Prihod Maljgina za gorenjske nostalgike

Hokej: Lustenau z nekdanjim ruskim ljubljencem Podmežakle danes in jutri pri nas. 

Objavljeno
30. september 2017 02.07
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana, Jesenice – Zadnji dnevi so v tabora hokejistov Jesenic in Olimpije ter med njihove privržence prinesli optimizem pred nadaljevanjem sezone, saj sta se obe slovenski moštvi zasidrali v zgornji polovici udeležencev alpske lige. Pred vrati pa je pisan konec tedna, pred katerim se v Podmežakli veselijo prav zanimivega snidenja.

Dvakratni gost slovenskih moštev bo Lustenau, ambiciozno moštvo s Predarlskega, najbolj zahodne avstrijske zvezne dežele, ki tradicionalno na tej ravni tekmovanja, torej v AHL, meri na najvišja mesta. Zaradi omejenosti proračuna in pretirane oddaljenosti od večine prizorišč pa ne sili v EBEL, najvišji hokejski razred v regiji. Ta klub bi bržkone raje vstopil v švicarsko soseščino, a v deželi, kjer se ponašajo z za razred kakovostnejšim in odmevnejšim ligaškim tekmovanjem od avstrijskega, pač nimajo prostora še za tuje klube. Ne preseneča pa, da je tako prav Lustenau našel okrepitev v Švici, in sicer pri ruski družini Maljgin, katere priimek že dobri dve desetletji na Jesenicah izgovarjajo s posebnim spoštovanjem.

Albert Maljgin se je v tisti sezoni 1992/93 s številnimi goli in imenitnimi akcijami zapisal med najboljše tuje hokejiste doslej v Podmežakli, za armado privržencev železarske rdeče barve ostaja zlasti v spominu dosežek z ene finalne tekme, ko je velikim tekmecem iz Tivolija, takrat s kakovostno zasedbo severnoameriških okrepitev, zabil kar pet golov. Njegov delež pri drugem naslovu Jeseničanov v samostojni Sloveniji je bil izjemen, na dlani pa je takrat bilo, da ga ne bo mogoče zadržati. Odtlej se je preselil v Švico in tam tudi ostal, dokler ni pred to sezono sprejel vlog športnega direktorja ter obenem tudi drugega trenerja moštva iz Lustenaua. Njegov sin Dmitrij pa se je z njim z ledenih ploskev dežele čokolade in natančnih ur preselil na Predarlsko.

Železarji so se nazadnje veselili gladke zmage v Brunicu, ljubljanski zmaji so se po uspešnem dvojčku ob prejšnjem koncu tedna ogrevali za novi nalogi v sicer zelo živahnem urniku: drevi bodo namreč gostovali v Cortini d'Ampezzo, že jutri pa nato ob 20. uri v Tivoliju gostili Lustenau. To avstrijsko moštvo bo tako danes že gostovalo na Jesenicah, ob 18. uri, običajni za sobotne hokejske dogodke v Podmežakli.