Predsedstvo prižgalo zeleno luč za Zupančiča

V štabu risov novinec le Ivo Jan. Nova vodstva mlajših selekcij. Žiga Jeglič in Rok Tičar očitno ostajata v KHL.

Objavljeno
11. junij 2015 00.44
Žiga Jeglič.Trening hokejske reprezentance v Ljubljani 17. aprila 2015
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Predsedstvo Hokejske zveze Slovenije je potrdilo predlog strokovnega sveta o Niku Zupančiču za novega selektorja risov. Novinec na reprezentančni klopi bo njegov pomočnik Ivo Jan, v strokovnem štabu – pričakovano – ostajata Gaber Glavič in Aleš Burnik. Precej pa je sprememb pri vodstvih mlajših reprezentančnih selekcij.

V hokejski Evropi je včeraj odmeval odstop češkega selektorja Vladimirja Ružičke, ki ni več želel nadaljevati poti ob obtožbah, češ da je kot klubski trener prejemal podkupnine, za slovensko hokejsko srenjo pa je bila včeraj krepko bolj pomembna seja predsedstva zveze. Za konec sezone bo še odmevnejši letni zbor skupščine v torek, 30. t. m., ko naj bi »udarila« tudi opozicija in poskusila zamenjati sedanjo oblast predsednika Matjaža Rakovca in generalnega sekretarja Dejana Kontreca.

Sodeč po včerajšnjem temeljitem sestanku predsedstva pa so smernice vodstva povsem začrtane, ta čas si ne gre predstavljati novih revolucionarnih zasukov. Poleg imenovanja Zupančičevega štaba bosta selekcijo do 20 let poslej vodila Jaka Avgustinčič in Dejan Varl, izbrano vrsto do 18 let Mitja Kern in Gorazd Rekelj, najboljše slovenske hokejiste do 16 let pa Jaka Adlešič in Aleš Sodja.

Dosedanji glavni trener risov Matjaž Kopitar je postal skupaj z Edom Terglavom in Murajico Pajičem strokovni sodelavec zveze, Zupančiča je v strokovnem svetu zamenjal Tomaž Vnuk, svet bo sicer vodil Gorazd Drinovec. Ob včerajšnjih odločitvah je vsekakor razveseljiva vrnitev dolgoletnih reprezentantov k delu zveze in kajpak je upati, da bo v prihodnje dejansko v slovenskem hokeju odločilna vloga pripadala strokovnjakom.

Seveda pa bo za naše najboljše hokejiste pomembno, da bi se še naprej uveljavljali v kakovostnih ligaških tekmovanjih. Rok Tičar in Žiga Jeglič si seveda še naprej želita nadaljevati v KHL, po včerajšnjih novicah iz Bratislave je pred obema tudi naslednja sezona pri Slovanu. Čeprav je bilo tudi med zadnjim svetovnim prvenstvom precej govoric o odhodu slovaškega kluba iz odprtega ruskega prvenstva, bo sodeč po zadnjih navedbah v bratislavskem dnevniku Novy Čas moštvo Slovana še naprej igralo v KHL.

Jeglič nam je tako včeraj potrdil, da mu je tudi menedžer poslal spodbudne novice. Botroval naj bi jim celo uspešen obisk predsednika slovaške vlade Roberta Fica pri Vladimirju Putinu, ne gre dvomiti o možnosti nove denarne injekcije iz bogatega ruskega prostora, Jeglič, ki skupaj s hokejisti iz Kranja že dva tedna vadi za novo sezono, pa je ob tem dejal: »Res bi bilo lepo, če bi se uresničile te zadnje napovedi o novi sezoni med rusko elito.« Končno odločitev bodo pri Slovanu razgrnili v prihajajočih dneh, najpozneje do torka (16. t. m.), kajti takrat bo žrebanje sporeda za slovaško extraligo, kamor bi se vrnil klub iz Bratislave, če ne bi zbral vsaj 12 milijonov evrov proračuna za KHL. Sicer ima klub za novo sezono podpisane pogodbe z osmimi igralci, načeloma je dogovorjen še s petimi in v tej skupini sta tudi slovenska reprezentanta. Na prvem seznamu želenih okrepitev pa so še štirje hokejisti, vsi z izkušnjami iz slovaške izbrane vrste: branilca Ivan Švarny in Milan Jurčina ter napadalca Marek Viedensky in Rastislav Špirko.