Poslej odločno po točke, drugače bo cirkus

Slovenija proti favoritom iz Rusije pokazala precej več kot na ponesrečeni sobotni premieri z Belorusijo.

Objavljeno
03. maj 2015 21.40
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ostrava – Po uvodnem koncu tedna na svetovnem prvenstvu slovenska hokejska reprezentanca še nima točk(e), precej bolj boleč je bil sobotni spodrsljaj proti Belorusom kot včerajšnji s favoriti iz Rusije. Danes je za rise prost dan, naslednja tekma bo jutri ob 20.15 proti Slovaški, ko se bo po virozi k moštvu vrnil Jan Urbas.

Četudi poraz na prvi tekmi od skupno sedmih v koledarju uvodnega dela prvenstva še zdaleč ne more biti usoden, je ta sobotni proti Belorusom pomenil razočaranje in sprožil takojšnje ukrepe pri postavi. Selektorja Matjaža Kopitarja je razjezil mlačen pristop risov, omenil je tudi, da v igri pogreša marsikaj od tistega, kar je moštvo uigravalo v pripravljalnih dneh. Resda je v zadnji tretjini izboljšalo vtis, a beloruski oreh je že tradicionalno trd. Risi so ga, ko gre za pomembne zgodbe, strli le enkrat, v kvalifikacijah za OI v Sočiju.

Včerajšnja ovira pa je bila nato še višja. Nasproti so stali ruski hokejisti, branilci lovorike z lanskega prvenstva v Minsku in tudi zdaj favoriti za zlato. Resda Slovenija v primerjavi z »zbornajo komando« ni več takšna hokejska palčica kot nekoč, v zadnjih dveh dvobojih se ji je povsem spodobno uprla (4:6 na SP 2011 ter 2:5 lani na OI), vseeno pa včeraj ni bilo pričakovati prav zrele priložnosti za nadomestitev izgubljenega sobotnega plena.

V vratih je pričakovano včeraj Luka Gračnar zamenjal Roberta Kristana, tradicionalno udarnega čuvaja mreže slovenske izbrane vrste, ki pa na premieri ni čaral tako, kot smo vajeni. Ker pa je bilo do začetka velikega dvoboja z Rusijo od sobotnega konca tekme z Belorusi komaj slabih 18 ur, je bila ta menjava logična. Selektor je uresničil napovedi o številnih spremembah, med napadalnimi trojkami je ostala le naveza Tičar-Jeglič-Sabolič, v udarni napad se je k Anžetu Kopitarju in Janu Muršaku preselil kapetan Tomaž Razingar.

Vendar pa prve minute nikakor niso napovedovale kakovostnega zasuka navzgor, takrat se je uresničevala črna slutnja našega vodilnega zvezdnika Kopitarja, ki je po sobotni premieri poudaril pomembnosti zbranosti in pristopa: »Če bomo igrali tako slabo kot v prvih dveh tretjinah proti Belorusiji, bo sledil polom …« In res se včerajšnja predstava še niti ni dobro začela, že je Rusija po petih minutah vodila z 2:0. Gola pa je dosegla v presledku pičlih 36 sekund! Spomini so pri priči ušli na slovensko olimpijsko premiero, ko je v Sočiju Slovenija prav proti Rusiji po štirih minutah zaostajala že z 0:2. A pozneje so tako kot tokrat tudi risi pokazali kremplje in zobe, sledil je že znani scenarij z odmevno uvrstitvijo v četrtfinale …

Močna strela našega prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja in Žige Panceta, najboljšega Slovenca na včerajšnji tekmi, sta obrodila sadove za dva slovenska gola, tretjega je prispeval uigrani napad s strelcem Robertom Saboličem, ki je kot napadalec Sparte iz Prage na Češkem med najbolj prepoznavnimi slovenskimi obrazi na prizorišču.

Za veliki zasuk je slovenski vrsti zmanjkalo moči, spretnosti, predrznosti, prikazano v 40 minutah proti tekmici najvišje ravni pa vendarle sproža vedrino v pričakovanju naslednjih tekem. Tako kot v Sočiju je namreč za Rusijo pred slovenskimi hokejisti tekma s Slovaško.

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: »Le uvodna tretjina nikakor ni bila na želeni ravni. Obenem pa vtis o všečni igri ne bo dovolj, če ne bo tudi kakšne točke. Drugače bomo spet imeli cirkus. A kakorkoli, zdaj se bomo na prosti dan umirili, pripravili za torkovo nadaljevanje prvenstva, k moštvu se bo po virozi vrnil Jan Urbas, razmisliti moram tudi o vratarjih. Priznajmo si, da niti Robert Kristan niti Luka Gračnar na teh tekmah nista bila brezhibna.«

Anže Kopitar, napadalec: »V naši igri je bilo več sproščenosti kot v soboto, posledično tudi priložnosti v tekmečevi tretjini. Dobre poteze moramo še nadgraditi, napake, po katerih smo prejemali gole, pa odpraviti.«

Oleg Znarok, selektor Rusije: »Najprej moram čestitati fantom za novo zmago, z igro, predvsem pri obrambnih nalogah, pa nisem prav zadovoljen. Ne smemo si dovoliti, da nam Slovenija zabije tri gole.«