Zupančič se odgovornosti ne boji, rad bi med elito in na OI

Novi selektor Nik Zupančič podrobno o visokih ciljih; med cilji vodstva HZS dva kluba na profesionalni ravni.

Objavljeno
15. junij 2015 20.27
Ivi Jan,Dejan Kontrec,Nik Zupančič in Matjaž Rakovec,Ljubljana Slovenija 15.06.2015
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Seveda so se zadnji dnevi na slovenski športni sceni sukali predvsem okrog velike nogometne predstave med Slovenijo in Anglijo, a tudi tistim, ki so tekmovalno sezono končali, ni dolgčas. To kaže zapisati tudi za Hokejsko zvezo Slovenije, ki je včeraj predstavila novega selektorja Nika Zupančiča, nakar smo slišali še precej razmišljanj o prihodnosti te igre na ledu pri nas.

Če poslušamo besede predsednika zveze Matjaža Rakovca o 53.000 evrov skupnega dobička pri poslovanju (tretjič zapored v letni bilanci brez »minusa«), 100.000 evrov pomoči klubom v zadnjih treh letih, projektu novega hokejskega centra v Grosuplju ter beli knjigi o razvoju in smernicah slovenskega hokeja – predstavili jo bodo po redni seji skupščine, 30. t. m. v Ljubljani –, bi pomislili, da so ob ledenih ploskvah zgolj brezskrbni in nasmejani obrazi. Vendar pa ni tako, saj izidi zadnje sezone niso bili na ravni nekaterih bolj uspešnih: nenazadnje je po novem izpadu slovenske reprezentance iz najvišjega svetovnega razreda, kar se risom dogaja neprekinjeno od pomladi 2006, odstopil selektor Matjaž Kopitar, precej sprememb pa je tudi pri vodstvih mlajših reprezentančnih selekcij, ker pri teh ni več opaznega napredovanja.

Po potrditvi predsedstva je včeraj prvič javno na novinarski konferenci spregovoril novi prvi mož slovenske klopi Nik Zupančič. »Po ponudbi vodstva zveze sem potreboval nekaj dni za premislek, saj gre za resno in odgovorno vlogo,« je najprej poudaril 46-letni Ljubljančan. Ko pa je sprejel ponudbo ter ga je nato HZS potrdila za novega selektorja, njegovega nekdanjega soigralca Iva Jana pa za pomočnika, dvomov ni bilo več: slovenska hokejska reprezentanca bo v sezono, v kateri bo vnovič merila na uvrstitev med najboljše na svetu, vstopila s prenovljenim strokovnim štabom.

»V teh dneh večina hokejistov že namenja pozornost telesnim pripravam. Nekateri še nimajo svojih klubov, seveda upam, da si bodo čimprej zagotovili nove pogodbe,« je omenil selektor in razgrnil tudi tekmovalno-pripravljalni načrt do dveh velikih postaj v naslednjem letu, svetovnega prvenstva skupine B v Krakowu na Poljskem ter olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Minsku, metropoli Belorusije: »Prvič se bomo zbrali novembra za turnir v Katowicah, se tam pomerili s Poljsko, Korejo in Avstrijo, tekmicami pozneje tudi na aprilskem prvenstvu. Decembrskega zbora ne bo, ker takrat ne prekinjajo vseh lig po Evropi, prihodi posameznikov pa zahtevajo nepotrebne napore in stroške, pomemben pa bo uvodni turnir naslednjega leta, februarja v Avstriji, kjer se bomo pomerili z gostitelji Slovaki in s Francozi. Poglavitni cilj sezone seveda ostaja uvrstitev na enega od prvih dveh mest na SP v Krakowu in tako vizum za vrnitev med elito, med katero pa bi nato končno radi tudi obstali.« Seveda se je novi selektor ozrl tudi k olimpijskim kvalifikacijam, jih sprva omenil kot dolgoletne sanje slovenskega hokeja, a potem, ko so jih nazadnje risi opravili z odliko ter se uvrstili v Soči, je govoril, da si želijo ponoviti podvig: »Kajpak pa novi septembrski termin kvalifikacij ponuja ogromno ugibanj o pripravah, izbiri igralcev, reprezentanci Danske in domače Belorusije bosta najbrž močnejši kot na prejšnjem turnirju.«

Selektor bo sicer namenjal veliko pozornosti spremljanju naših udarnih adutov v tujini, jih tudi obiskoval, se pogovarjal z njihovimi klubskimi trenerji in menedžerji. O domači sceni pa je včeraj precej govoril Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, kot dolgoročni cilj podčrtal vrnitev dveh klubov na profesionalno raven, torej v EBEL, ponudil pa v razmislek vprašanja o smiselnosti denarne podpore zveze klubom. Obenem ga tudi motijo kritike posameznikov brez argumentov: »Bojim se, da gre pri teh bolj za osebne interese kot pa dejansko oceno stanja v hokeju.«