NHL: v finalu Morski psi proti Pingvinom (VIDEO)

Hokejisti Pittsburgha so v odločilnem sedmem dvoboju konferenčnega finala z dvema goloma Rusta odpravili Tampo.

Objavljeno
27. maj 2016 08.50
SPO-HKO-HKN-TAMPA-BAY-LIGHTNING-V-PITTSBURGH-PENGUINS---GAME-SEV
J. P.
J. P.

Pittsburgh - Morski psi iz San Joseja, ki so sploh prvič v zgodovini napredovali v veliki finale hokejske lige NHL, so sinoči dobili tudi sklepnega tekmeca. To so Pingvini iz Pittsburgha, ki so v odločilnem sedmem obračunu pred 18.638 domačimi navijači v dvorani Consol Energy Center z 2:1 odpravili Tampo, ki tako ni izkoristila zaključnega ploščka v seriji, saj je vodila že s 3:2 v zmagah. Pittsburgh v svojem petem finalu doslej lovi četrto lovoriko oziroma prvo po sezoni 2008/09, ko je v velikem finalu s 4:3 v zmagah odpravil zasedbo Detroita.

V sinočnjem obračunu je bil promet izključno enosmeren, gostje so jo še dobro odnesli, čemur pritrjuje tudi razmerje sproženih strelov v okvir vrat - kar 39:17! Sploh v drugi tretjini so Pingvini uprizorili strelske vaje, dva od kar 21 poskusov pa sta vendarle našla pot za hrbet razpoloženega čuvaja mreže Andreja Vasiljevskega. Obakrat ga je ukanil veliki junak dvoboja Bryan Rust, ki je pred dnevi dopolnil 24 let, dosegel pa je svoj četrti in peti zadetek v tej končnici oziroma desetega v karieri v NHL. Na drugi strani je - zgolj pol minute pred drugim Rustovim golom, ko je izkoristil nepozornost in nespretnost ruskega vratarja - izid izenačil Jonathan Drouin.

Dvoboj San Joseja, ki je redni del sezone končal na zgolj šestem mestu zahodne konference, in Pittsburgha, ki je bil po rednem delu drugi na vzhodu, za Stanleyjev pokal se s prvo tekmo začenja zadnji majski dan. Zasedbi sta se v sezoni med seboj udarili že dvakrat, obakrat že v začetni fazi tekmovanja in obakrat so bili uspešnejši gostje: najprej sredi novembra Morski psi (3:1), nato zgolj dva tedna pozneje še Pingvini (5:1), ki bodo stavili na tretjega najučinkovitejšega igralca sezone Sidneyja Crosbyja (36 golov, 49 podaj, 85 točk), nasprotniki pa na četrtega in šestega moža s seznama najbolj učinkovitih, Joeja Thorntona (19 golov, 63 podaj, 82 točk) in Joeja Pavelskega (38 golov, 40 podaj, 78 točk).