Po porazu na generalki Zupančič zradiral peterico

Slovenski hokejisti so na pripravljalni tekmi pred odhodom na olimpijske kvalifikacije priznali premoč »azzurrom« (1:2).

Objavljeno
29. avgust 2016 23.59
hokej
J. P.
J. P.

Bled - Generalka slovenske hokejske reprezentance pred odhodom na kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah čez dve leti v Južni Koreji, ki ga bo med četrtkom in nedeljo gostil Minsk, se izbrancem selektorja Nika Zupančiča ni posrečila, saj so morali na Bledu po podaljšku priznati premoč Italiji, ki je bila boljša z 2:1.

Bil je to dvoboj izbranih vrst, ki bosta v drugi polovici tedna lovili olimpijski vozovnici, »azzurri« se odpravljajo na pot proti Oslu. Za Zupančičevo četo je bil današnji test edini med krajšimi pripravami, ki jih je začela prejšnji teden, rezultat zato ni bil najpomembnejši, bolj je strokovno vodstvo zanimalo, kako dobro igrajo stebri moštva, tudi kapetan Jan Muršak, ki se je že pridružil soigralcem, ravno tako Robert Sabolič.

Selektor je prijateljski dvoboj začel z vratarjem Gašperjem Krošljem, v napadu preizkušal kombinacije Jan Urbas-Anže Kopitar-Žiga Pance, Ken Ograjenšek-Jan Muršak-Miha Verlič, Anže Kuralt-Aleš Mušič-Nik Pem in Žiga Pešut-Marcel Rodman-Robert Sabolič, branilske pare pa sestavil iz Sabahudina Kovačeviča in Jurija Repeta, Mihe Štebiha in Aleša Kranjca, Blaža Gregorca in Mitje Robarja ter Žige Pavlina in Luke Vidmarja.

Izjemna uvodna premoč Slovencev - gostje so prvič sprožili šele v 20. minuti - ni obrodila sadov, čeprav so bili ves čas pred nasprotnikovimi vrati in imeli za nameček celo prednost dveh igralcev več na ploskvi. Tudi del druge tretjine je bilo podobno, urok pa je vendarle prekinil prvi zvezdnik Anže Kopitar, ki je ob tretji številčni premoči v 27. minuti neubranljivo meril za domače vodstvo. Tudi v nadaljevanju je bil promet enosmeren, Krošelj je bil brez dela, na drugi strani pa Frederic Cloutier in Andreas Bernhard nista imela časa za oddih.

V tretji tretjine je med vratnice stopil Robert Kristan, ki je moral prvič na kolena v 52. minuti. Slovenci so po napaki izgubili plošček, nato pa Diega Kostnerja nepravilno zaustavili pred golom in Italijan je izkoristil ponujeno darilo, kazenski strel, z njim pa izsilil podaljšek, saj sta se dva naslednja napada gostiteljev končala z zadeto vratnico. Dodatnega dela je bilo bliskovito konec, že po desetih sekundah, ko je zadel Simon Kostner. Nato sta moštvi po dogovoru selektorjev izvajali še kazenske strele, uspešnejši so bili domači, zadela sta Sabolič in Jan Urbas.

Po tekmi je selektor Zupančič določil ekipo, ki se bo v Minsku merila s Poljsko, Dansko in Belorusijo in skušala osvojiti prvo mesto na turnirju, ki edino vodi na olimpijske igre. S seznama je selektor črtal peterico: branilca Žigo Pavlina in Klemna Pretnarja ter napadalce Andreja Hebarja, Žigo Pešuta in Erica Panceta.

V Minsk tako potujejo vratarji Robert Kristan, Gašper Krošelj in Luka Gračnar, branilci Blaž Gregorc, Luka Vidmar, Mitja Robar, Miha Štebih, Sabahudin Kovačevič, Jurij Repe in Aleš Kranjc ter napadalci Anže Kopitar, Jan Muršak, Robert Sabolič, Marcel Rodman, Jan Urbas, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Aleš Mušič, Žiga Pance, Miha Verlič in Nik Pem. Žiga Jeglič in Rok Tičar se bosta pridružila ekipi pred odhodom oziroma v Belorusiji.

Slovenija : Italija 1:2 (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)

Športna dvorana, gledalcev 600, sodniki Trilar, Zrnič, Rakovič, Bergant (vsi Slo).

Strelci: 1:0 - Kopitar (Kovačevič, 26), 1:1 - D. Kostner (52 - PS), 1:2 - S. Kostner (61).

Kazenske minute: Slovenija 8, Italija 16.

Slovenija: Krošelj, Kristan; Kovačevič, Repe, Urbas, Kopitar, Ž. Pance; Štebih, Kranjc, Ograjenšek, Muršak, Verlič; Gregorc, Robar, Kuralt, Mušič, Pem; Pavlin, Vidmar, Pešut, M. Rodman, Sabolič.