Risi brezhibno čez prve tri pasti pred zimo

Po zmagah nad Poljsko in Avstrijo naša hokejska reprezentanca v Katowicah ugnala tudi Korejo.

Objavljeno
07. november 2015 22.45
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Katowice – Slovenska hokejska je brezhibno štartala v novo sezono. Po uvodnih skalpih reprezentanc Poljske in Avstrije je za konec turnirja na poljskem jugu, kjer bo aprila prihodnje leto nastopila na svetovnem prvenstvu skupine B, ugnala še izbrano vrsto Koreje. Prav z vsemi tekmicami, kot tudi z Italijo in Japonsko, pa se bo na omenjenem tekmovanju pomladi potegovala za vrnitev v najvišji razred.

Če bi sodili po jutru, bo v novi sezoni slovenski hokejski dan lep. Težko je seveda temeljito ocenjevati konkurenčnost tako naše izbrane vrste kot tudi tekmic, potem ko so se vse skupaj predstavile prvič v sezoni, a že zdaj je jasno kljub nekaterim črnogledim pogledom v hokejskih krogih na Slovenskem, da je med risi še vedno močno navzoč izjemen pristop z voljo na najvišji ravni, ko se akterji iz svojih klubov preselijo k reprezentančnemu izzivu.

Tako so se igralci svojemu novemu selektorju Niku Zupančiču predstavili v prav spodbudni luči, gotovo se vsi skupaj že veselijo tudi naslednjega zbora za februarski turnir v Avstriji. Takrat bodo gotovo severni sosedje risom poskusili vrniti za boleč poraz v teh dneh na Poljskem (1:5), po katerem si je Slovenija že zagotovila prvo mesto na turnirju. A potrdila ga je včeraj z lepo predstavo predvsem v zadnji tretjini, ko ni bilo več dvoma o zmagovalcu. Pot k novim točkam sta odprla izkušena reprezentanta David Rodman, ki se uspešno vrača po poškodbi, ter Žiga Jeglič, izjemen adut Slovana iz Bratislave v KHL, nato sta se med strelce vpisala še obetavni Blejec s češke hokejske scene Jurij Repe in Miha Pesjak, tokrat med risi edini jeseniški akter iz INL. Slovenski strokovni štab se je tako dobro spoznaval tudi s sposobnostmi širše baze, jasno pa je, da bo kot ponavadi februar že opazneje namenjen uigravanju moštva za svetovno prvenstvo. In takrat bo Slovenija z Rokom Tičarjem, Blažem Gregorcem, Robertom Saboličem, morda tudi Janom Muršakom, ter drugimi gotovo še močnejša.

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Seveda se tretji dan turnirja že pozna utrujenost, vseeno pa me naši hokejisti s pristopom še zdaleč niso razočarali. Prav zadovoljni lahko zapuščamo ta turnir, poleg treh zmag veliko štejeta tako moštveni duh kot tudi preizkus za nekatere mlajše, ki do zdaj še niso imeli prav veliko priložnosti za nastop v članski reprezentanci. Ta zadnja tekma pa še zdaleč ni bila lahka. Kot smo pričakovali, so bili tekmeci drsalno zelo močni in agresivni, sodniški kriterij pa je bil zaradi pretiranega števila izključitev prav nenavaden. A s sodniki se zdaj nočem obremenjevati, predvsem sem vesel dobro opravljenih nalog naših igralcev na tem prvem zboru v sezoni.«