Los Angeles

Hokejisti Los Angelesa bi že lahko osvojili naslov, a je na četrti finalni tekmi do prve zmage prišel New York (2:1).

Objavljeno
12. junij 2014 05.55
Posodobljeno
12. junij 2014 05.55
HKO-HKN-2014-NHL-STANLEY-CUP-FINAL---GAME-FOUR
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Na vse ali nič so na četrti finalni tekmi Stanleyjevega pokala zaigrali hokejisti moštva New York Rangers, saj jim je po vodstvu Los Angeles Kings s 3:0 v zmagah že pošteno tekla voda v grlo. Tako so pred domačimi gledalci v dvorani Madison Square Garden z veliko sreče in izdatno pomočjo vratarja Henrika Lundqvista le prišli do prve zmage z 2:1. Finalno serijo so tako podaljšali na peto tekmo.

Slovenski as Anže Kopitar in njegovi soigralci, ki v seriji za naslov prvaka vodijo s 3:1 in potrebujejo le še zmago, bodo imeli naslednjo priložnost za uspeh že v noči na soboto v domači dvorani Staples Center. Kopitar, ki je dosegel 26 točk v končnici (5 golov in 21 podaj), se na tekmi v New Yorku ni vpisal med strelce ali podajalce, čeprav je sprožil nekaj nevarnih strelov proti vratom Rangerjev. Edini gol je za Los Angeles dosegel kapetan Dustin Brown.

Hokejiste Los Angelesa je, podobno kot Jonathan Quick na tretji tekmi, tokrat v obup spravljal vratar Henrik Lundqvist. Zbral je kar 40 obramb in svoje moštvo ohranil med živimi vsaj do naslednje, pete tekme. Kralji bi sicer lahko drugi Stanleyjev pokal osvojili prav na isti datum, ko so prvega proti moštvu New Jersey Devils - 11. junija 2012.

Plošček obstal na golovi črti

Uvod v tekmo je bil na obeh straneh previden, gledalci v Madison Square Gardnu so dolgo čakali na prve priložnosti. Prvi so zadeli domači hokejisti: po pritisku ob prvi številčni prednosti na tekmi se je Willie Mitchell že vrnil na led, John Moore pa je močno ustrelil od daleč, pred golom pa bil dobro postavljen Benoit Pouliot in z dvignjeno palico spremenil smer ploščku, ta pa je tik pod prečko končal v mreži Kraljev.

Los Angeles je imel za tem lepo priložnost za izenačenje. V 12. minuti so še sami prišli do igre z igralcem več, Alec Martinez je že premagal Lundqvista, a je plošček z golove črte izbil požrtvovalni branilec Anton Stralman. Sodniki so po ogledu posnetka ugotovili, da plošček ni bil s celotnim obsegom v golu in zadetka niso priznali.

V drugi tretjini je bilo dogajanje na ledu še bolj vroče. Zapretil je Marian Gaborik in stresel prečko, Quick pa je imel na drugi strani veliko dela ob strelu Dericka Brassarda. V 27. minuti je po poskusu Dereka Stepana plošček preusmeril Chris Kreider, Martin St. Louis pa ga je ob vratnici spravil v gol. Los Angeles se je, tako kot že na obeh domačih tekmah, spet znašel v zaostanku za dva gola (0:2).

Lundqvist veliki junak zmage

A že dve minuti pozneje je odlični Šved v vratih New York le klonil. Najprej je njegove spretnosti preizkusil Kopitar ob igralcu manj. Ob izteku domače kazni je ob smoli branilca Dana Girardija, ki je mu je na modri črti zlomila palica, v protinapad pobegnil kapetan kraljev Dustin Brown in rutinsko poskrbel za znižanje na 1:2. Do konca tretjine je bilo še nekajkrat vroče pred vrati obeh moštev, a brez nove spremembe izida.

V zadnji tretjini je bil hokej povsem enosmeren; razmerje v strelih je bilo kar 15-1 v korist gostov (skupno na tekmi pa 41-19), toda nevarni poskusi Kopitarja, Browna, ko je bil sam pred golom, Carterja in drugih so ostali neizkoriščeni. Za nameček pa so imeli domači še ogromno srele: minuto in 11 sekund pred koncem je po strelu Martineza od daleč Lundqvistu plošček med nogama že ušel proti vratom, a se je spet ustavil na golovi črti. Los Angeles je poskusil še brez Quicka, a ni imel več moči za izenačenje.