Po izključitvi Kopitarja evropski voz drvel navzdol

Kanada po izjemnem boju z evropsko selekcijo osvojila lovoriko. Slovenec vesel novih prijateljev.

Objavljeno
01. oktober 2016 00.30
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Toronto – Reprezentanca Kanade, v zadnjih letih po številu odmevnih lovorik z naskokom najuspešnejša na hokejski sceni, je osvojila svetovni pokal, a se ji je v finalni seriji evropska selekcija s kapetanom Anžetom Kopitarjem izjemno zoperstavila. Pred vrati je bila že današnja tretja tekma odločitve, vendar so gostitelji zablesteli prav v zadnjih minutah in z zasukom osvojili novi naslov.

Tudi pred osmimi leti, ko so pod streho NHL in IIHF nazadnje pripravili svetovni pokal v hokeju, so se uspeha veselili Kanadčani, ta čas tudi svetovni prvaki in olimpijski zmagovalci, toda tokrat je pot k novi lovoriki doživela izjemen odmev. Že tekme uvodnega dela v dveh skupinah so bile za začetek sezone na zelo visoki ravni, polfinale je Kanadi prinesel klasiko svetovnega hokeja z Rusijo, finale na dve zmagi pa nato dvoboj z največjo senzacijo tekmovanja – selekcijo Evrope, ki sta jo selektor Ralph Krueger in menedžer Miroslav Šatan sestavljala med cenjenimi igralci brez svojih nacionalnih reprezentanc v Torontu.

A to Kruegerjevo moštvo je številne napovedi zasukalo, med drugim tudi to, da bo v finalu lahek plen za sicer sanjsko kanadsko vrsto. Slednja je na prvi tekmi (3:1) s suverenim pristopom potrdila favorizirano vlogo, finalni dvoboj št. 2 pa je razgrnil tudi izjemno moč evropske selekcije. Po 40 minutah je povsem zasluženo vodila z 1:0 po golu Zdena Chare, 206 cm visokega slovaškega branilca, v nadaljevanju si je priigrala še nekaj nevarnih akcij, tudi v režiji in izvedbi Kopitarja, toda odličnega Careyja Pricea v vratih gostiteljev ni več premagala. Obenem je tudi Jaroslav Halak, Slovak med vratnicama izbrane vrste Evrope, branil zelo zanesljivo. »Pravzaprav ga na tako visoki ravni še nisem videl. Očitno je zelo napredoval,« je rojaka pohvalil Šatan, najuspešnejši igralec v dobrih dveh desetletjih slovaške samostojnosti, tukaj menedžer moštva stare celine.

V zadnjih minutah druge finalne tekme pa le ni bil več kos tekmecem, Patrice Bergeron in Brad Marchand sta z goloma uprizorila zasuk za zmago Kanade. Precej razburjenja je v evropski tabor prinesel zlasti prvi gol, ki so ga gostitelji dosegli v trenutkih številčne premoči na ledu, na klopi za kaznovane je bil takrat slovenski zvezdnik. »Anžeta so prestrogo izključili! Očitno se je sodnikom mudilo domov s tega svetovnega pokala,« je iz bolniške postelje čivknil Marian Gaborik, Kopitarjev soigralec iz Los Angelesa, ki je moral zaradi poškodbe gležnja predčasno končati svoj nastop v svetovnem pokalu.

Toda njegov zapis seveda ne bo ničesar spremenil, ne nazadnje je moštvo stare celine pokvarilo svoj končni vtis, ko je prejelo drugi gol pičlih 44 sekund pred koncem – takrat so imeli tekmeci igralca manj na ledeni ploskvi! Tudi edini Slovenec na turnirju tik po koncu tekme ni mogel skriti razočaranja nad razpletom, pozneje pa se je umiril in takole strnil misli: »Prav uživali smo v vseh teh dneh. V naši slačilnici se je zbrala posebna skupina igralcev, verjamem, da bomo naše prijateljstvo ohranili in se še dolgo spominjali Toronta 2016.« Evropa je dejansko z igro in moštvenim duhom očarala športni svet, na vrhu pa je – vendarle pričakovano – Kanada. »Lepo je zmagati na najmočnejšem turnirju na svetu,« je bil jasen Brad Marchand, 28-letni hokejist moštva Boston Bruins in v tem finalu strelec odločilnega gola.