Po plen na Poljsko in v Belorusijo

Slovenija bo elitni vizum lovila v Krakovu, OI pa v Minsku.

Objavljeno
14. maj 2015 21.17
Predsednik Hokejske zveze Matjaž Rakovec. V Ljubljani,25.10.2013
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Praga – Komaj se je včeraj začel letni kongres Mednarodne hokejske zveze, že je za slovenske hokejske kroge sledil odgovor na ključno vprašanje o prirediteljih naslednjih velikih tekmovanj. Risi se bodo za vrnitev v najvišji razred potegovali prihodnje leto na Poljskem, za uvrstitev na olimpijske igre 2018 pa v Belorusiji.

Želje vodstva HZS in številnih ljubiteljev igre, da bi po štirih letih svetovno prvenstvo drugega kakovostnega razreda spet priredili na Slovenskem, so včeraj ostale neuresničene. Pa sprva ni kazalo tako!

Kot smo že pisali, je pravica prvih prijav pripadla italijanski in japonski zvezi, vendar niti ena niti druga nista pokazali nikakršnega zanimanja, zato so nato pri vodstvu IIHF določili Poljake, češ da imajo prednost pred Slovenci, Avstrijci in Korejci. Ti trije so namreč novi člani drugega razreda (Avstrija in Slovenija sta izpadli iz elite, Koreja je zmagala v skupini C) in po pravilih zadnjih let naj tako ne bi smeli pri priči prirejati tega tekmovanja. »Ob naši pripombi, da bi tako Poljski že drugo leto zapored pripadlo prvenstvo skupine B, pa so nato dovolili tudi druge kandidature. Sledili so številni pogovori med vodilnimi iz posameznih nacionalnih zvez, na koncu pa sva z Dejanom Kontrecem (generalnim sekretarjem HZS, o. p.) prikimala številnim prošnjam Poljakov, češ da so to kandidaturo v Katowicah načrtovali že dolgo, letos pa so s prirejanjem prvenstva v Krakowu le zakrpali luknjo, ki je nastala zaradi vojnih razmer v Ukrajini, sprva predvideni gostiteljici tekmovanja,« je ob koncu uvodnega dne prvenstva razložil prvi mož slovenske zveze Matjaž Rakovec in še dodal: »Prizorišče bomo spoznali že novembra, saj se bomo odzvali vabilu poljske zveze na uvodni turnir sezone, obenem bomo na stroške prirediteljev prvenstva nato aprila v Katowice prišli že štiri dni pred uvodnim kolom in se tam lotili sklepnega treninga.«

Včerajšnji dan je nato slovenski reprezentanci postregel tudi s spodbudno novico. Svetovno prvenstvo v Katowicah bo pozneje kot ponavadi, termin od 23. do 29. aprila zdaj vendarle omogoča strokovnemu štabu širši nabor kot nazadnje v skupini B, saj se bo do takrat spustil zastor nad večino evropskih klubskih končnic. Slovenska reprezentanca je sicer dvakrat nastopila na prvenstvih skupine B na Poljskem. Katowice so gostile tekmovanje drugega razreda leta 2000, v lepšem spominu risom ostaja Gdansk, ko so se štiri leta pozneje s 1. mestom uvrstili na SP elite v Avstrijo.

Seveda morajo tako prizorišče kot novi datum uradno potrditi v današnjem nadaljevanju kongresa, ne gre pa pričakovati kakšnih zasukov. Tako tudi ne pri kandidaturah Slovaške za svetovno prvenstvo 2019 ter Švice za elitno tekmovanje eno leto pozneje.

Rise pa nato z novim strokovnim štabom – zveza naj bi ga sestavila v prihodnjih tednih – čakajo prihodnje leto še kvalifikacije za olimpijske igre 2018. Tokrat ne v doslej običajnem februarskem terminu, temveč od 1. do 4. septembra. Turnir bo gostil Minsk, podobno kot nazadnje za Soči se bodo slovenski hokejisti za olimpijski vizum borili z Belorusi, Danci ter zmagovalci predkroga.