Risi spet za razred boljši od severnih sosedov

Naša reprezentanca prepričljivo štartala na turnirju v Innsbrucku. Zupančič: Jasno sporočilo pred SP.

Objavljeno
12. februar 2016 00.14
Siniša uroševič
Siniša uroševič
Innsbruck – Hokejisti slovenske reprezentance so imenitno začeli zadnji turnir sezone pred aprilskim svetovnim prvenstvom skupine B in spet, v slogu zadnjih let, ugnali Avstrijce. Tokrat na njihovem ledu! Danes se bo Slovenija, ob 16.30, pomerila s Francijo, Matijo Pintariča pa bo v vratih zamenjal Robert Kristan.

Olimpijsko mesto se zaradi začetka hokejskega turnirja štirih reprezentanc ni prav pretirano vznemirjalo. Precej več časa v teh dneh domačini namenjajo svetovnemu prvenstvu v bobu in skeletonu na progi v bližnjem Iglsu. Blizu je tudi skakalnica, na kateri si je pred dobrim mesecem Peter Prevc na stežaj odprl dveri k prestižni skupni zmagi na novoletni turneji, nekaterim iz slovenskega reprezentančnega tabora pa je spomin uhajal na lep večer izpred desetih let, ko so si prav tu risi nazadnje priborili obstanek na svetovnem prvenstvu elitnega razreda.

V slogu zelo ugodne bilance z Avstrijci v novi dobi, vključno s predstavo v Sočiju (4:0) za uvrstitev v olimpijski četrtfinale, so tudi sinoči risi začeli zelo suvereno, hitro ni bilo več dvomov, da predvsem Jan Muršak, Žiga Jeglič in Rok Tičar, trije akterji iz cenjene KHL, sodijo v precej višji kakovostni razred kot tekmeci. »A to zares ne preseneča. Ti fantje igrajo po trikrat ali štirikrat na teden izjemno močne tekme, kar je hitro vidno tudi na tej ravni v Innsbrucku,« je bil zadovoljen že po uvodni tretjini Dejan Kontrec, dolgoletni reprezentant, zdaj direktor HZS.

Že prva mojstrska kombinacija bratislavsko-praške naveze Tičar-Jeglič-Sabolič je tudi domače obiskovalce prisilila k aplavzu, nato se je odprlu Kenu Ograjenšeku, Celjanu iz francoskega prvenstva, izjemno spretno je tekmecem za četrti gol Slovenije pobegnil Gregor Koblar, tivolski Gorenjec, in z backhandom kronal svoj prodor, za prednost 5:0 na polovici tekme pa je z natančnim strelom pod prečko Klemen Pretnar matiral svojega dunajskega soigralca v domačih vratih Davida Kickerta. Za slednjega je bilo takrat tekme konec, ob pravem polomu rdeče-belo-rdečih ga je zamenjal David Madlener.

A tudi v nadaljevanju se razmerje moči ni kaj prida spremenilo, dasiravno gostje iz Slovenije niso več uporabljali najvišje prestave za svojo dirko po tirolskem ledu. Za hip so zadihali tudi Avstrijci, dvakrat le ugnali Matijo Pintariča, v končnici pa so res prepričljivi risi zamudili priložnosti za še višjo zmago. A že ta je bila za avstrijsko vrsto spet zelo boleča!

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Zadovoljen sem z igro vseh štirih peterk, s sodelavcem Gabrom Glavičem pa sva se odločila ponuditi priložnost v vratih Matiji Pintariču, saj Avstrijci dobro poznajo tako Luko Gračnarja kot Roberta Kristana. Z agresivnim pristopom na tej tekmi smo poslali sporočili tekmecem pred aprilskim SP.«

Matija Pintarič, vratar: »Prijetno sem bil presenečen ob ponujeni priložnosti, lepo je bilo spet obleči dres z risom. Zelo so mi pomagali tudi soigralci z zbrano igro, tudi po uvodni prednosti dveh golov nismo popuščali, zmaga proti sosedom pa je vedno sladka.«