Olimpija v minuti do tivolske zmage

Hokejisti Telemacha Olimpije so v ligi EBEL z dvema goloma v prvi minuti zadnje tretjine strli odpor gostov iz Gradca (4:2).

Objavljeno
19. januar 2014 15.22
Posodobljeno
19. januar 2014 15.15
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Hokejisti Telemacha Olimpije so v drugem kolu drugega dela lige EBEL prišli do prve zmage. Pred domačimi navijači so, drugič v sezoni, s 4:2 na kolena spravili Graz 99ers, predvsem po zaslugi odlične zadnje četrtine, ki so jo zmaji dobili s kar 3:0. Junak dvoboja je bil z dvema goloma mladi napadalec Gal Koren, ki je v četrtek dopolnil 22 let.

S tem so Ljubljančani malce popravili bilanco z medsebojnih obračunov v tej sezoni: v prejšnjih štirih so bili namreč trikrat boljši igralci z one strani Karavank, a so vselej zmagali z le golom razlike (3:2 in dvakrat po 2:1), medtem ko so Ljubljančani enkrat gladko opravili s tekmeci (4:1), prav tako v Tivoliju. Moštvo iz Gradca v drugem delu sicer še ne pozna zmage, saj je v petek pred domačimi navijači pokleknilo tudi pred madžarsko Sapo.

V petkovem dvoboju s KAC trener Ivo Jan ni mogel računati na četverico zmajev (Judd Blackwater, Nick Ross, Anže Ropret, Gregor Koblar), tokrat sta se v igralski kader vrnila kanadski branilec Ross, ki je vendarle odslužil kazen osmih tekem prepovedi igranja, in napadalec Koblar, ki ga z zadnjem obdobju mučijo težave z ramo

PRVA TRETJINA: učinkovit uvod Ljubljančanov

Komaj so se gledalci dobro posedli po tivolskih tribunah, že se je prvič zatresla mreža gostov. Natanko sto sekund je potreboval Gal Koren, da je ukanil tekmečevega vratarja Dannyja Sabourina in nakazal, da so bili tokrat zmaji odločeni drago prodati svojo kožo. Ljubljančani so imeli izjemno priložnost za oplemenitenje vodstva, ko so imeli štiri minute številčno prednost na ledu, a je niso znali izkoristiti. Čeprav so v celi prvi tretjini kar 15-krat ustrelili na nasprotnikov gol, pa ploščka v mrežo niso več spravili, Sabourin je zbral 14 obramb (Jerry Kuhn na strani Olimpije pa sedem), za nameček je Aleš Mušič namesto mreže zatresel le vratnico.

DRUGA TRETJINA: preobrat gostov

Druga tretjina je bila prvi podobna v tem, da so varovanci Iva Jana znova več streljali (razmerje 14:12), a bili izjemno neučinkoviti, pa tudi Sabourin je odlično zaklenil svoja vrata. Gostje so znali izkoristiti medel napad zmajev in izenačiti po natanko štirih minutah drugega dela, med strelce se je vpisal Olivier Labelle. Manj kot minuto za tem, ko sta morala za pet minut z ledu Ken Ograjenšek in Andreas Wiedergut, ki sta si skočila v lase, pa je bil Graz že spredaj, Kuhna, ki mu je plošček ušel iz lovilke, je ukanil Joshua Soares.

TRETJA TRETJINA: odločilna prva minuta

Ključni trenutek tekme se je zgodil v prvi minuti zadnjega dela, v katerega so slovenski prvaki štartali z igralcem več na ledu, saj je bil že ob koncu druge tretjine izključen Labelle. Zmaji so prednost znali izkoristiti in že po 29 sekundah po zaslugi gola z modre linije Severnoameričana s hrvaškim potnim listom Kennetha MaCaulayja poravnali izid. A komajda so domači navijači dobro proslavili izenačenje, že je bila Olimpija spredaj.

Že v naslednjem napadu, natanko 16 sekund pozneje, ko so bile moči na ledu izenačene, je namreč mrežo Graza že drugič zatresel Gal Koren, ki je bil z dvema goloma tudi najzaslužnejši za prvo zmago Ljubljančanov v drugem delu lige EBEL. Zmago so gostitelji potrdili v zadnji minuti, ko se je štiri sekunde pred zadnjim piskom sirene, ko je imel Graz po izključitvi Daniela Wogerja pet igralcev v polju, a prazen gol, med strelce vpisal še Aleš Mušič. Morda bi se dvoboj zasukal drugače, če sodniki ne bi razveljavili gola gostov v 52. minuti, ker je eden od igralcev stal v vratarjevem prostoru. Zanimivo: tudi v zadnji tretjini je bilo razmerje strelov na strani domačih (16:13, skupaj pa 45:32).

Zdaj četo Iva Jana čaka nekaj dni predaha, v petek pa se odpravljajo na gostovanje v Innsbruck.

TELEMACH OLIMPIJA : GRAZ 99ERS 4:2 (1:0, 0:2, 3:0)

Dvorana Tivoli, gledalcev 1400, sodniki Kincses (Mad), Warschaw (ZDA, oba glavna), Kontschieder (Avs), Nemeth (Mad).

Strelci: 1:0 - Koren (Ograjenšek, Pešut, 2.), 1:1 - Labelle (Woger, 25.), 1:2 - Soares (Lefebvre, 30.), 2:2 - MaCaulay (Verlič, 41. - PP1), 3:2 - Koren (Hočevar, 41.), 4:2 - Mušič (Verlič, Hebar, 60. - PP1/EN).

Kazenske minute: Telemach Olimpija 11 (4+5+2), Graz 21 (6+11+4).

Streli na vrata: Telemach Olimpija 45 (15+14+16), Graz 32 (7+12+13).

TELEMACH OLIMPIJA: Kuhn, Sila; Ross, Erman, Verlič, Mušič, Hebar; LaPlante, MacAulay, Koren, Hočevar, Pance; Dervarič, Grahut, Koblar, Pešut, Ograjenšek; Cvetek, Groznik, Morency, Zdešar, Pesjak.