Novico dneva iz Celovca prinesel Jan Urbas

Brez preplaha ob prvem zboru risov v sezoni. Naknadno bodo prišli Kovačevič, Kranjc, Krošelj, D. Rodman in Sabolič.

Objavljeno
03. november 2014 21.20
Zbor hokejske reprezentance v dvorani Tivoli. Ljubljana 3. november 2014.
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Pred natanko enim letom so hokejisti slovenske reprezentance na uvodnem zboru sezone in takrat turnirju v Innsbrucku začrtali temelje poznejše izjemne bere z olimpijskim četrtfinalom in vrnitvijo v elitno svetovno skupino. Zdaj pa je pred njimi pripravljalni preizkus na domačem ledu proti Japonski (četrtek), Belorusiji (petek) in Avstriji (sobota).

Med izbranci selektorja Matjaža Kopitarja in njegovega prvega sodelavca Nika Zupančiča je zdaj več sproščenosti, ker uvodni tekmovalni cilj še ni tako blizu: februarja 2012 se je bilo namreč treba boriti v olimpijskih kvalifikacijah, leto pozneje v družbi najboljših ob Črnem morju, zdaj pa je v mislih le majsko svetovno prvenstvo. Toda prav pred domačimi gledalci je tudi lepa priložnost za novo obujanje pravljice z risi v vodilnih vlogah, obenem tudi za preverjanje novih moči. Na včerajšnjem uvodnem zboru sicer še ni bilo petih hokejistov, pred katerimi so še klubske obveznosti, a se bodo izbrani vrsti priključili pred četrtkovim začetkom turnirja. Zanimivo, da se bodo Aleš Kranjc (Södertälje), Gašper Krošelj in David Rodman (oba Oskarshamn) drevi na tekmi švedskega drugoligaškega prvenstva pomerili med seboj, Roberta Saboliča v dresu praške Sparte čaka nastop v ligi prvakov, tudi Sabahudina Kovačeviča iz VHL, drugega razreda razširjene ruske lige, včeraj še ni bilo v Tivoliju. Zaradi poškodb in bolezni so Klemna Pretnarja, Miho Verliča in Roka Lebra zamenjali Jakob Milovanovič, Gregor Koblar in Žiga Pešut.

Slovensko hokejsko vest dneva je sicer s seboj iz Celovca prinesel Jan Urbas, ki se po enem mesecu poslavlja od KAC. Četudi je s pristopom in učinkom navdušil vodilne pri klubu ter predvsem številne hokejske poznavalce na tribunah, je bilo vabilo iz Västeråsa na Švedskem, sicer člana drugega kakovostnega razreda, tako mikavno, da se je odločil za selitev. Ob tem je selektor Matjaž Kopitar omenil: »Za Janom je zelo dolgo pripravljalno poletje, ko je čakal tudi na novice o morebitnem odhodu v Severno Ameriko, pa se mu, žal, takrat ni razpletlo po željah. A pozneje se je le vrnil k tekmovalnem ritmu, glede njega ni nikakršnega preplaha.« Prvi mož slovenske klopi se sicer dobro zaveda, da nekaterim adutom primanjkuje ligaških nastopov, med njimi je tudi Marcel Rodman pri Medveščaku, sicer predvidoma na tem turnirju – tako kot pred enim letom v Innsbrucku – kapetan risov. Podobno kot na zadnjem SP skupine B, aprila v Koreji, pa vnovič ne bo na ledu udarnega slovenskega napada Rok Tičar-Žiga Jeglič-Robert Sabolič. »Seveda bi to trojico bolj potrebovali na prvenstvu kot na enem od treh pripravljalnih zborov med ligaško sezono. A zdaj se bo tako priložnost ponudila tudi mlajši navezi hokejistov v trenutkih številčne premoči,« je dejal strokovnjak, ki rise v vlogi glavnega vodi od decembra 2010, zato si je v tem času vzponov in spodrsljajev nabral že kopico izkušenj. Kot vedno znova doslej bo zanimivo videti, kako se bo slovenska vrsta odrezala v boju z znanimi tekmicami. Tokrat kar na domačem, tivolskem ledu.