Odločilen bo učinek tujcev

Hokej: še en mesec do začetka EBEL, naslednji teden priprave risov.

Objavljeno
19. avgust 2016 02.04
Bojan Zajc,Ljubljana Slovenija 29.07.2013
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Natanko en mesec loči Olimpijine hokejiste od začetka sezone v odprtem prvenstvu Avstrije. V tekmovanju, ki je prepoznavno zlasti po okrajšavi EBEL, v kateri se nahaja naziv glavnega pokrovitelja, velike avstrijske banke, bodo zmaji vstopili v svojo jubilejno 10. sezono, vnovič s krepko manjšimi možnostmi za uspeh od večine tekmecev.

Bojan Zajc bo še naprej vodil moštvo, ki je pomladi v Tivoli le vrnilo pokal za naslov državnih prvakov, a je vnovič ostalo brez uvrstitve v končnico avstrijskega tekmovanja. Pri tem seveda ni bilo nikakršnega presenečenja, saj je bogatejša konkurenca predstavila močnejša moštva, vendar pa je bilo za najbolj zveste obiskovalce tivolskih tekem boleče, da je bilo sanj o daljši sezoni na ljubljanskem ledu spet hitro konec.

Bo v prihajajočih mesecih kaj drugače? Realno ne gre verjeti vidnemu zasuku, bolj kot v prejšnji sezoni pa bo nabiranje točk odvisno od novih tujih okrepitev. Teh je precej (Latvijec Bazevics, Šved Gabor, Kanadčani Bussieres, Guimond, Harty, Langkow ter Američan Frazee), na kakšen odziv bodo novinci naleteli pri ljubljanskem občinstvu, je težko napovedovati. »Tudi meni je o tem še težko govoriti. Pri okrepitvah opažam zagnanost, a bilo bi pravzaprav nerealno, če bi jih ocenjeval že zdaj. Najprej je pred nami nekaj pripravljalnih preizkušenj, nato bo sledila zahtevna tekmovalna raven v EBEL, kjer bo razkrita vrednost naših novih igralcev. Ti se lahko na treningu še tako trudijo, a v neposrednih dvobojih za točke, ko bo treba igrati trdo in obenem zelo zbrano, bo jasno, kakšna bo naša konkurenčnost,« nam je po včerajšnjem dopoldanskem treningu v Tivoliju dejal Zajc. Sicer pa je pri ugibanju o prenovljeni zasedbi zmajev povsem jasno, da gre pri novincih za igralce nizkega denarnega razreda – prazni blagajni primerno pač –,ki se bodo poskusili kot že nekateri njihovi predhodniki kar najbolje predstaviti pod žarometi EBEL in si tako v prihodnje odpreti vrata pri kakšnem bogatejšem delodajalcu.

O tem, v kakšnih denarnih težavah je ljubljanski hokejski klub, ne nazadnje priča tudi današnja uvodna tivolska predstava sezone. Namesto da bi tako kot povsod v svetu ledenih ploskev ta predstavljala mali praznik za najbolj zveste privržence, jo bodo zaprli za javnost! Stroškov organizacije si klub ne more privoščiti, saj je še naprej na robu preživetja, v Tivoliju lahko le sanjajo o zgodbi, kot jo bodo imeli drevi v Beljaku. Tam se bo VSV pomeril z Graz 99ers, moštvom trenerja Iva Jana, nastopila bosta tudi hokejista beljaške šole iz NHL, Michael Grabner (NY Rangers) in Michael Raffl (Philadelphia) ...

Za Olimpijo se bo tekmovalna sezona začela v petek, 16. septembra, prav proti Beljačanom, pri katerih je med novinci tudi Jan Urbas, nazadnje na SP skupine B na Poljskem kapetan risov. Pri VSV ostaja Miha Verlič, Žiga Pance se je preselil k sosedom v Celovec. Seveda omenjene podobno kot tudi druge Zupančičeve izbrance pred klubskimi izzivi najprej čakajo kvalifikacije za naslednje olimpijske igre. Turnir za uvrstitev v Korejo bo od 1. do 4. septembra v Minsku, priprave se bodo začele v sredo na Bledu, pred odhodom v belorusko metropolo se bo v ponedeljek, 29. t. m., na blejskem ledu Slovenija pomerila z Italijo.

Moštveni duh zadnjih let med risi, še kako opazen tudi na aprilskem prvenstvu skupine B, ponuja optimizem glede nastopov v Belorusiji, a selektor vseeno ne more ohraniti mirnega spanca. Jasno je namreč, da ob začetku priprav ne bo imel vseh želenih kandidatov, predvsem četverice iz KHL (Jan Muršak, Žiga Jeglič, Rok Tičar, Robert Sabolič), saj se bo tam že začela prvenstvena sezona. Zato bodo ti igralci predvidoma okrepili reprezentanco tik pred odhodom v Minsk.