NHL: Rački ostajajo pri le enem porazu v končnici (VIDEO)

V prvem finalnem dvoboju zahodne konference Anaheim s 4:1 boljši od Chicaga. Deveta zmaga Račkov v končnici.

Objavljeno
18. maj 2015 08.09
NHL/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Anaheim - Še bolj prepričljivo kot večer poprej Rangerji iz New Yorka so prvi del svoje naloge v konferenčnem finalu lige NHL sinoči opravili hokejisti Anaheima, ki so serijo začeli s suvereno zmago s 4:1 nad Chicagom. Tako Rački ostajajo daleč najuspešnejše moštvo končnice in prvi favoriti za Stanleyjev pokal, saj so v dosedanjih desetih obračunih v izločilnih bojih enkrat samkrat šli na kolena.

V prvih dveh tretjinah so se gostje še nekako držali v igri. Anaheim je resda ušel z 2:0, v deveti minuti se je med strelce vpisal komaj 21-letni branilec Hampus Lindholm (zanj je bil to petnajsti gol v NHL), v 25. minuti pa je povišal Kyle Palmieri, a je Chicago še pravočasno vrnilo udarec in 40 sekund pred drugim odhodom na odmor znižalo po solo prodoru veterana Brada Richardsa, ki je izkoristil napako prekaljenega branilca Francoisa Beauchamina pri oddaji ploščka iz svoje tretjine. Za 35-letnega centra Richardsa je bila to že 999. točka v ligi NHL.

No, v zadnjih osmih minutah tekme pa je Anaheim dokazal, da je nesporen gospodar domačega ledu. Najprej je Nate Thompson povišal na 3:1, minuto in četrt pred zadnjim piskom sirene, ko so imeli gostje na ploskvi že šest igralcev in bili brez vratarja, pa je priložnost izkoristil mladi Šved Jakob Silfverberg, zatresel prazno mrežo in potrdil zmago gostiteljev, ki so bili - zanimivo - manj pri strelu (razmerje poskusov v okvir vrat 27:33). Izkazal se je tudi danski vratar Frederik Andersen, ki je zaustavil 32 strelov.

»Opravil je vrhunsko delo, metal se je na glavo in imel nekaj bravuroznih obramb,« mu je polaskal strelec drugega gola Račkov Kyle Palmieri. Drugi dvoboj bo v noči na sredo, vnovič v Anaheimu, ki je edini Stanleyjev pokal doslej ponosno dvignil v zrak v sezoni 2006/07. Hokejisti Chicaga so se do zdaj veselili že petkrat, nazadnje predlani.

ANAHEIM DUCKS : CHICAGO BLACKHAWKS 4:1 (1:0, 1:1, 2:0) - v zmagah 1:0

Lindholm 9., Palmieri 25., Thompsn 53., Silfverberg 59. (EN); Richards 40.