NHL: Kralji s prepričljivo zmago do Stanleyjevega pokala

Los Angeles Kings so na šesti tekmi finala s 6:1 premagali New Jersey Devilse in prvič v zgodovini osvojili Stanleyjev pokal.

Objavljeno
12. junij 2012 01.53
Posodobljeno
12. junij 2012 02.10
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

Los Angeles - Kralji iz Los Angelesa so na šesti tekmi finala zaokrožili izjemno sezono, ki jim je prinesla prvi Stanleyjev pokal v 45-letni zgodovini. S četrto zmago nad New Jerseyjem (6:1) so prestižno lovoriko lahko dvignili pred domačimi navijači, obenem pa so postali prvi zmagovalci lige, ki so se do končne zmage prebili kot osmouvrščeno moštvo rednega dela.

Pomembno vlogo pri dosežku Los Angelesa je imel tudi Anže Kopitar - danes je prispeval podajo - ki je končnico zaključil z 20 točkami (8+12) in skupaj z Dustinom Brownom končal na prvem mestu lestvice strelcev.

Kopitar: Užival sem vsako sekundo

Kopitar je tako postal tudi prvi Slovenec s prestižnim Stanleyjevim pokalom, ki ga bo prinesel tudi v domovino. »To je neverjetno. Na plano mi prihajajo vsa čustva. Najpomembnejša je bila vera, ki je vladala v slačilnici. Vseh 25 nas je verjelo v eno stvar. Ne bi mogel biti bolj ponosen na vse fante,« je po velikem uspehu povedal 24-letni Hrušičan.

»Veliko smo preživeli v tej sezoni, na poti do sem doživljali vzpone in padce. Toda ves čas smo verjeli v uspeh. Na zadnjih 20 tekmah smo ga tudi uresničili. Odličen občutek je biti prvak,« se je veselil Kopitar. Eden ključnih igralcev Los Angelesa je prejemal čestitke tudi, ker je postal prvi Slovenec s prestižno lovoriko: »Počutim se ponižnega. Pot do sem ni bila lahka, a sem na njej užival vsako sekundo.« Kopitarju je za uspeh že čestital tudi predsednik Danilo Türk.

Quicku naziv MVP

Nagrada za najboljšega igralca končnice - lovoriko Conna Smytha - je šla v roke vratarju Jonathanu Quicku, ki je končnico končal z zavidljivo statistiko: 1,41 gol na tekmo, 94,6 % ubranjenih strelov, na 20 tekmah pa je mrežo ohranil nedotaknjeno trikrat. V finalu je na šestih tekmah dovolil le sedem golov.

»Vse je v tekmovanju. Vedno se moraš truditi, da si boljši od drugih. V tej organizaciji šteje le to. Zelo veseli smo, da smo dosegli vrh,« je povedal 26-letni vratar.

Izkoristili kazen Vragov

Šesti dvoboj finala je zaznamovala nespametna poteza hokejista New Jerseyja Steva Bernierja, ki si je že v 11. minuti zaradi naleta na Roba Scuderija prislužil prečasen odhod pod prho. Njegovo kazen so Kralji odlično izkoristili - v prvi tretjini trikrat premagali Martina Brodeurja - in zapečatili usodo gostov.

Ob visoki zmagi domačih je svojo statistiko obogatilo kar nekaj članov Los Angelesa, med najučinkovitejšimi pa so bili Dustin Brown (gol in dve asistenci), Jeff Carter (2+0), Trevor Lewis (2+0) in Drew Doughty (0+2).

Bernier z medvedjo uslugo klubu

Domači so po prvem sodniškem metu prikazali več borbenosti in želje po golu, ki pa ga navkljub terenski premoči niso dosegli. To jim ni uspelo niti ob številčni premoči, potem ko je bil v 4. minuti izključen Anton Volčenkov, ki je nepravilno ustavil Anžeta Kopitarja.

Za nameček so bili v naslednjih dveh minutah napadalnejši gostje, ki so s štirimi igralci na ledu dvakrat streljali proti vratom Jonathana Quicka. Hokejisti New Jerseyja so po začetni ofenzivi postajali vse agresivnejši, ko jih je ustavil grd nalet Steva Bernierja na Roba Scuderija in popolnoma spremenil potek dvoboja. Član Vragov si je za prekršek prislužil 5-minutno kazen, Los Angeles pa je neumno potezo kaznoval s tremi goli.

Mrežo gostov je načel domači kapetan Dustin Brown, ki je v 12. minuti preusmeril strel Drewa Doughtyja in zabil svoj prvi gol v finalni seriji. Slavje se še ni dobro poleglo, ko je moral Martin Brodeur še drugič po plošček v svojo mrežo. Mike Richards je za golom ukradel plošček in podal Brownu, ta se je odlično znašel pred gostujočimi vrati in podvojil vodstvo Los Angelesa. Kapetanu Los Angelesa so kasneje odvzeli gol, saj naj bi se ploščka zadnji dotaknil njegov soigralec Jeff Carter.

V 16. minuti je bil na glavnem semaforju izpisan rezultat 3:0, med strelce pa se je vpisal Trevor Lewis, ki je dosegel še tretji gol Kraljev z igralcem več. Maščevanje za grd nalet Scuderija je bilo tako popolno. Čeprav so gostje prejeli tri gole, pa so še pred koncem uvodne tretjine premogli resen napad. Tega je v 20. minuti zapravil Patrik Elias, ki je stresel vratnico Jonathana Quicka.

Prva tretjina je bila povsem na strani Los Angelesa, ki je proti nasprotnikovim vratom sprožil devet strelov več (13:4) in imel tri gole prednosti.

Kralji začeli, kjer so končali

Domači hokejisti tudi po prihodu iz slačilnice niso izgubili izjemnega ritma, kar so dokazali v 22. minuti. Akcijo je za golom začel Anže Kopitar, ki je podal Dustinu Brownu, ta pa je lepo zaposlil Jeffa Carterja, ki je s svojim drugim golom tekme povišal na 4:0.

Kralji so po visokem vodstvu delovali zelo sproščeno in večji del druge tretjine oblegali vrata Brodeurja, proti katerim so do 34. minute sprožili šest strelov (skupaj 19), nadaljnjih 11 pa so jih gostje uspeli zaustaviti.

Henrique znižal izid

Gostujoči napadalec Adam Henriqueje v 39. minuti kot prvi premagal vratarja Quicka in svojemu moštvu vlil nekaj upanja za morebitni povratek, vendar pa bi Vragi potrebovali izjemnih zadnjih 20 minut, da bi lahko nadoknadili tri gole prednosti. Pot do morebitnega izenačenja jim je nekoliko olajšal Dustin Penner, ki si je v 40. minuti prislužil dvominutno kazen. Moštvo Los Angelesa je v dveh tretjinah na vrata gostov sprožilo 21 strelov (New Jersey 10), ključnih pa je bilo 43 kazenskih minut, ki so si jih prislužili Vragi.

Potem ko gostje niso uspeli izkoristiti števične premoči na začetku zadnje tretjine, se je raven dvoboja nekoliko znižala, bolj kot dobre poteze posameznikov, pa so bili v ospredju naleti predstavnikov enega ali drugega moštva. Tako je moral pri Kraljih na kazensko klop Dustin Brown (2+2), pri New Jerseyju pa Petr Sykora in Marek Zidlicky.

V zaključku tekme so gledalci videli še dva gola v mreži gostov. Najprej je Trevor Lewis v 57. minuti zabil v prazna vrata, za končnih 6:1 pa je poskrbel Matt Greene. Slavje se je lahko pričelo.

Izjave Kraljev po velikem zmagoslavju:

Willie Mitchell: »Ne vem, ne znam opisati. Res nam je uspelo, to je noro ... Za nami je uspešno potovanje. Veliko težav smo imeli letos, a se izkopali iz njih in se dvignili do te točke. To je res nekaj posebnega.«

Drew Doughty: »Občutek je fenomenalen. Trenutno imam v glavi toliko misli. Uresničili smo sanje.«

Jonathan Quick: »Vsa pozornost, ki jo bo dobila ta ekipa, je zaslužena. Toliko časa smo se trudili za to. V velik ponos mi je, da sem lahko član te ekipe.«

Dustin Brown: »Los Angeles in navijači so ta naslov čakali še dlje kot mi. Vedno sanjaš o tem, da dvigneš ta pokal. Vesel sem, da sem postal prvi Kralj, ki ga je dvignil.«

Vrhunci dvoboja:

 

Stanleyjev pokal v rokah Anžeta Kopitarja:

Izid šeste tekme finala:

Los Angeles Kings - New Jersey Devils 6:1 (Los Angeles je dobil serijo s 4:2 v zmagah)

(Brown 12', Carter 13', 22', Lewis 16', 57', Greene 57'; Henrique 39')