Poslovil se je Jean Béliveau, ikona kanadskega hokeja (VIDEO)

Kar dvajset let je bil v ligi NHL zvest Montrealu, leta 1998 so ga izbrali za sedmega najboljšega hokejista vseh časov.

Objavljeno
03. december 2014 08.11
CANADA-OBIT/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Montreal - Hokejski svet onkraj »luže« (vnovič) žaluje, saj se je 84. letu starosti poslovil veliki Jean Béliveau, nesporna klubska legenda Montreala, pri katerem si je v ligi NHL kruh služil kar dvajset sezon (v letih od 1950 do 1971). V tem času se je desetkrat dokopal tudi do Stanleyjevega pokala, hokejsko »nesmrtnost« pa si je zagotovil leta 1972, ko so ga sprejeli v dvorano slavnih.

V najmočnejši ligi na svetu je odigral kar 1125 dvobojev, kar ga na večni lestvici uvršča na tretje mesto, in kot pravi ostrostrelec prispeval kar 1219 točk (drugo mesto, zgolj za Gordiejem Howom) za 507 golov in 712 podaj. Nastopil je na kar štirinajstih tekmah zvezd lige NHL, leta 1998 pa so ga postavili na sedmo mesto v izboru stotih največjih hokejistov vseh časov. Številni ga imajo tudi za najboljšega centra v zgodovini lige, njegovo številko 4 so pri Montrealu »upokojili« že davnega leta 1971.

V zadnjih dveh desetletjih se je boril s številnimi zdravstvenimi težavami. Ob prelomu tisočletja so mu odstranili tumor, leta 2010 pa ga je zadela možganska kap.

»Bil je zvezda vseh zvezd. Navijači so oboževali njegov igralni slog, še bolj pa so ga spoštovali zavoljo njegove humanosti, ponosa, s katerim se je loteval posla, in odličnih standardov, ki jih je postavil. Bil je sinonim za eleganco in vrhunskost. Še 40 let po upokojitvi je bil sprejet z enakim spoštovanjem, kjer koli se je pojavil. Druge je navdihoval s svojo ljubeznijo do hokeja, ki je bila njegova zaščitna znamka - in vedno bo,« se je velikemu Kanadčanu poklonil komisar lige Gary Bettman.