NHL: v lokalnih derbijih končnice po željah gostov

Anžetu Kopitarju in soigralcem ni šlo, Anaheim je sredi Los Angelesa izenačil v četrtfinalu hokejske lige NHL na 2:2.

Objavljeno
12. maj 2014 02.58
S. U., šport
S. U., šport
Los Angeles – Pred leti so končnico NHL v Kaliforniji pospremili le največji hokejski zanesenjaki, a odkar moštvi Los Angelesa in Anaheima odločata o razpletu pri vrhu, je zgodba drugačna. Kralji se z Anžetom Kopitarjem, zdaj edinim Slovencem v najmočnejši hokejski ligi, borijo za ponovitev lanske uvrstitve med četverico, po štirih tekmah četrtfinala je izid 2:2.

Kadar koli in kjer koli merita moči lokalna tekmeca, je domala vedno težko napovedati zmagovalca. In tako je prav v teh kalifornijskih dneh, ko so na krilih odličnih predstav v uvodnem krogu hokejisti Los Angelesa blesteli tudi na začetku derbija z Anaheimom in se po uvodnih dveh zmagah močno približali konferenčnemu finalu. Povrhu so obakrat zmagali na tujem, nakar je sledila vrnitev v svojo dvorano, prvemu porazu pa je nato sledil drugi za skupni izid v seriji 2:2 in novo negotovost v tej končnici.

»Ni ga čez domači led, ko gre za poraze v takšni seriji,« je zapisal kolumnist v dnevniku Los Angeles Times, se spomnil obeh spodrsljajev gostiteljev v Anaheimu in nato še dveh njihovih tekmecev sredi dvorane Staples Center, kjer se je Anže Kopitar s soigralci pred dvema letoma veselil prestižne šampionske lovorike. Toda pogled v burno zgodovino NHL razkriva nepredvidljivost lokalnih dvobojev, ko gre za poraze domačih moštev. Tako so New York Islanders in New York Rangers v končnicah denimo igrali 33-krat, gostom je pripadlo kar 19 zmag ...

A nekaterih to ne preseneča. Tako tudi ne »finskega bliska« Teemuja Selänneja, nazadnje najboljšega hokejista olimpijskega turnirja, zdaj navzlic 43 letom še vedno enega ključnih akterjev moštva iz Anaheima: »Takšno gostovanje, kot je naše, ti zares ne pobira energije. Gre za povsem običajno pot po cesti. Ni boja s časovno razliko, ni skrbi glede morebitnih letalskih zamud.« Kopitar, ki ob sobotnem porazu Kraljev z 0:2 prvič po desetih tekmah ni dosegel vsaj ene točke, je ob Finčevih besedah pristavil: »Verjetno bo cesta prometna, sicer pa potrebujemo le kakih 40 minut do Anaheima.«

Los Angeles si je z drugim zaporednim porazom dodobra pokvaril izhodišče in četudi je bil v napadu na tekmi številka 4 precej aktivnejši (razmerje strelov 28:14), ključa za vrata dvajsetletnega novinca Johna Gibsona ni bilo. Odslej je zapisan kot najmlajši čuvaj mreže brez prejetega gola na tekmi končnice NHL. Zanimiv podatek ostaja predvsem iz druge tretjine – takrat so ga gostitelji poskusili premagati dvanajstkrat, njegovi soigralci pa niso sprožili niti enega strela proti domačim vratom!