Po paradi prvakov med rise

Priprave za SP Luka Gračnar in Blaž Gregorc med aduti slovenske obrambe na Češkem.

Objavljeno
22. april 2015 02.24
LJUBLJANA 08.11. 2011 Slovenija Italija. Rok Ticcar Armin Hefler in Luka Graccnar. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Resda bodo pri navijačih in širšem občinstvu na prihajajočem svetovnem prvenstvu posebej pod drobnogledom mojstri iz slovenskega napada Anže Kopitar, Jan Muršak, Žiga Jeglič in Rok Tičar, a začetek gradnje k dobrim izidom bo na obrambni polovici. Tako smo se včeraj pogovarjali z vratarjem Luko Gračnarjem in branilcem Blažem Gregorcem.

Prvi je prišel na priprave po izjemno uspešni klubski sezoni. V Salzburgu se je s soigralci veselil naslova zmagovalcev EBEL, pri slovenski reprezentanci je nasledil lanskega prvaka razširjene avstrijske lige Žigo Panceta. Obema sta pripadli izjemni vlogi – Pance je zabil gol odločitve na zadnji tekmi, Gračnar je na polfinalnih in finalnih predstavah blestel v vratih, zato ga trener zlepa ni menjal.

»Bilo je naporno, a morda za konec niti ne toliko po telesni plati, temveč bolj zaradi nenehnega bremena nujnosti zmagovanja. Tako se navzlic vodstvu s 3:0 v finalu po treh tekmah nismo prepustili sproščenosti, stalno sem razmišljal, da bi bilo zelo pomembno prvenstvo skleniti na četrti dunajski tekmi. V primeru spodrsljaja bi bil tekmec že bolj samozavesten, tako bi nas lahko presenetil tudi v Salzburgu, se vrnil v svojo dvorano in morda vse skupaj zasukal. Zato sem bil prav vesel, da je bilo vsega skupaj konec,« je bil dobre volje včeraj »čarovnik« iz salzburških vrat, ki je dan prej še v očarljivem starem mestnem jedru doživel parado prvakov. Nato se je od soigralcev poslovil, med njimi je kar devet avstrijskih reprezentantov, ki bodo podobno kot Gračnar nastopili na svetovnem prvenstvu, in sicer v uvodnem delu v Pragi, pred slovensko vrsto pa so tekmovalni izzivi na češkem severovzhodu v Ostravi.

Vratar šampionskega moštva v EBEL se bo boril za svojo priložnost, močno spoštuje tudi interno konkurenco: »Nikdar nisem razmišljal, komu med nami pripada št. 1, komu pa 2 in 3. Tako Robert Kristan in Gašper Krošelj sta izjemna vratarja, na treningu nam nikakor ni dolgčas.« Enaindvajsetletni učenec jeseniške hokejske šole se ne boji visokih ciljev, kajpak se zaveda, da bo ključen boj za obstanek, prikima pa namigu o možnosti te slovenske reprezentance tudi za odmevnejše dosežke.

Prvenstva se prav veseli tudi eden od stebrov med slovenskimi branilci, 25-letni Blaž Gregorc. Med sezono je namreč igral za Pardubice, tradicionalni klub v deželi, kjer se bo prihodnji teden začelo 79. svetovno prvenstvo v hokeju. »Drži, res se že več mesecev na Češkem občuti nestrpno pričakovanje prvenstva, predvsem za del v Pragi, kjer bo igrala domača reprezentanca. Kar žal mi je, da se v uvodnem krogu ne bomo pomerili z njo, igrali pa bomo s Slovaško, od koder prihajajo nekateri moji klubski soigralci, pa sem jim tako že omenjal naš medsebojni prestiž,« se je nasmehnil reprezentant, ki bo predvidoma igral skupaj v branilskem paru z Mitjo Robarjem: »Res tako skupaj trenirava, kako pa bodo dejansko postavljene peterke, boste morali vprašati trenerja …«

A med včerajšnjim srečanjem s člani slovenske reprezentance, ko sicer ni bilo napovedane novinarske konference, je bila v središču pozornosti »baza«, torej igralci, strokovni in spremljevalni štab, vključno z vodilnimi iz HZS, bo najbrž natančneje o postavi in zadnjih dneh priprav spregovoril proti koncu tedna. V ponedeljek bo nato slovenska vrsta poletela proti Berlinu na generalko, nato jo na prvenstvu čaka sedem zahtevnih tekem v skupini. »Zame niti ni posebne razlike med sedanjim tekmovalnim sistemom in tistim, ki smo ga imeli nekoč z vmesnim krogom. Nenehno moraš biti zbran in na visoki ravni sposobnosti,« se dobro zaveda Gregorc, ki bo tudi v naslednji sezoni igral pri Pardubicah. Zato pa ga bodo na Češkem v prihodnjih dneh pozorno spremljali tudi delodajalci.