Ni mirnega spanca za rise in HZS

Hokej na ledu: jeseniško slovo od sezone v INL, Žiga Pance pri VSV.

Objavljeno
30. marec 2015 01.56
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Za hokejiste jeseniškega moštva se je sinoči s slovesom pred želenim finalom končalo tekmovanje v INL, pred Telemachom Olimpijo je danes ob 18.30 obveznost druge polfinalne tekme domačega prvenstva v Celju, očitno pa bo plošček bolj zares drsel šele v prihajajočih tednih odštevanja do SP. Tako pred igralci kot pred vodstvom zveze je še obilo dela.

Železarji so nazadnje na domačem ledu proti Feldkirchu v petek odpovedali, precej bolj konkurenčno pa so se zoperstavili favoritom sinoči v Avstriji, a izgubili v 12. minuti podaljška z 1:2 in se tako s skupnim izidom polfinala v zmagah 1:3 poslovili od sezone v INL.

Dobro leto je naokrog, odkar je slovensko reprezentanco hokejski svet spoznal v imenitni luči. V svojem prvem nastopu med dvanajstčlansko elito olimpijskega turnirja se je namreč uvrstila v četrtfinale, zlasti Anže Kopitar in Jan Muršak sta bila na prizorišču ob Črnem morju pod posebej močnimi žarometi. A stroka od vsepovsod je takrat dodobra spoznala tudi Roka Tičarja, Jana Urbasa, Žigo Jegliča, vratarja Roberta Kristana in druge adute selektorja Matjaža Kopitarja. Slednji je zadnjih nekaj tednov preživel v ZDA, domov se bo vrnil jutri, na velikonočno nedeljo pa se bo reprezentanca zbrala v dvorani Podmežakla na Jesenicah in tam začela skupno vadbo za svetovno prvenstvo, ki se bo na Češkem, v Pragi in Ostravi začelo v petek, 1. maja. Kot vedno v zadnjih letih ne gre dvomiti o zavzetem pristopu tako hokejistov kot tudi vseh drugih članov spremljevalnega štaba, a v zadnjem tednu ali dveh je bilo moteče le spoznanje o premalo urejenih razmerah za vadbo resnih reprezentančnih kandidatov, za katere je klubske sezone že konec. Nenazadnje so tako za reprezentančne obveznosti že nared prav omenjeni Kristan, Tičar in Jeglič, na Češkem so svoje poslanstvo za zimo 2014/15 končali pomembni členi obrambne verige Blaž Gregorc, Mitja Robar in obetavni Miha Štebih, po poškodbah so se na led vrnili Aleš Kranjc, Marcel Rodman in Tomaž Razingar, vsi trije že vrsto let med risi. Prav Rodmanu so Avstrijci na svojem uvodnem zboru v Celovcu ponudili, da bi treniral skupaj z njimi, a si napadalec moštva KAC navzlic boljšim razmeram, kot jih ima v teh dneh na domačem ledu, ni hotel nakopati jeze na Slovenskem, češ da ga ni med svojimi reprezentanti.

Ti so se razdelili na dve polovici, gorenjsko in štajersko, ter bodo tako do skupnega zbora vadili na Bledu in v Mariboru. Olimpijo, pri kateri je predvidoma sedem kandidatov za izbrano vrsto, čaka najprej danes v Celju še polfinale SP. A očitno gre pri igralcih bolj za izkoriščanje prostega časa ter tudi samodisciplino po koncu klubskih obveznosti. Selektor je resda še v ZDA, Nik Zupančič je vodil železarje v končnici INL, vseeno pa bi lahko kdo od sodelavcev strokovnega štaba pomagal pri omenjenem treningu. A razloga ni težko najti – ne glede na izjemen vzpon z omenjenim olimpijskim podvigom ter nato še vrnitvijo v najvišji razred svetovnega hokeja se bilanca v blagajni HZS nikakor ni izboljšala. Tudi Matjaž Rakovec, prvi mož zveze, sicer po značaju večni optimist, nam je včeraj potrdil, da načrtovanega proračuna ne bo lahko uresničiti, brez novih posojil najbrž ne bo spokojne izvedbe slovenskega projekta za bližajoče se svetovno prvenstvo.

Dotlej je pred risi še šest pripravljalnih preizkušenj, prva prihodnji teden v Zagrebu (torek, 7. aprila), za nekatere pa še nadaljevanje klubske zgodbe. Tako je vratar Luka Gračnar sinoči vnovič blestel na celovškem ledu, s 37 obrambami prispeval viden delež k zmagi svojega Salzburga s 3:2 in tako s skupnim izidom v seriji s 4:0 že tudi uvrstitvi v finale EBEL. Anže Kopitar se s Kralji bori za vizum končnice NHL, Jan Muršak v izjemnem polfinalu KHL (na štiri zmage) s svojim CSKA vodi v zmagah proti St. Peterburgu z 2:0, Robert Sabolič s Sparto v polfinalu češkega prvenstva zaostaja proti Trincu z 0:2, pet kandidatov za SP nastopa v francoskem finalu, za Jana Urbasa se je sinoči končala klubska sezona na Švedskem, kjer še naprej igra Žiga Pavlin. Urbasa sicer omenjajo kot možno okrepitev VSV iz Beljaka, kamor se bo preselil Žiga Pance, nazadnje hokejist Bolzana.