Ni več ugank, ostal bo v Bratislavi

Pred Žigo Jegličem sta svetovno prvenstvo skupine B in tretja sezona v KHL.

Objavljeno
24. marec 2016 23.10
Hokej Slovan (SVK) : Salavat Julajev (RUS). Za slovaški klub je nastopil tudi naš reprezentant Žiga Jeglič št.14 (C). Maribor, Slovenija 23.julija 2015.
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Kranj – Za hokejiste z risom na prsih ni (bilo) prav dolgega oddiha. Tisti, ki so svoje klubske nastope v tej sezoni končali, so se preselili na »predpriprave« v kranjsko ledno dvorano, nekateri kandidati ta čas nastopajo še v ligaških končnicah. Ni dvoma, da bo vnovič med udarnimi aduti reprezentančnega moštva Žiga Jeglič, ki bo tudi v prihodnji sezoni nosil dres Slovana iz Bratislave.

Gorenjec, doma iz Podbrezij, je uspešno prestal svojo drugo sezono v najmočnejšem klubskem hokejskem tekmovanju stare celine – na odprtem prvenstvu Rusije (KHL). Ohranil je ugled pri moštvu kot tudi bratislavskem občinstvu, sezono je sklenil kot četrti na klubski lestvici najbolj učinkovitih igralcev. Zato tudi ni presenetljivo, da so mu pri klubu ponudili novo pogodbo in nato v včerajšnjih popoldanskih urah uradno objavili, da bo slovenski adut še naprej igral pri edinem slovaškem moštvu v KHL. Prihodnji dnevi bodo razkrili, ali bo podobno novo poglavje pri Slovanu dočakal tudi drugi slovenski reprezentant Rok Tičar, po vsem videnem na ledu pa gre verjeti, da bo še naprej Jegličev soigralec.

Oba hokejista sta po prvi sezoni brez končnice zdaj le dočakala udeležbo v izločilnem delu sezone, ob vrnitvi v domovino jima je bilo ob spominu na vrhunske tekme proti CSKA iz Moskve le žal, da se s svojim moštvom nista veselila vsaj ene zmage. Slovito rusko moštvo je namreč dobilo serijo s 4:0, se uvrstilo v konferenčni polfinale, tam odpravilo tudi moštvo Torpeda, zdaj se bori za vstop v veliki finale s St. Peterburgom.

»Hudo mi je bilo, ko nismo z zmago končali tiste druge tekme v Moskvi, kjer smo vodili že z 2:0. Ta dvoboj pa je bil pravzaprav podoben drugim trem – favoritu smo se res dobro uprli, vedno znova zabili vodilni gol, ob koncu pa je sistem njihove igre deloval bolje. CSKA ni imel širšega nabora igralcev kot mi, res pa je verjetno ob koncu le odločala kakovost in te je bilo očitno več pri tekmecu,« se je ozrl slovenski napadalec h končnici, v kateri jo je pozneje slabo odnesel naš reprezentančni kapetan Jan Muršak. Potem ko je s soigralci uspešno preskočil bratislavsko oviro, je v naslednjem krogu staknil hudo poškodbo – zlom mečne kosti. »Res je imel izjemno smolo v odločilnih tednih sezone. Močno ga bomo pogrešali v reprezentančni slačilnici in na ledu, želim mu seveda, da bi kar najbolj uspešno okreval,« je omenil hokejist, čigar prihodnost pri Slovanu sprva še ni bila povsem jasna, saj se je dveletna pogodba iztekla, a glede na to, da je, sodeč po zapisu spletne strani slovanpositive.com, njegovo ime krepko podčrtano na načrtovanem seznamu trenerja Miloša Řihe za naslednjo sezono, je bila včerajšnja novica pričakovana. V veselje mu je tudi, da pri klubu ostajajo nekateri kakovostni igralci, denimo soigralec iz napada Andrej Štastny, klub se bo nadvse potrudil, da bi obdržal tudi češkega asa Vaclava Nedorosta. Le njegovega rojaka Lukaša Kašparja bo privabil Dinamo iz Moskve, tudi vodilni branilec Cam Barker se bo predvidoma preselil h kateremu od bogatejših ruskih klubov.

In Jeglič o morebitni selitvi v prihodnje? »Pri Slovanu se res dobro počutim, lepo je igrati v Bratislavi. Jasno, izziv bi bil zame tudi selitev v Rusijo, a o tem še ne sanjam, saj se v KHL še naprej držijo posebnega pravila o prestopih – za igralce, ki še nimajo 29 let, mora novi delodajalec plačati zelo visoko odškodnino,« poudari hokejist, ki pa zdaj s skupino reprezentančnih kandidatov vsak dan vadi v Kranju.

»Uf, zelo naporno je. Vsi trije trenerji, Nik Zupančič, Ivo Jan in Gaber Glavič, delajo z nami zelo zavzeto, tudi sam sem si na jasnem, da bomo na prvenstvu skupine B morali biti na visoki ravni. Popravnih izpitov ne bo, od začetka bo treba zmagovati,« pravi naš reprezentant in že kar težko čaka sklepne priprave (začele se bodo v ponedeljek, 4. aprila), ko bo na ledu že več kandidatov za nastop na prvenstvu.