Olimpija poslej z dvema kapetanoma

Na Dunaju so predstavili sezono EBEL, ki se bo pričela v petek.

Objavljeno
10. september 2015 00.01
rsi-Hokej
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Dunaj – Resda o temi št. 1 v naši severni soseščini na včerajšnjo sončno sredo ni bilo nikakršnih dvomov, veličastna zmaga nogometašev v Stockholmu za uvrstitev na EP je potisnila z naslovnic časnikov tudi val beguncev, a v hokejskih krogih je bilo pisano ob predstavitvi nove sezone EBEL, v kateri bo slovenske barve branila le Telemach Olimpija.

Toda tudi uvod k včerajšnjemu hokejskemu srečanju trenerjev, kapetanov moštev, vodstva tekmovanja, pokroviteljev in poročevalcev ni minil brez omembe avstrijskega nogometnega podviga. Preden je Peter Mennel, predsednik EBEL, razgrnil poglavitne značilnosti prihajajoče sezone, je najprej čestital nogometni vrsti rdeče-belo-rdečih za imenitno stockholmsko predstavo, Martin Baumann iz Züricha, ki je navzočim podrobno predstavil hokejsko ligo prvakov, pa je izrazil kar zavidanje svojim alpskim sosedom, češ da so se že uvrstili v Francijo 2016, švicarski reprezentanci pa se to še ni posrečilo …

Nova sezona EBEL se bo začela jutri, za Olimpijo dan pozneje, ko bo za uvod v sezono na tivolskem ledu gostoval Innsbruck. »Zaradi samozavesti in uvodnega vabila navijačem na prihajajoče tekme bi bilo imenitno štartati z zmago. Želim si, da bi bili vseh 60 minut zbrani,« nam je na Dunaju dejal povratnik k zmajem Andrej Tavželj, ki si bo poslej ob zanimivi odločitvi trenerja Fabiana Dahlema delil kapetansko vlogo z Alešem Mušičem. »Aleš bo nosil dres z oznako C na domačem ledu, jaz pa na gostovanjih. In ker je Dunaj na tujem, sem tukaj zdaj jaz,« se je posmejal Gorenjec iz Kovorja pri Tržiču, ki je nazadnje igral v Rusiji, pred štirimi leti pa je bil kapetan na Jesenicah.

Številni hokejski navdušenci v Gornjesavski dolini sanjajo o vrnitvi železarjev v EBEL, kar bi se lahko zgodilo v prihodnjem letu ali dveh, za zdaj seznam udeležencev tekmovanja ostaja enak: 8 avstrijskih klubov (Salzburg, Vienna Capitals, VSV, KAC, Linz, Graz 99ers, Innsbruck in Dornbirn), Znojmo (Češ), Fehervar (Mad), Bolzano (Ita) in Telemach Olimpija.

Ligaški del tekmovanja se bo končal 17. januarja 2016, sledil bo vmesni krog za razvrstitev v končnico, katere štart bo 26. februarja, sklepni termin 7. finalne tekme bo 14. april, devet dni pred začetkom SP skupine B v Katowicah na Poljskem, kjer se bodo tako naši risi kot tudi avstrijski orli spet poskusili vrniti med najboljše na svetu.

Vloge favoritov za novo sezono razširjene avstrijske lige vnovič pripadajo najbogatejšim – branilcem naslova iz Salzburga, Dunajčanom, Celovčanom, hokejistom Linza. V uradnih napovedih so bili trenerji in kapetani večinoma zadržani, so pa iz vrst Fehervarja, edinega madžarskega kluba v EBEL, sporočili, da nameravajo vnovič presenetiti konkurenco ter se po rednem delu uvrstiti med najboljših šest in tako že neposredno v končnico. Olimpijin trener Dahlem pa je poudaril: »Res je še zgodaj govoriti o pričakovanjih, a hokej je čudovita športna panoga, ki omogoča podvige tudi slabše rangiranim udeležencem tekmovanja …«

Nad zanimanjem občinstva v dvoranah in širše javnosti so pri EBEL zelo zadovoljni, šesto sezono zapored je na tribunah tekme pospremilo več kot milijon navzočih, a vodja tekmovanja Christian Feichtinger – mimogrede, navdušen je nad delom novega Olimpijinega vodstva s predsednikom Markom Popovičem in uspešnim reševanjem nakopičenih težav – nam je omenil: »Ne smemo zaspati na doslej doseženem. Zato je vedno znova dobrodošla kakšna sprememba.« In tako se bodo v novi sezoni EBEL vrnili k nekoč že uveljavljenim trem točkam za zmago po rednem delu ter dvema po podaljšku ali kazenskih strelih. Podaljšek bo poslej trajal 7 minut, v prvih treh minutah s po štirimi hokejisti v polju na vsaki strani, od prve prekinitve v 64. minuti pa bodo pri vsakem moštvu ob vratarju le še trije akterji.