Novi izziv v sezoni lepih obletnic

Jesenice se bodo danes ob 18.30 podale v lov za Asiagom. V zadnjih dneh odmeva uvrstitev mladih Jeseničanov v finale EBEL.

Objavljeno
21. marec 2017 23.37
Jesenice - Lustenau.Na Jeesenicah 8.3.2017[hokej.jesenice.Lustenau]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Jeseniški hokej je v svoji 70-letni zgodovini doživel že veliko pomembnih dnevov, tako na ledeni ploskvi kot tudi ob njej, a tudi današnji je posebej podrčtan v beležnici trenerja Nika Zupančiča, njegovih hokejistov in številnih privržencev. Ob 18.30 bodo v Podmežakli železarji namreč poskusili izničiti uvodno prednost Asiaga, ki v polfinalu alpske lige vodi z 1:0.

Resda sezone tudi v primeru nocojšnjega spodrsljaja še ne bo konec, saj bodo Jeseničani nato v seriji na tri zmage imeli priložnost za zasuk, čaka pa jih še nadaljevanje v domačem prvenstvu in bržkone zanimiv dvoboj za slovensko lovoriko z večnimi tekmeci iz Ljubljane.

A kakorkoli se bo že razpletala ta pomladna zgodba na ledu, je že zdaj jasno, da je v Podmežakli zaznati precej več vedrine kot v zadnjih štirih letih. Zlasti spoznanja prejšnje sezone so bila prav mučna, ko prvič, odkar se na Jesenicah zares ukvarjajo z igro na ledu, v niti enem starostnem razredu niso osvojili naslova državnih prvakov. Zdaj jim v posameznih tekmovanjih kaže precej bolje, med poznavalci odmeva uvrstitev jeseniškega moštva v finale EBEL za mlade hokejiste. Upi iz Podmežakle, ki jih vodi trener Gaber Glavič, sicer tudi član Zupančičevega reprezentančnega štaba, so namreč v podaljšku odločilne polfinalne tekme ugnali Salzburg (blestel je zlasti štirikratni strelec Žan Jezovšek, sicer izjemen učenec celjske hokejske šole), zdaj se bodo v velikem finalu pomerili z Vienno.

Na finalni dvoboj, in sicer v AHL, pa zdaj štartajo tudi pri prvem moštvu. Za Asiagom resda v seriji na tri zmage zaostajajo z 0:1, a ob vsej prebujeni pozitivni energiji zadnjih tednov, vrnitvi gledalcev in tudi konkurenčnosti med sezono je upanje o izenačenju v tem polfinalu vsekakor na čvrstih temeljih. Res pa je, da bi bila takšna nezbranost, kot so jo razgrnili Gorenjci na prvi tekmi v Italiji v uvodnih desetih minutah – in takrat zaostali za tri gole –, danes spet lahko usodna. Pred trenerjem Zupančičem je tako novi zahteven izpit priprave svojih igralcev, a glede na to, da je prestal že tiste zahtevnejše na reprezentančni ravni, gre verjeti tudi v njegovo uspešno nadaljevanje na Jesenicah. V mestu, kjer se bodo prihodnji teden (30. t. m.) na okrogli mizi spomnili dveh lepih jubilejev – 60. obletnice prvega naslova državnih prvakov in 25 let od prve zvezdice v samostojni Sloveniji.