Po lepi premieri latvijski oreh pretrd za rise

Poraz hokejistov Slovenije z Latvijo, edini gol za izbrance Karija Savolainena zabil Rok Tičar. Za slovo od turnirja z Belorusijo.

Objavljeno
10. november 2017 23.58
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Cergy – Potem ko so slovenski risi na turnirju v novem francoskem nacionalnem hokejskem centru spodbudno začeli z zmago v podaljšku proti gostiteljem, jim včeraj ni šlo po načrtih. Čvrsto latvijsko moštvo je bilo uspešnejše v predstavi, v kateri ni bilo prav veliko nevarnih akcij in strelov, ter se zasluženo veselilo zmage. Slovenija bo za konec drevi ob 20. uri igrala z Belorusijo.

Po jubilejni 400. tekmi slovenske hokejske reprezentance in zmagi s Francijo po golu odločitve za 3:2 Roka Tičarja je bilo pričakovati, da bo slovenska izbrana vrsta v podobno bojevitem in obenem ustvarjalnem slogu pod vodstvom novega selektorja Karija Savolainena nadaljevala tudi proti Latviji. Slednja pa se je za začetek odrezala z zelo učinkovito igro proti Belorusiji in jo ugnala s 7:5. Kot pa je pozneje potrdila včerajšnja tekma, so bili hokejisti z Baltika učinkoviti tudi proti našim risom – ugnali so jih s 4:1 v predstavi, v kateri ni bilo prav veliko manevrskega prostora za nevarne akcije.

Pravzaprav je še največ ustvarjalnosti ponudila uvodna tretjina, v kateri so Latvijci zabili vodilni gol, hokejisti slovenske reprezentance pa so aktivno igro kronali z izenačenjem. Vnovič je bil natančen – tako kot v podaljšku na premieri – Rok Tičar, zato ni nikakršnega dvoma, da bo lepa igra v navezi z Žigo Jegličem in Robertom Saboličem prispevala k njegovi samozavesti. Vsem trem hokejistom, že vrsto let vedno znova udarnim adutom slovenske reprezentance, v tej sezoni KHL doslej ni šlo po načrtih. Škoda le, da res živahne igre v prvih dvajsetih minutah izbranci Karija Savolainena (med temi so tokrat počivali Jan Urbas, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek in zaradi želodčnih težav tudi Žiga Pavlin) niso kronali še s kakšnim golom.

Nadaljevanje tekme ni bilo več v slogu niti prvih dvajsetih minut niti tiste posrečene premiere s Francijo. Maloštevilni gledalci so spremljali na obeh straneh previdno igro, le malo je bilo vznemirjenja, med slovenskimi reprezentanti ni bilo več toliko domiselnih potez. Povrhu so bili tekmeci uspešni v trenutkih številčne premoči, nakar se je slovenska zgodba sesula še s poškodbo desnega palca vratarja Roberta Kristana. Najprej je po prvi oskrbi stisnil zobe, nakar ni šlo več, zamenjal ga je Gašper Krošelj, nato pa že v prvi tekmečevi akciji prejel gol.

Zaostanek z 1:3 ni obetal ničesar dobrega, tretja pa v disciplinirani predstavi z malo strelov ni prinesla zasuka. Latvijci so za konec zadeli v prazno mrežo, potem ko so naši hokejisti poskusili s šestim igralcem v polju, torej brez vratarja. Več pa bodo poskusili pokazati za slovo od Francije danes, ko se bodo pomerili s starimi znanci vseh tekmovanj v zadnjih letih – Belorusi. S slednjimi pa imajo naši hokejisti zanimivo bilanco. Zlepa jih ne morejo ugnati na svetovnih prvenstvih, obenem pa so jih že dvakrat zapored na sklepnih turnirjih olimpijskih kvalifikacij. Nazadnje celo v Minsku, kjer je 15.000 vznesenih hokejskih navijačev odprtih ust spremljalo slovensko slavje ...

Blaž Gregorc, branilec Slovenije: »Tokrat smo res zasluženo izgubili, Latvijci so nas predrsali, po tisti lepi prvi tekmi s Francijo tokrat nismo mogli slediti ritmu tekmecev. Škoda tudi nekaterih prekrškov, latvijsko moštvo nas je z igralcema več kaznovalo. Za zadnjo tekmo z Belorusijo se bomo morali bolj zbrati, na nasprotni strani bo podobno kot tokrat precej mladih in drsalno zelo močnih tekmecev.«