Po lepem uvodu hitro konec sanj

Telemach Olimpija le ni bila kos vodilnemu moštvu v EBEL.

Objavljeno
11. januar 2016 00.16
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Tri kola pred koncem rednega dela sezone v odprtem avstrijskem prvenstvu so Olimpijini hokejisti doživeli pričakovan poraz proti vodilnemu moštvu lestvice iz Salzburga, zdaj sta pred njimi še tekmi doma z Vienno v petek in nato v nedeljo na Solnograškem, ključni bo prihodnji teden – bodo zmaji bruhnili ogenj in v kvalifikacijskem delu napovedali konkurenčen boj?

Minili so časi, ko je sleherno gostovanje Salzburga napolnilo tivolsko dvorano, na ledu pa se je vsevprek iskrilo. Bogato avstrijsko moštvo je ohranilo svoj izjemen ugled v EBEL in bo očitno vstopilo v drugi del tekmovanja prav z vrha, Olimpija pa od začetka sezone – tako kot tudi lani – ne more z dna razpredelnice. Resda je tudi v zadnjih tednih pokazala nekaj zelo spodobnih predstav, a za tako močnega in rutiniranega tekmeca, kot je Salzburg, je zdaj preprosto prešibka.

Začetek pa je pravzaprav obetal lep večer. Spretni Selan, ki so ga po tekmi izbrali za najboljšega med gostitelji, je zadel z modre črte in četudi so pozneje favoriti izid, obakrat z igralcem več, hitro zasukali, se zmaji niso vdajali. Prigarano izenačenje na 2:2 je po uvodni tretjini ponujalo prav lepo popotnico za nadaljevanje tekme.

In tudi ko so si branilci šampionske lovorike v EBEL priigrali prednost dveh golov, je za priključek lep gol dosegel Roland Kaspitz. Toda dvoma o zmagovalcu hitro le ni bilo več. Salzburg je spet ušel na »+2«, tudi ob zmedi v domači obrambi, nakar je v ljubljanskih vratih Olivierja Roya zamenjal Tomaž Trelc. Gostje so si nato rutinirano priigrali prepričljivo zmago. Pred Olimpijo sta zdaj prosta dneva brez treninga, nato pa še dve tekmi do konca tedna ter resna priprava za odločilni del sezone v tekmovanju. Ta se bo začel v petek, 22. januarja, zmaje tam čaka 10 tekem s petimi moštvi v skupini. Prosta sta le dva vizuma za četrtfinale, ki si ga bo sicer po koncu prvega dela že zagotovila najboljša šesterica. In kot zdaj kaže, bodo na vrhu te prav včerajšnji tivolski zmagovalci.

Med slovenskimi reprezentančnimi kandidati na tujem je sinoči Sabahudin Kovačević zadel na celovškem ledu, a so njegovi Graz 99ers izgubili v podaljšku, podaja Žige Panceta ni zadostovala za beljaški uspeh v Znojmu. Za vekomaj pa si bo sobotno popoldne posebej ohranil v spominu David Rodman – za svoj Dresden je proti Lausitzu (4:3) prispeval podajo, zimsko klasiko na prostem pa si je v nemškem drugoligaškem tekmovanju ogledalo kar 32.000 navzočih!

Maks Selan, branilec Telemacha Olimpije: »Začeli smo zelo spodbudno in predvsem v 1. tretjini potrdili, da se lahko borimo proti vodilnemu moštvu v ligi. Res pa je to zelo izkušeno in zna kaznovati sleherni tekmečev spodrsljaj. Ko pa se nam ponudi podobna priložnost, jo preredko ovrednotimo z golom.«

Luka Gračnar, vratar Salzburga: »Resda smo prišli v Ljubljano kot vodilni, toda vedno znova smo si na jasnem, da podcenjevanja na tej ravni tekmovanja preprosto ni, nalogo si prizadevamo opraviti po najboljših močeh. O cilju sezone na glas ne govorimo, a zdaj je že vsem jasno, da v Salzburgu le naslov prvaka ocenjujejo kot uspeh.«