Olimpija brez nagradnih točk v boj za čudež na ledu EBEL

Za konec uvodnega dela poraz zmajev v Linzu. V boju šesterice za dva vizuma končnice udarni favorit VSV iz Beljaka.

Objavljeno
16. januar 2017 00.13
Hokej Olimpija-Acroni Jesenice. Na Jesenicah9.8.2016[šport.hokej]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Ponavadi zadnje kolo rednega dela tekmovanja prinaša veliko napetosti okrog štartnih izhodišč za nadaljevanje sezone. Pri Olimpijinih hokejistih ugank že dolgo ni več. Tudi tokrat je bilo jasno, da bodo morali kvalifikacijski del začeti z dna, brez točkovnega bonusa. Nekaj upanja pa jim vlivajo spodobne predstave zadnjih dveh tednov.

Siniša Urošević

Sinoči so se tako zmaji od uvodnega dela sezone 2016/17 poslovili z izidom 1:3, Linz, ob Vienni in Salzburgu udarni kandidat za končno lovoriko, je bil doma pričakovano boljši, resda pa se mu je ljubljansko moštvo nadvse spodobno uprlo. Tako so gostitelji med tremi goli dva zabili v trenutkih številčne premoči na ledu, nato za konec pa zadnjega v prazna vrata, ko so hokejisti Olimpije poskusili presenetiti favorite in se tako pognali v lov za izenačenjem. A podobno kot dva dni prej na tivolskem ledu s Salzburgom je zadnjeuvrščenemu moštvu spet malo zmanjkalo do senzacije. Sicer je bila dobra popotnica gostov za prihajajoči kvalifikacijski del sezone forma prvega vratarja Jeffa Frazeeja: sinoči je namreč zbral kar 51 obramb. In če gre ob tem šteti, da je v zadnjem tednu nase opozoril tudi domači najstnik v vratih, 19-letni Tilen Spreitzer, zaskrbljenosti okrog silno pomembnega moža pred mrežo v tivolski slačilnici preprosto ni.

A skrbi je že tako dovolj, zlasti okrog prihodnosti hokeja v Ljubljani. Zadnje mesto po rednem delu znova ne ponuja lepe podobe, tako bo tudi v kvalifikacije za uvrstitev v končnico Olimpija dobesedno štartala z ničle in uvodnim zaostankom štirih točk za želenim 2. mestom. Le prvouvrščena v tej skupini spodnjega doma se bosta v izločilnih bojih pridružila šesterici, ki si je že zagotovila končnico – Vienni, Salzburgu, Linzu, Bolzanu, Innsbrucku in KAC. V tem vrstnem redu so si priborili štartne točke za drugi del, kar velja tudi za skupino B, torej tisto, v kateri se bo od petkovega večera naprej boril edino slovensko moštvo v EBEL.

Prvi v Olimpijini skupini, torej VSV, bo štartal s 6 točkami, za njim Grazu pripadajo 4 točke, Znojmo 2, Dornbirnu 1, Fehervar in Olimpija pa bosta začela brez točk. Sinoči so tako objavili spored drugega dela, v katerem bodo ljubljanski hokejisti v petek štartali pri prvem favoritu skupine na beljaškem ledu, nakar bodo v nedeljo v Tivoliju gostili moštvo iz Znojma. O slednjem se sicer širijo govorice, da v prihodnje ne bo več igralo v odprtem avstrijskem prvenstvu, temveč se bo morda že v naslednji sezoni vrnilo k domačemu ligaškemu tekmovanju. Kajpak pa privržence ljubljanskega moštva najbolj skrbi usoda zeleno-belih.

Ti so do včerajšnjega roka, torej 15. januarja, oddali uradno prijavo tudi za naslednjo sezono v EBEL, kako bo ta sestavljena, dejansko še ni znano. Pogosto je namreč mogoče slišati ali prebrati o namigih glede prihoda novih klubov, morda vrnitve Medveščaka, če bi se prestižna KHL izselila iz Zagreba. Glede Olimpije pa so dejstva jasna: vodstvo lige spoštuje željo po uveljavljanju slovenske hokejske šole, nikakor pa mu niso všeč silni dolgovi in izginjanje ugleda kluba, ki ga s tribun spremlja le še peščica privržencev. Obisk v Tivoliju je – žal – prepričljivo najnižji v ligi.