Po podvigu z risi v boj za finale

Anže Kopitar bo s selekcijo Evrope v jutrišnjem polfinalu svetovnega pokala igral proti Švedski.

Objavljeno
24. september 2016 02.39
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Toronto – Le redko že v septembrskih dneh hokej v svoji domovini doživi prav posebno pozornost. A tako je zdaj, ko Kanada živi za veliki polfinalni dvoboj svetovnega pokala z Rusijo. Med izbrano četverico pa je tudi evropska selekcija z našim Anžetom Kopitarjem, pred katero bo jutri zvečer, ob 19. uri, izziv uvrstitve v finale proti močni Švedski.

Ni nikakršna skrivnost, da prvič skupaj zbrane selekcije evropskih dežel (po šest Nemcev in Slovakov, štirje Švicarji, trije Danci, po en Avstrijec, Francoz, Danec in Slovenec) niti med stroko niti v širših krogih ljubiteljev hokeja niso šteli v krogu tistih moštev, ki bi lahko nastopilo v končnici svetovnega pokala, po 12 letih oživljenega tekmovanja s številnimi zvezdniki iz NHL. Morda gre celo za najmočnejše reprezentančno merjenje moči za naslednje štiri leta, novi svetovni pokal napovedujejo za jesen 2020, saj ni več nujno, da bi med olimpijskimi igrami prekinjali elitno severnoameriško klubsko tekmovanje, torej NHL. A kakorkoli – zdaj so v Torontu med izbrano četverico Kanada, Rusija, Švedska in selekcija Evrope. Pri slednji so tako izbrani nekateri odlični hokejisti, ki tukaj nimajo svoje državne reprezentance. Četudi so med pripravami nekaj časa potrebovali za privajanje, zdaj delujejo kot zares dobro in učinkovito moštvo. Le odlični Kanadi, udarni favoritinji tega svetovnega pokala, niso bili kos, z zmagama nad ZDA in Češko so si priigrali jutrišnji polfinale.

A ko so med pripravami po 80 minutah boja s severnoameriško selekcijo hokejistov do 23 let, torej po eni tekmi in uvodni tretjini drugega dvoboja, zaostajali z 1:9, so jim številni napovedali popolni polom v tekmovanju za svetovni pokal. Toda selektor Ralph Krueger je kot nekoč, ko je vodil senzacionalno uspešno moštvo avstrijskih serijskih državnih prvakov iz Feldkircha, za njim pa še več kot desetletje švicarsko reprezentanco, vnovič razgrnil svoje izjemne sposobnosti psihične priprave, poskrbel za pozitiven značaj slačilnice in posledično tudi kakovostni premik navzgor.

Tako je že po dveh porazih z omenjeno mlado severnoameriško selekcijo vodil svoje moštvo k zmagi na generalki pred začetkom tekmovanja s Švedsko – 6:2. In prav z rumeno-modrimi se bodo Kruegerjevi izbranci pomerili za vstop v veliki finale. »Povsem zasluženo smo v tem polfinalu in nikakor vloge favoritov ne prepuščamo Švedom,« je dejal selektor Evropejcev, ki sanja o še enem od skalpov med sicer številnimi na svoji trenerski poti. Kot najodmevneši ostaja zapisan tisti iz leta 2006, ko se je na olimpijskih igrah v Torinu veselil zmage s švicarsko reprezentanco proti Kanadi z vsemi zvezdniki iz NHL (2:0).

Tudi za kapetana evropske selekcije Anžeta Kopitarja bo jutrišnji polfinale prav poseben. Na Švedskem se je prvič uveljavil na ledeni ploskvi, zanj je bila ta skandinavska dežela, ki že dolga desetletja slovi po izjemnem delu s hokejskimi naraščajniki, odskočna deska za selitev v Los Angeles. V Kaliforniji je nato začel pisati zgodbo kot še nihče pred njim med slovenskimi hokejisti, dočakal je tudi olimpijski nastop, si nato pred dnevi s svojimi risi priigral še ene igre, čez dve leti v Koreji. Kako priljubljen je onstran Atlantika, je te dni potrdil tudi prodajalec dresov v trgovini arene v Torontu: »Seveda največ prodamo dresov kanadske reprezentance, za temi sledijo ameriški in ruski, nad pričakovanji pa gredo v prodajo tudi dresi evropske selekcije. Med njimi smo hitro prodali 30 kosov s Kopitarjevo številko 11.« Slovenec naj bi proti Švedski jutri v napadu nastopil s Slovakoma Marianom Hosso in Tomašem Tatarjem.

A za deželo prirediteljico svetovnega pokala je prvi polfinale (po srednjeevropskem času v prihajajoči noči ob 1.00) med Kanado in Rusijo pravzaprav že vrhunec tekmovanja. Gre za izjemen prestiž dveh cenjenih hokejskih šol – gostitelji stavijo na novi izjemen rod in tradicionalno samozavest, Rusi na odličnega Sergeja Bobrovskega v vratih ter velezvezdnika iz NHL, Aleksandra Ovečkina in Jevgenija Maljkina.