Olimpija januarja na spektaklu v Zetri

Telemach Olimpija bo v začetku januarja dvakrat igrala na sarajevskem hokejskem festivalu v dvorani Zetra.

Objavljeno
23. december 2013 17.36
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Pri Telemach Olimpiji so danes sporočili, da bodo januarja sodelovali na posebnem sarajevskem hokejskem festivalu, ki ga bo med 10. in 12. januarjem gostila dvorana Zetra.

Ta je bila zgrajena za olimpijske igre leta 1984, kasneje pa je bila med vojno skoraj popolnoma porušena. Ob pomoči Mednarodnega olimpijskega komiteja in tedanjega predsednika Juana Antonia Samarancha so jo obnovili, a je zdaj večnamenski objekt. Hokej so v njej nazadnje igrali leta 2008.

Ljubljančani bodo v sloviti dvorani igrali dve tekmi lige EBEL, in sicer 10. januarja proti beljaškemu moštvu VSV, v nedeljo pa s celovškim KAC-em.

Prireditelji dogodka bodo v soboto pripravili pester spremljevalni program s turnirjem za veterane in najmlajše igralce ter s hokejskim diskom, ko bodo gledalcem omogočili glasbeno doživetje na ledu. Predvsem pa želijo tudi zaznamovati 30-letnico olimpijskih iger leta 1984.

Čović: Hokej se bo vrnil v Sarajevo

Projekt so danes predstavili tako v Ljubljani kot v Sarajevu na skupni novinarski konferenci prek videopovezave. Na sarajevski strani so sogovorniki, tudi podžupan Ranko Čović, poudarili pomen dogodka za mesto. Ne le zaradi precej višje ravni hokeja, kot ga imajo sicer, temveč tudi zaradi širšega pomena - sodelovanja na turističnem, športnem in gospodarskem področju:

»Želim se zahvaliti vsem v hokejski zvezi in ljubljanskemu klubu ter ligi Ebel. Ob obletnici olimpijskih iger se bo hokej spet vrnil v Sarajevo, za nas pa bo to tudi priložnost, da vidimo, kje smo organizacijsko pred olimpijskim festivalom evropske mladine, ki bo pri nas leta 2017. Vabim vas, da pridete v Sarajevo in uživate v hokeju,« je dejal Čović.

Sarajevčani bodo pri hokejskem festivalu prevzeli organizacijski del v dvorani Zetra. Kot so danes zagotovili, bodo led začeli pripravljati v teh dneh, po praznikih pa bo tam tudi ekipa strokovnjakov iz Ljubljane, ki bo prevzela vodenje in pomagala pri dokončni izpeljavi. Za dogodek v Sarajevu velja precejšnje zanimanje, na vsaki od obeh tekem bo na voljo približno 8000 mest za navijače, del vstopnic bodo dali v prodajo, del pa namenili Sarajevčanom, obetajo se tudi obiski pomembnih političnih in športnih gostov.

Sekelj: Projekt bo priložnost za promocijo slovenskega gospodarstva

Ljubljanski del projekta vodi direktor Telemach Olimpije Matjaž Sekelj. Vrednost Olimpijinega dela festivala bo približno 100.000 evrov, vanj pa spadajo namestitev ekip, transporti v mestu, prevoz do Sarajeva, televizijske pravice itd. Kot so poudarili v ljubljanskem taboru, bodo s sarajevskim festivalom tvegali celo manj kot s tistim za Bežigradom, saj so številni pokrovitelji zaznali poslovno priložnost v BiH.

»Okviri so že iz novembra. Seveda smo to težko prej javno razkrili, gre za dve državi, ustroj v BiH pa je precej zapleten. Potrebovali smo nekaj časa, a zdaj so se stvari zložile in smo sprejeli odločitev, da odigramo ti tekmi. Nadejam se, da bomo po praznikih stvari spravili na pravo raven, da bomo priča spektaklu na športnem področju in tudi promovirali slovensko gospodarstvo. Z bosanskimi kolegi smo zgodbo razdelili na dva odbora, oni bodo skrbeli za Zetro in spremljevalni turnir, mi pa namestitvene zadeve, logistični del, dogovor z ligo Ebel in televizijske prenose,« je festival opisal Sekelj.

Aljančič kot povezovalni člen med obema deloma projekta

Pomemben vezni člen med slovenskim in bosanskim delom organizacija pa bo tudi nekdanji predsednik HZS Ernest Aljančič. Zdaj v BiH deluje kot vodja razvojnega programa za jugovzhodno Evropo in prav tako meni, da bo dogodek v začetku januarja močna spodbuda Sarajevu in BiH:

»Takoj smo našli skupne točke, skupne interese. Želimo, da se hokej v Bosni razvija na drugačen način kot doslej. Po tem dogodku bodo dobili nov zagon in hokej se bo začel razvijati. Saj je že bil na visoki ravni, a je zaradi materialnih razmer in vojne skoraj propadel,« je dejal Aljančič.

Blackwater končal kariero, prišel Koren

Kanadski center Olimpije Judd Blackwater si je na nedeljski tekmi lige EBEL z Gradcem poškodoval koleno in bo moral zaradi počene pogačice na operacijo, tako da je sezona zanj že končana. Ljubljančani so že poskrbeli za okrepitev, in sicer se jim je pridružil slovenski napadalec Gal Koren, ki je bil doslej član zagrebšekega Medveščaka, a ni dobil dovolj priložnosti.