Risi z odličnim Krošljem spet pretrd oreh za severne sosede

Slovenski hokejisti so zmagovalci »evropskega izziva« v Tivoliju, potem ko so na zadnji tekmi s 3:1 premagali Avstrijo.

Objavljeno
08. november 2014 14.01
Posodobljeno
08. november 2014 16.00
Hokej
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Na tivolskem ledu se je z derbijem med Slovenijo in Avstrijo končal turnir evropskega izziva. Po zmagah nad Japonsko, Belorusijo in nazadnje še Avstrijo so ga osvojili varovanci Matjaža Kopitarja. Risi so bili v odločilni tekmi danes od severnih sosedov boljši s 3:1.

Za zmago Slovenije sta zadela Sabahudin Kovačević v četrti ter Ken Ograjenšek v 11. in 39. minuti, v vratih je blestel Gašper Krošelj s kar 39 obrambami, najboljši igralec tekme pa je postal Luka Vidmar.

Selektor Matjaž Kopitar v moštvo ni vključil poškodovanih Jana Urbasa in Anžeta Kuralta. Urbas si je ob zmagi nad Belorusijo poškodoval prepono in je tekmo izpustil iz preventivnih razlogov, Kuralt pa si je gleženj poškodoval že na prvi tekmi proti Japonski. Poleg tega je zbolel Aleš Kranjc, manjkal pa je tudi član prvega napada Robert Sabolič, ki je po dogovoru s klubom prišel le na tekmo z Belorusijo, se predstavil v dobri formi, vendar se moral hitro vrniti na Češko. Kopitar je tokrat med vratnici poslal Gašperja Krošlja, priložnost je dobil tudi 20-letni napadalec Olimpije Aljaž Uduč.

Navijačem ni bilo treba dolgo čakati na prvi zadetek v Tivoliju. Po živahnem začetku in pritisku Avstrijcev sta v četrti minuti že padla kar dva gola. Risi so do vodstva z 1:0 prišli po akciji Žige Panceta in Davida Rodmana, s strelom an drugo vratnico pa je avstrijskega vratarja premagal Sabahudin Kovačević. A veselje ni dolgo trajalo, komaj 15 skeund pozneje je na drugi strani klonil Krošelj. V hitrem napadu so Avstrijci pripravili odgovor in izenačili prek Briana Leblerja. V nadaljevanju so bili razpoloženi slovenski branilci, proti vratom sta neuspešno streljala tudi Mitja Robar in Miha Štebih. V 11. minuti se je znova izkazal mladi Ken Ograjenšek, ki je po akciji Boštjana Goličiča in Robarja v mrežo pospravili odbiti strel in poskrbel za novo vodstvo. Domači so imeli ob koncu prvega dela igralca več na ledu, a priložnosti niso izkoristili. Razmerje v strelih po prvi tretjini: 8:6.

V drugi tretjini se je z nekaj pogumnimi obrambami izkazal Krošelj, nevarni pa so bili na drugi strani tudi risi, ko sta poskušala Luka Vidmar in Goličič. Slovenskim hokejistom se je znova ponudila priložnost z igralcem več, a tudi drugi »power play« je ostal neizkoriščen, prav tako tretji, ne pa tudi četrti, tri minute pred koncem druge tretjine. Znova se je izkazal Ograjenšek, za 3:1 je s strelom pod prečko zabil za zaključek akcije Korena in Goličiča ter poskrbel za pomembno vodstvo pred zadnjim delom. Razmerje v strelih po drugi tretjini: 20:11.

V zadnji tretjini so kajpak bolj pritisnili Avstrijci, a odlični Krošelj jim je sivil lase. Risi so strnili obrambo, tudi ob priložnostih gostov z igralcem več so bila slovenska vrata zaklenjena. Krošelj se je izkazal v 54. minuti, ko je bil pred njim sam Benjamin Pertik, slovenski vratar pa je plošček odbil čez gol. Tudi v slovenskem napadu je bilo še nekaj zrelih priložnosti, Ograjenšek je bil blizu trojčka golov, ko je nekaj minut pred koncem stresel prečko. Krošelj je bil zanesljiv vse do zadnjih minut avstrijskega pritiska, a ostal pri le enem prejetem zadetku, in bil z 39 obrambami eden od glavnih junakov zmage.

»Zadovoljen sem s pristopom, tako kot zmeraj. Odigrali smo kljub težavam, ne spomnim se, kdaj smo imeli nazadnje toliko težav s poškodbami. A ostali fantje so stopili v njihove čevlje, izkoristili svoje priložnosti, nekateri bolj, drugi manj. Moramo vedeti, da nimamo kdo ve kako širokega izbora. A vsak, ki pride, je seznanjen s svojo nalogo in vsi jo z veseljem opravljajo. Že to, da se vsak trudi po najboljših močeh, je včasih dovolj in spodbudi druge, da dajo od sebe svoj maksimum,« je po tekmi povedal selektor Kopitar.

Prijateljski turnir evropskega izziva (EIHC):

Slovenija - Avstrija 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Dvorana Tivoli, gledalcev 2.000, sodniki Aleš Fajdiga, Milan Zrnič – glavna sodnika, Matjaž Hribar in Gašper Jaka Zgonc

Strelci: 1:0 Kovačević (Pance, D. Rodman, 4.), 1:1 Lebler (Ganahl, Koch, 4.), 2:1 Ograjenšek (Robar, Goličič, 11.), 3:1 Ograjenšek (Koren, Goličič, 39., PP1).

Kazenske minute: Slovenija 6, Avstrija 12

Lestvica:

1. Slovenija 3 3 0 0 0 9:2 9

2. Avstrija 3 2 0 0 1 9:6 6

3. Japonska 3 1 0 0 2 6:10 3

4. Belorusija 3 0 0 0 3 4:10 0