Nik Zupančič tretji novi selektor v tem tednu

Slovensko hokejsko reprezentanco bo poslej vodil 46-letni Ljubljančan, njegov pomočnik bo Ivo Jan.

Objavljeno
29. maj 2015 21.05
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Očitno letošnji športni maj pripada tudi izbiri novih selektorjev. Zgolj v tem tednu je namreč Tomaš Kos uradno postal novi prvi mož biatlonske stroke, Borisa Deniča je med rokometaši nasledil Veselin Vujović, od včerajšnjega popoldneva pa je Nik Zupančič selektor slovenske hokejske reprezentance. O potrditvi bo odločalo predsedstvo zveze v sredo, 10. junija.

Izbira vodstva HZS nikakor ni presenetljiva, pravzaprav smo Zupančiča, 46-letnega Ljubljančana, napovedovali kot prvega kandidata za selektorja takoj po Kopitarjevem odstopu ob koncu slovenskih nastopov na svetovnem prvenstvu v Ostravi. Gre za nadaljevanje začrtane poti zadnjih let, ko je novi selektor od decembra 2010 neprekinjeno sodeloval v strokovnem štabu kot prvi sodelavec Matjaža Kopitarja.

Dolgoletnega reprezentanta sicer odlikuje marljiv in temeljit pristop, s čimer se je nazadnje v trenerski vlogi odrezal tudi z amaterskim moštvom na Jesenicah, ko je z njim v finalu domačega prvenstva presenetil favorizirano Olimpijo. Res pa ga zdaj čaka več zahtevnih nalog. Ne gre le za novi napad na enega od prvih dveh mest v skupini B in tako vrnitev slovenske reprezentance v najvišji razred ali projekt novega podviga uvrstitve na OI, temveč tudi širitev baze kandidatov za nastop v prestižnem dresu z risom na prsih. Po nekajdnevnem premisleku se je včeraj Zupančič srečal s svojim dolgoletnim soigralcem Dejanom Kontrecem, zdaj generalnim sekretarjem zveze, s katerim sta se dogovorila o sodelovanju.

»Res sem potreboval nekaj dni, da pretehtam ponudbo zveze. Pet let sem sodeloval pri strokovnem štabu in tako sem se zdaj sam spraševal, ali sem sposoben delati z jedrom tega moštva kot tudi ob spremembah pri reprezentanci uresničevati nove cilje,« nam je, potem ko je včeraj prikimal ponudbi HZS, dejal Zupančič ter dodal: »Če bi v teh nekaj dneh ugotovil, da ne vidim prave smeri za napredovanje, bi seveda zelo težko deloval kot selektor.« Nazadnje se je sicer odrezal v vlogi trenerja jeseniških hokejistov, se z njimi veselil naslova državnih prvakov, prvega za Podmežaklo po štirih letih, zdaj dvomi o tem, da bi kot selektor še naprej lahko vodil železarje: »Daniel Ratushny v Avstriji opravlja tako selektorsko vlogo tudi trenersko pri Salzburgu, od koder pa prihaja precej reprezentantov. Ob vsem spoštovanju do Jesenic pa zdaj pri tem moštvu ni sedmih ali osmih kandidatov za izbrano vrsto. Če bi bilo drugače, bi z reprezentanti tako vadil že pri klubu ter jim le še dodal igralce od drugod. V realnosti pa si zdaj težko predstavljam vzporedno vodenje slovenske vrste ter jeseniškega moštva.«

Kako bo sestavljen strokovni štab, še ni povsem jasno, a prvi Zupančičev pomočnik bo Ivo Jan. Vrsto let sta igrala skupaj, novi selektor je vesel tudi zaradi Janove vloge pri moštvu iz Gradca in tako njegovega nenehnega stika z EBEL: »Z Ivom sem dobro sodeloval, ko je vodil Olimpijo. Takrat je delal sam, torej brez pomočnika, kar niti za trening niti za tekmo ni preprosto. Zato sem večkrat s tribune spremljal dogajanje in mu prenašal svoje ocene.«

Predsednik zveze Matjaž Rakovec in prvi operativec Dejan Kontrec sta bila včeraj zadovoljna, potem ko je Zupančič prikimal odločitvi strokovnega sveta. »Zdaj smo v novem olimpijskem obdobju in seveda bi si želeli ponoviti podvig, ki smo ga uprizorili ob uvrstitvi v Soči, torej ujeti tudi vizum za igre v Koreji,« je poudaril Kontrec,« vesel ob zaupanju do slovenske stroke in z jasnim ciljem razširiti bazo igralcev: »V prihodnje bomo s selektorjem, čigar vloga bo profesionalna, še več pozornosti namenjali spremljanju igralcev pri tujih klubih, preizkušali bomo več mlajših, saj nam je tudi zadnje SP razkrilo, da preprosto potrebujemo zamenjave za tiste, ki niso na visoki ravni tekmovalne pripravljenosti.« Prvi preizkus prenovljene selekcije z Zupančičem in Janom – pričakovati gre, da bo z vratarji še naprej delal Gaber Glavič – bo novembrski turnir na Poljskem.