NHL: zmagovit začetek Kopitarja & Co. v končnici

V najmočnejši hokejski ligi so bili sinoči na sporedu prvi dvoboji končnice. Los Angeles je s 4:2 premagal Vancouver.

Objavljeno
12. april 2012 09.52
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Vancouver - V ligi NHL so se že začeli prvi odločilni boji za prestižno hokejsko lovoriko Stanleyjev pokal. Končnico so odlično odprli hokejisti Los Angeles Kings z Anžetom Kopitarjem na čelu. V gosteh so s 4:2 premagali vodilno moštvo zahodne konference Vancouver Canucks in v četrtfinalni seriji v zmagah povedli z 1:0. Slovenski hokejski reprezentant je vpisal točko, ko je podal za izenačenje na 1:1.

Zmaga kraljev je bila povsem zaslužena, proti vratom domačih hokejistov so sprožili bistveno več stelov (39:26), silovit pa je bil že njihov začetek. Vseeno so prvi gol dosegli gostitelji prek Alexa Burrowsa v 5. minuti. Kopitar je v 14. minuti v igri z dvema igralcema več podal Miku Richardsu za izenačenje na 1:1.

Še en »power-play« so kralji izkoristili v drugi tretjini, ko je zaradi grobega prekrška na Kylom Cliffordom na klop moral Byron Bitz. Clifford se z bolečinami v rami v nadaljevanju ni več vrnil na led. Za vodstvo gostov je zadel Willie Mitchel. Le nekaj sekund pred koncem druge tretjine pa so se Kanadčani vendarle še vrnili, ko je na 2:2 s strelom z modre črte izenačil Alexander Edler.

V zadnjem delu je nekaj minut pred koncem že dišalo po podaljšku, ko je Dustin Penner prestregel podajo Richardsa in zanesljivo premagal vratarja Roberta Luonga, ki se je sicer na tekmi izkazal s 35 obrambami. Zmago gostov z zadetkom v prazno mrežo je 17 sekund pred koncem kronal še kapetan Dustin Brown.

Težak začetek, a zaslužena zmaga

»Želeli smo si dobrega začetka v težki seriji, in uspelo nam je,« je bil zadovoljen trener kraljev Darryl Sutter. »Začeli smo močno in agresivno. Vedeli smo, da nas čaka težka tekma, da bodo hitro začeli s streli na gol, zato smo se dobro pripravili, pogledali veliko posnetkov in dobro delovali kot ekipa,« je povedal strelec odločilnega zadetka Penner, ki se na zadnjih devetih tekmah sicer ni vpisal med strelce.

»Če pogledamo celotno tekmo, moramo priznati, da so bolje igrali. Mi smo imeli težave s številnimi kaznimi, že v prvi tretjini smo dobili štiri, kar je zelo veliko, nato pa še devet minut v drugi. Porabili smo veliko energije, da smo se ubranili. Danes so bili gostje boljša ekipa,« pa je povedal trener Vancouvra Alain Vigneault.

Naslednji obračun med moštvoma bo jutri v Vancouvru.

Rdeča krila manj uspešna

Slabše je končnico začelo moštvo drugega slovenskega hokejista v NHL Jana Muršaka. Detroit je namreč  izgubil v Nashvillu s 3:2, Pesničan pa ni dobil priložnosti za igro. Junak domače zmage je postal novinec Gabriel Bourque z dvema zadetkoma.

V vzhodni konferenci je bila na sporedu le ena tekma, Philadelphia je po podaljšku s 4:3 premagala Pittsburgh.

Izidi:

Zahod:
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 2:4
(Anže Kopitar prispeval podajo za LA Kings)
(Los Angeles vodi z 1:0 v zmagah)

Nashville Predators - Detroit Red Wings 3:2
(Jana Muršaka ni bilo v postavi Detroita)
(Nashville vodi z 1:0 v zmagah)

Vzhod:
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 3:4 (podaljšek)
(Philadelphia vodi z 1:0 v zmagah)