Prvi točki na tujem za svetlejšo prihodnost

Olimpija je po kazenskih strelih zmagala pri favorizirani Vienni. Sledi zahteven konec tedna.

Objavljeno
16. november 2014 23.07
HDD Telemach Olimpija - HC Orli Znojmo Na sliki po prvem golu ki ga je dai Hunter Bishop (9). Ljubljana 19. 09.2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Dunaj – Olimpijini hokejisti od septembrskega uvoda v sezono razširjene avstrijske lige do včerajšnjega večera še niso okusili veselja zmage na tujem. Sinoči pa so se veselili pri enem od najresnejših kandidatov za vrh in tako popravili vtis po prelahko zapravljeni priložnosti za kaj več od osvojene točke na zadnji domači tekmi z Dornbirnom.

O kakovostni razliki med Vienno Capitals in Telemachom vsaj v zadnjih dveh sezonah ne gre dvomiti. Tehtnica se bo po vseh parametrih nagnila na stran moštva iz avstrijske metropole, tudi denarni vložek je med moštvoma neprimerljiv, predvsem v ligaškem delu sezone je dunajsko moštvo močno, nenazadnje je tudi vodilno v tekmovanju. Res pa so prav Dunajčane ljubljanski hokejisti že nekajkrat presenetili in prav to se jim je z izjemno bojevitim pristopom posrečilo tudi včeraj.

»Vdaje ne bo, z garaškim pristopom bomo poskusili doseči kar največ,« je Olimpijin trener Fabian Dahlem napovedal pred tekmo. In ne glede na spoznanje, da tivolsko moštvo že dolgo, pravzaprav od začetka sezone, biva na dnu lestvice EBEL, je nemški strokovnjak prepričan o vzpenjajoči se igri in napredovanju posameznikov. Seveda pa mu je žal številnih zapravljenih priložnosti, saj bi po vsem prikazanem v teh dveh mesecih imeli lahko vsaj kakšno točko več in bi tako na lestvici ohranjali tesnejši stik s tekmeci.

V prvih dveh tretjinah so zmaji igrali bolj disciplinirano kot v prejšnjih predstavah, gostiteljem le redko omogočali nevaren manevrski prostor, uvodni gol pa so prejeli po pravzaprav edini dotedanji napaki. Olimpija se je tokrat uspešno ubranila tudi dvakrat v trenutkih tekmečeve številčne premoči, kar ni ravno njena odlika. A kakorkoli – vodstvo je očitno vlilo moči domačemu moštvu, ki je v zadnjih dvajsetih minutah silovito napadlo, kar je takrat jasno potrdilo tudi razmerje v strelih – 21:3! Goste je reševal tudi zanesljivi Andy Chiodo v vratih, a obenem so se metali pod ploščke, garali vsaj za prvo točko na tujem v sezoni ter zalili favorite s hladno prho, ko so v pičlih dveh minutah izid zasukali. Zmajem se je nasmihala celo zmaga po rednem delu, a Dunajčani so se le rešili s točko. Olimpija pa se je po negotovem in izenačenem podaljšku pozneje bolje odrezala pri kazenskih strelih in jih tudi izvedla precej bolj zbrano kot nazadnje v petek na tivolskem ledu.

Pred ljubljanskimi hokejisti je zdaj nekaj dni umirjene priprave za naporen konec tedna, ko bodo najprej v soboto gostovali v Innsbrucku in nato še dan pozneje v Salzburgu, pri moštvu, ki podobno kot Vienna vedno meri zgolj na vrh.

Boštjan Groznik, branilec Telemacha Olimpije: »To zmago smo si zaradi garaškega pristopa zares zaslužili. Seveda ni bilo preprosto, reševal nas je tudi sijajni Andy v vratih, a vseeno smo našli pot k uspehu. Pred nami so tri gostovanja zapored. Ne smemo se ozirati na lestvico, temveč moramo razmišljati o disciplini na ledu in tudi kakovostnem vzponu naše igre.