NHL: San Jose prvič v zgodovini v finalu Stanleyjevega pokala

Hokejisti San Joseja so bili na šesti tekmi finala zahodne konference s 5:2 boljši od St. Louisa in napredovali v finale.

Objavljeno
26. maj 2016 09.29
SPO-HKO-HKN-ST-LOUIS-BLUES-V-SAN-JOSE-SHARKS---GAME-SIX
M. Ž.
M. Ž.

San Jose - V severnoameriški ligi NHL je znan prvi udeleženec finala Stanleyjevega pokala. To so San Jose Sharks, ki so na domačem ledu premagali St. Louis s 5:2 in ga izločili s skupnim izidom 4:2.

Morski psi so se tako sploh prvič v zgodovini uvrstili v finale lige NHL, njihov nasprotnik pa bo zmagovalec dvoboja med Pittsburghom in Tampo.

San Jose je na domači tekmi prvič zadel že v četrti minuti. Joe Thornton je sam krenil proti gostujočemu golu, a zapravil protinapad, v nadaljevanju akcije pa si je plošček za golom priboril Joe Pavelski in ga ob desni vratnici potisnil v mrežo.

Gostitelji so prednost podvojili v 26. minuti, ko je Brent Burns sprožil z modre črte, plošček pa je v zraku zadel Joel Ward in presenetil vratarja Briana Elliotta.

V zadnji tretjini se je nadaljevala prevlada domačinov, ki so do 49. minute zadeli še dvakrat. Joel Ward je v 44. minuti dosegel svoji drugi gol na tekmi, nato pa je v 49. minuti na 4:0 povišal Joonas Donskoi.

St. Louis je ob samem koncu nekoliko ublažil poraz. Za to je imel zasluge Vladimir Tarasenko, ki je zadel v 52. in 57. minuti ter prepolovil prednost domačinov, vendar pa je bilo to premalo za preobrat. Končni izid je v 60. minuti s strelom v prazna vrata postavil Logan Couture.

»Občutki so neverjetni, še posebej zato, ker smo si finale priborili na domačem ledu. Naši navijači so na ta trenutek čakali 21 let in tudi sam sem po dolgem času dočakal finale,« je bil vesel napadalec San Joseja Joe Thornton.

Izid lige NHL

Finale zahodne konference

San Jose Sharks - St. Louis Blues 5:2 /4:2/