Olimpijski četrtfinale popotnica za novi podvig risov

Slovenska reprezentanca bo danes odpotovala v Korejo, kjer se bo v nedeljo začelo svetovno prvenstvo skupine B.

Objavljeno
15. april 2014 23.08
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Jesenice – Za 23 izbranih slovenskih hokejskih reprezentantov je bil včerajšnji dan v Podmežakli še zadnji doma pred odhodom na svetovno prvenstvo skupine B. Po uspešnih pripravah na Dunaju in v Budimpešti bodo danes že na letalu za Seul, kjer se bo v nedeljo začel boj za vrnitev v elitni razred svetovnega hokeja. Risi so med udarnimi favoriti.

Že zadnji dve pripravljalni tekmi sta pokazali, da je slovenska izbrana vrsta tudi brez 8 udeležencev zadnjega olimpijskega turnirja v Sočiju dovolj kakovostna za nov odmeven dosežek, seveda pa ji v Koreji ne bo nihče ničesar podaril. Za uvod jo čaka visoka japonska ovira, dan pozneje domača izbrana vrsta.

»Priznam, ni mi všeč takšen spored, saj sta azijski reprezentanci znani po svoji uvodni zagnanosti, v nadaljevanju turnirja pa ponavadi doživita padec. Tudi s časovno razliko se Japoncem in Korejcem ni treba ukvarjati, a obenem je treba tudi priznati, da so vedno v zadnjih letih oboji morali igrati na prvenstvih v Evropi in so se pač vedno znova morali posebej prilagajati,« je pred današnjim odhodom na prizorišče, kjer doslej še niso gostili prvenstva v drugem svetovnem razredu, poudaril selektor Matjaž Kopitar. Obenem ni hotel iskati nikakršnih opravičil, ker tokrat pač ni mogel na svoj seznam uvrstiti niti prvega vratarja Roberta Kristana niti udarne napadalne trojke Rok Tičar-Žiga Jeglič-Robert Sabolič, manjkali bodo trije stalni člani iz branilskih vrst (Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič, Aleš Kranjc), kajpak je že dolgo jasno, da tokrat med risi ne bo Anžeta Kopitarja.

Vseeno pa povsem preproste odločitve o izbiri potnikov za Korejo le ni bilo, saj je bilo treba oceniti tudi pripravljenost ter konkurenčnost nekaterih novih obrazov pri slovenski reprezentanci. Za konec sta se po preizkušnjah z Avstrijo in Madžarsko poslovila od slačilnice Miha Logar in Ken Ograjenšek. Selektor je ob odhodu obeh poudaril, da je pred njima še lepa hokejska prihodnost, posebej lepo ga je presenetil predvsem Ograjenšek, sicer prvi akter zadnje domače končnice, a zaradi nekaterih taktičnih podrobnosti se je tokrat odločil za postavo, v kateri še ni obetavnega Olimpijinega Celjana.

A kakorkoli, pri tej izbrani vrsti gre še naprej pričakovati ključne vloge izkušenih reprezentantov, prvi as bo predvidoma Jan Muršak, napadalec slovitega CSKA iz Moskve, kapetan ostaja Tomaža Razingar, s 189 tekmami rekorder po številu reprezentančnih nastopov. »Pričakujem zahteven turnir, a če prihajamo s popotnico 7. mesta na olimpijskih igrah, potem seveda moramo razmišljati o visokih ciljih in kar najhitrejši vrnitvi v elitni razred,« ni skrival kapetan, podoben optimizem je bilo večer pred današnjim poletom z Brnika proti Frankfurtu in nato Seulu zaznati tudi med drugimi slovenskimi reprezentanti, ki sta se jim nazadnje pridružila udeleženca finala EBEL, vratar Luka Gračnar in napadalec Žiga Pance. Pogovor s slednjim, junakom zadnje tekme končnice za prvi naslov Bolzana v tem tekmovanju, bomo objavili v jutrišnjem Delu.

Seveda mu je zadnji klubski uspeh vlil samozavest tudi za novo reprezentančno poglavje, jedro moštva, ki se je pripravljalo v zadnjih dneh v avstro-ogrskem prostoru, je prav tako zadovoljno, da je šlo vse po načrtih in brez zapletov, predvsem z zdravjem. Pred risi je še dober teden garanja, nagrada je mikavna – nastop med najboljšimi v Pragi in Ostravi, maja 2015!