Risi pred lovom pokazali ostre kremplje

Slovenska hokejska reprezentanca na zadnji domači pripravljalni tekmi za SP gladko ugnala Japonsko.

Objavljeno
17. april 2016 01.52
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Če bo slovenska hokejska reprezentanca tudi čez en teden delovala tako zanesljivo kot sinoči na Jesenicah, se ji vsekakor obeta uspešen začetek svetovnega prvenstva skupine B. Od 23. do 29. tega meseca se bo v Katovicah na Poljskem potegovala za vrnitev med izbrano elito. Na zadnji pripravljalni tekmi doma je gladko, s 4:0, ugnala Japonsko.

Ko je iz zvočnikov Podmežakle malce pred začetkom včerajšnje pripravljalne preizkušnje naših risov odmevalo Finalno odštevanje, znamenita skladba švedske skupine Europe, so misli navzočih v dvorani, skupaj s tistimi na ledeni ploskvi, zares odhajale k odštevanju – do svetovnega prvenstva skupine B, osrednjega cilja slovenske izbrane vrste v tej sezoni, je bil namreč sinoči le še en teden. Na pot bodo odšli že v torek, v Budimpešti bodo vadili in se nato v sredo pomerili z domačo reprezentanco, ki je včeraj ugnala Avstrijo s 3:1. Prav v soboto, uvodni dan šampionata, pa se bodo pomerili z Japonsko. In sodeč po videnem sinoči ni dvoma o favorizirani vlogi Zupančičeve vrste.

Pripravljalnih tekem seveda le ne gre povsem primerjati s tistimi za točke, a vsekakor je še naprej v tej sezoni po prihodu Zupančiča na mesto prvega moža reprezentančne klopi (pred tem je pet sezon pomagal selektorju Matjažu Kopitarju) najbolj pomembno, da je skupaj z igralci ohranil ta izjemni moštveni duh – v primerjavi s klubsko sceno, kjer je slovenski hokej daleč od vrha najodmevnejšega regionalnega tekmovanja. Nastopi reprezentance pogosto ponujajo tudi užitek ob posameznih kakovostnih vložkih in paleti ustvarjalnosti. Pa ne le v izvedbi naših znanih udarnih asov, med katerimi zdaj nekatere pogrešamo zaradi poškodb, temveč tudi novih obrazov. Tako se je Benjamin Nik Simšič sinoči že vpisal med strelce, celjski up Žan Jezovšek si je priboril vizum za pot na Poljsko, v branilski navezi z izkušenim Blažem Gregorcem lepo dela učenec blejske šole Jurij Repe. Za Gašperja Krošlja, ki ga je v zadnjih dneh mučilo vnetje sinusov, v vratih prav veliko dela ni bilo, skupaj z drugima slovenskim čuvajema mreže za prihajajoče prvenstvo, Robertom Kristanom in Andrejem Hočevarjem, ponuja precej zanesljivosti in izkušenj.

Slovenski hokejisti so v zadnjih letih pogosto igrali z japonskimi na različnih tekmovalnih ravneh, ne nazadnje se bodo z njimi pomerili tudi na sobotni premieri v Katovicah. A le redko so bili proti njim tako premočni kot včeraj v Podmežakli, ko je 800 navzočih na tribunah večkrat glasno zaploskalo domiselnim potezam in lepim golom. Pred risi je današnja prosta nedelja, na ledu se bodo zbrali spet jutri, po sredini preizkušnji v Budimpešti pa bodo vse usmerili k sobotnemu startu na SP.

Jan Urbas, kapetan Slovenije: »Poskusili smo igrati zbrano in preudarno vseh 60 minut, kar je tudi lepa popotnica za prihajajoče zadnje priprave in tudi nato za prvenstvo. Seveda smo veseli sleherne zmage in spodbudne igre. Nekaj sprememb na ledu glede na zadnja leta je vidnih, a prav velikih razlik med načinoma vodenja ter postavitve sedanjega in prejšnjega selektorja ni, saj sta že prej oba delala skupaj.«