NHL: Vragi še drugič porazili Los Angeles

Hokejisti New Jerseyja so na peti tekmi finala lige NHL premagali Los Angeles (2:1) in izid v seriji znižali na 3:2.

Objavljeno
10. junij 2012 00.27
Posodobljeno
10. junij 2012 02.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Newark - Moštvo Los Angeles Kings je zapravilo še drugo možnost za osvojitev Stanleyjevega pokala, potem ko je na gostovanju pri New Jerseyju izgubilo z 2:1.

Kralji so z današnjim neuspehom prekinili zmagovito serijo desetih zaporednih gostujočih zmag v končnici, Vragi pa so po slabem uvodu v finale - zaostajali so z 0:3 - tokrat slavili drugič zapored. Hokejisti Los Angelesa so proti nasprotnikovim vratom sprožili več strelov (25:17), vendar so imeli domači v svojih vrstah razpoloženega vratarja Martina Brodeurja (25 obramb), za nameček pa jim je vratnica dvakrat preprečila veselje.

Za New Jersey sta bila uspešna Zach Parise in Bryce Salvador. Prvi je v 13. minuti izkoristil napako vratarja Jonathana Quicka, drugi pa je v 30. minuti zadel s pomočjo Slave Vojnova, od katerega se je plošček odbil v gostujočo mrežo. Za Rusa v vrstah Kraljev je bil tudi že drugi avtogol v finalni seriji, potem ko je prvega dosegel na uvodnem obračunu.

Za Los Angeles je v drugi tretjini zabil Justin Williams, nato pa s soigralci ni več našel poti mimo izkušenega vratarja Brodeurja. Finalna serija se še zadnjič seli v Los Angeles, ki bo v noči s ponedeljka na torek gostil šesti dvoboj.

Vratnica Williamsa, napaka Quicka

Kralji so peti dvoboj finala začeli odločno in bili v tretji minuti blizu prvega vodstva. Anže Kopitar je v srednji tretjini ukradel plošček in podal Justinu Williamsu, ta je že premagal Martina Brodeurja, a je njegov strel ustavila vratnica. V sedmi minuti so imeli gostje novo priložnost, Jeff Carter je zadrsal izza gola New Jerseyja in poskusil s strelom ob bližnji vratnici, vendar je bil Brodeur uspešnejši, tako da je ostalo pri začetnih 0:0.

Rezultat se je spremenil v 13. minuti, ko so domači izkoristili številčno premoč ob izključitvi Willija Mitchlla. Vratar Kraljev Jonathan Quick je storil veliko napako, ko je zadrsal iz svojega prostora in plošček poslal v zaščitno ogrado za golom, od koder se je odbil naravnost do Zacha Pariseja, ki je s hitro potezo svoje moštvo popeljal v vodstvo (1:0). Rezultat se do konca tretjine ni več spremenil, pri strelih pa so prevladovali gostje (7:4).

Williams izenačil, nov avtogol Vojnova

Ti so po prihodu iz slačilnic kmalu vrnili udarec in izid izenačili v 4. minuti nadaljevanja. Matt Greene je začel akcijo na desni strani ledene ploskve, podal do Justina Williamsa, ki je nato sam zadrsal proti sredini napadalne tretjine in plošček poslal v desni zgornji kot domačih vrat. Le minuto kasneje bi njegov soigralec Jarret Stoll lahko poskrbel za popoln preobrat, ko se je sam znašel iz oči v oči z vratarjem Brodeurjem, ki pa je njegov poskus uspešno ubranil.

Igralci New Jerseyja so v 30. minuti še drugič povedli, z leve strani je streljal Bryce Salvador, plošček pa je na poti do gola zadel branilca Slavo Vojnova, spremenil smer in končal v mreži Kraljev. To je bil za ruskega hokejista že drugi avtogol v finalni seriji - prvega je dosegel na prvi tekmi - zadetek pa je uradno pripisan Brycu Salvadorju. Kralji so odgovorili le dve minuti kasneje, ko je z igralcem več zadel Jarret Stoll, vendar je bil njegov gol razveljavljen zaradi previsoko dvignjene palice.

Domači hokejisti, ki so bili v drugih dvajsetih minutah podjetnejši, so imeli v 37. minuti priložnost za povišanje vodstva. Ryan Carterje prejel lepo podajo izza gola, vendar je iz neoviranega položaja nastreljal čelado gostujočega vratarja Quicka. Potem ko so v prvih dvajsetih minutah več strelov sprožili gostje, so bili v drugih bolj razpoloženi domači (12:9).

Neuspešni napadi Kraljev

Gostujoči igralci so imeli v prvih petih minutah zadnje tretjine prevlado na ledu, v tem obdobju sprožili pet strelov proti nasprotnim vratom (New Jersey niti enega), vendar niso uspeli izenačiti. Za to je bila med drugim kriva tudi vratnica, ki je po poskusu Jarreta Stolla še drugič na dvoboju rešila Vrage. Hokejisti Los Angelesa so po začetnem naletu nekoliko popustili in resneje zapretili v 54. minuti prek Drewa Doughtyja, vendar je bil njegov strel premalo natančen, da bi lahko premagal nocoj odličnega Brodeurja.

Kralji so v končnici dvoboja poskušali brez vratarja Quicka, vendar neuspešno. Domačini so ustavili vse njihove napade in slavili še drugič zapored.

Gol Zacha Pariseja:

 

Izenačujoči gol Williamsa:

 

Avtogol Vojnova:

 

Finale, šesta tekma:

New Jersey Devils - Los Angeles Kings 2:1 (Los Angeles vodi s 3:2 v zmagah)

(Parise 13', Salvador 30'; Williams 24')