Po desetih letih železarji spet pod evropsko streho

Od danes do nedelje bodo Jeseničani igrali v četrtfinalu celinskega pokala v Miskolcu.

Objavljeno
23. oktober 2015 13.33
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Jesenice – Novembra 2005 je hokejsko moštvo z Jesenic nazadnje igralo v tekmovanju za celinski pokal IIHF, meddržavnem klubskem tekmovanju pod streho mednarodne zveze. Odtlej se je v Podmežakli dogajalo marsikaj, po denarnem razpadu profesionalne zasedbe je nastal novi klub, ki bo od danes do nedelje branil slovenske barve v četrtfinalu tega tekmovanja na Madžarskem.

V Miskolcu se bodo v treh dneh železarji pomerili z domačim moštvom (jutri, 19), Rigo (nedelja, 15.30) in Jaco (danes, 15.30). Slednja, torej uvodna tekmica, bo sicer za trenerja Dejana Varla in njegove igralce tudi največja neznanka. »Nikogar nočem podcenjevati, a vseeno pričakujem, da bosta tekmi z moštvoma iz Rige in domačega Miskolca za nas zahtevnejši. Madžari zadnja leta res veliko vlagajo v hokej, pri moštvu Miskolca je viden vpliv severnoameriških okrepitev, imajo tudi enega finskega igralca, o podrobnostih me je seznanil njihov nekdanji trener, ki zdaj vodi MAC iz Budimpešte, s katerim smo se pomerili v pripravljalnem obdobju. Zasedbo iz Rige pa sem si ogledal v nekaterih posnetkih, hitro mi je bilo jasno, da moštvo ohranja značilnosti sovjetske hokejske šole, torej disciplino na ledu kot tudi spodobno tehnično znanje,« je pred odhodom na madžarski vzhod dejal trener železarjev.

Ti so vstopili v novo obdobje. Potem ko so spomladi navdušili svoje zvesto navijaško jedro z naslovom državnih prvakov, so kajpak zdaj ambicije v sezoni višje. Na hokejskih Jesenicah si želijo kar najbolj vidno vlogo v INL in nato tudi vrnitev na zemljevid prestižne EBEL, v katero je pod avstrijsko streho nekoč prav klub iz Podmežakle vstopil kot prvi iz tujine. Sedanjemu moštvu pa primanjkuje močnih tekem, zato predvsem na gostovanjih v INL ni želene ravni za nenehno nabiranje točk. »Res bi morali pogosteje igrati proti zahtevnejšim tekmecem, zato se tudi veselim tega turnirja, saj nam bosta predvidoma predvsem preizkušnji z Latvijci in Madžari razkrili, koliko trenutno veljamo,« se zaveda Varl, nekoč tudi sam na ledu akter tekem za celinski pokal. Zanimivo, da so predhodniki sedanjega jeseniškega kluba nazadnje v tem tekmovanju nastopili pred 10 leti prav na turnirju v Podmežakli in takrat po hudem boju, obakrat z 1:2, izgubili z moštvoma Junost Minsk in Riga 2000, s 6:2 pa so ugnali Grenoble.

Zmagovalec četrtfinala v Miskolcu se bo uvrstil v novembrski polfinale v Asiago (Ita).