Risi oskubili tudi ponosne francoske peteline

Turnir v Innsbrucku: Nik Zupančič se je v petem selektorskem nastopu veselil zmage št. 5.

Objavljeno
13. februar 2016 00.08
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Innsbruck – Slovenska hokejska reprezentanca se je tako kot na posrečeni petkovi premieri z Avstrijo tudi včeraj veselila zmage, tokrat proti dolgoletni članici izbrane svetovne elite, Franciji. Za slovo od turnirja na Tirolskem, zadnjega v sezoni pred aprilskim svetovnim prvenstvom, se bo naša izbrana vrsta danes (že ob 12.30) pomerila s slovaško selekcijo.

Včerajšnja peta ovira v tej sezoni je bila za slovensko vrsto najvišja. Po tekmecih na turnirju v Katovicah, novembra lani – Korejcih, Poljakih in Avstrijcih – ter petkovem dvoboju z gostitelji v Innsbrucku je bil pred risi lov na francoske peteline, že dolgo stabilne člane najvišjega svetovnega razreda. Tudi ti podobno kot Slovenci na tem turnirju nimajo še vseh najboljših, a s svojo selekcijo vedno znova presenečajo, tako da ni bilo dvoma, da rise čaka zahtevna naloga. A novi selektor se je v petem nastopu v tej vlogi veselil zmage št. 5!

Že uvodne minute so razkrivale zbrano in obenem želeno agresivno postavitev slovenske igre, v kateri vidni delež ne pripada le trem najbolj cenjenim risom iz KHL – Janu Muršaku, Žigi Jegliču in Roku Tičarju –, temveč tudi valu manj izkušenih, ki so že uspešno napovedali boj za vizum za udarno postavo na prvenstvu na Poljskem čez dobra dva meseca.

Muršak je z močnim strelom v vratnico napovedal novo aktivno predstavo slovenskega moštva, nato pa je lep Pancetov prodor okrog vrat z vodilnim golom kronal Aleš Mušič, na tem turnirju eden od sedmih risov iz domačega okolja. Med Francozi je več tistih, ki si hokejski kruh služijo v svojem ligaškem tekmovanju, a tudi pri njih gre za pisano zasedbo z igralci delodajalcev iz Švice, Nemčije, Švedske, Finske, Madžarske, Norveške.

Kako nevarni so lahko francoski hokejisti, pa so hitro potrdili ob nekajkratnem padcu v igri slovenske reprezentance. Ta si je resda po lepih akcijah vedno znova prigarala vodstvo, a si je obenem v drugi tretjini privoščila nekaj »lukenj« pred svojimi vrati, ki jih niti zanesljivi Robert Kristan ni mogel krpati. Zadnjih dvajset minut pa je postreglo spet s takšno igro, ki razkriva smiselnost, rep in glavo, in pomeni uresničitev selektorjevih načrtov.

In četudi bodo risi danes igrali s slovaško reprezentanco B – udarno moštvo selektorja Zdena Cigerja nastopa na turnirju v domovini –, se bodo morali spet zelo resno lotiti nalog. Povrhu tokrat na ledu ne bo slovenske trojice iz KHL, pred katero je hitra vrnitev v Bratislavo in Moskvo zaradi priprave na končnico. V vratih Slovenije bo za slovo od turnirja Luka Gračnar.

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Tudi ta predstava naših hokejistov tako kot premiera z Avstrijo si zasluži pozitivno oceno. A v športu si po vzponih hitro lahko sledijo padci, kar so fantje hitro lahko spoznali v drugi tretjini. Takrat jim je nekajkrat popustila zbranost, kar so tekmeci kaznovali. A zame je zelo pomembno, da je naše moštvo prikazalo značaj in željo po zmagi, za kar je bilo ob koncu z izidom tudi nagrajeno.«

Jan Muršak, kapetan: »Tekma je pokazala, kako močna je lahko naša reprezentanca v trenutkih popolne zbranosti in agresivnega pristopa. Zato sem tudi optimist v pričakovanju vrnitve v skupino A svetovnega hokeja. Seveda sem se moral hitro privaditi na malce drugačno igro od tiste pri klubu, a hujših težav ni bilo.«

Innsbruck, turnir evropskega izziva

Slovenija - Francija 4:3 (1:0, 2:3, 1:0)

(Mušič 12., 42., Tičar 33., 36.; Lamperier 26., 36., Claireaux 47.)